Майки на деца с увреждания са в парламента, отказват да напуснат до оставката на Борисов

От Системата ни убива призоваха хората да се съберат пред партийния дом, за да ги подкрепят

OFFNews 16 септември 2020 в 15:17 10197 1

Майки на деца с увреждания, заедно с дете в количка с детска церебрална парализа, са в Народното събрание и отказват да го напуснат докато премиерът Бойко Борисов не подаде оставка.

Те се намират в деловодството на бившия партиен дом и очакват депутатите, за да подпишат декларации, че подкрепят протеста, че призовават ВСС да освободи главния прокурор Иван Гешев и че са съгласни парламентът да бъде разпуснат.

Декларация да си подаде оставката е изпратена и на премиера Борисов.

Ако Бойко Борисов си подаде оставката, ще станем и ще си тръгнем. В противен случай оставаме тук да чакаме народните представители да дойдат и да подпишат декларациите, обяви Никола Вапцаров, който бе председател на инициативния комитет на Мая Манолова за кметските избори в София.

Лидерът на Изправи се.БГ също е сред майките. Тя не бе допусната да влезе на комисията по енергетика, на която ще се обсъжда цената на парното.

Депутати от БСП вече са взели декларацията и са обещали да го обсъдят на заседание на ПГ. 

"Оставаме тука", каза Манолова.

Протестиращите са донесли и подарък на парламентарния шеф Цвета Караянчева - поцинкована кофа. Преди да влезе в политиката и да стане председател на НС дамата от Кърджали е била технолог за производството на точно такива домакински пособия.

Председателят на парламента Цвета Караянчева обясни, че не може да допусне майките в парламента заради заповед от министъра на здравеопазването за пропускателния режим заради коронавируса. Караянчева обясни, че майките искат да разговарят с народните представители и в писмото им до нея пише: "моля да намерите достойнство да се срещнем с вас" от 16-18 септември. “На момента, предвид че сме отзивчиви, съм изпратила писмото до всички групи. Ще се направи по график, когато решат другите колеги”, каза Караянчева. Тя каза, че е заявила желанието на ГЕРБ за среща и Светлана Ангелова ще ги приеме. “Няма да позволя в Народното събрание да се правят провокации, това, което се случи миналия път със сестрите”, зарече се Караянчева и призова НСО да си върши работата. “Аз се учудвам какво прави и детенце с тях. Мястото на едно дете не е в НС”, каза още тя.

Майките от Системата ни убива призоваха хората да се съберат на протест пред сградата на партийния дом, за да ги подкрепят.

Оставаме в парламента заради наглото и безобразно поведение на Караянчева

Отказваме да си тръгнем от парламента поради наглото и безобразно поведение на председателя на парламента Цвета Караянчева. От „Изправи се.БГ" бяхме заявили участие в Комисията по енергетика, където се обсъждат сметките за парно на гражданите. Топлофикация трябваше да върне надвзети със задна дата суми, но отказа. Председателят на енергийната комисия потвърди сутринта, че от "Изправи се.БГ" ще бъдем допуснати до заседанието, за да защитим интереса на гражданите. Караянчева обаче лично се е разпоредила три пъти за последната една седмица от „Изправи се.БГ" да не бъдем допускани за участие в заседанията на парламентарни комисии.

Това заяви председателят на гражданската платформа Мая Манолова в Народното събрание.

Тази жена се е самозабравила. Тя мисли, че сградата на парламента е нейна и на началника й Борисов. Няма как да е затворено за граждани. Не може с еднолични заповеди да се ограничава достъпа на граждани до комисии, категорична е Манолова.

Групата на ГЕРБ са заявили, че ще се срещнат с майките през следващите два дни. Майките решиха, че ще почакат Караянчева тук, докато тя се освободи от своите ангажименти, обясни Манолова.

"Не се чувствам унизена, унизено е Народното събрание, че човек като Караянчева е начело на тази институция. Позорно е отношението й към майките от „Системата ни убива". Човек с увреждания не е допуснат до тоалетна. Народът е гневен и им иска оставките. Властта трябва да промени поведението си. Караянчева, не си ти човекът, който ще ограничи достъпа до заседанията на комисиите", категорична е Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови