Корнелия Нинова: Правителство на Борисов не произвежда политики, а кризи

OFFNews Последна промяна на 23 февруари 2020 в 15:14 1746 2

Снимка БСП

Свидетели сме на постоянни, застъпващи се кризи в политическия живот на България. Правителството на премиера Бойко Борисов не произвежда политики, а кризи - смята председателят на БСП Корнелия Нинова. Пред Националния съвет на партията днес тя е заявила, че по основната тема за ЕС - Зеления пакт, управляващите България нямат ясна визия, а Борисов "занимава европейските ни партньори само с общи приказки", съобщава партийният пресцентър.

На заседанието днес медии не се допускат, то се провежда при закрити врата и трябва да определи кога да се проведе 50-ият конгрес на партията и дневният му ред.

По повод "постоянните, застъпващи се кризи", Нинова е цитирана с думите:

"Боклук, вода, мръсен въздух – това е национална криза. През октомври миналата година БСП постави като въпрос номер 1 именно тези теми. Да, именно левицата постави този въпрос, който доведе до вот на недоверие, подкрепен за първи път толкова широко от различни слоеве на обществото".

Тя отбелязва и другите кризи на управлението на Борисов, сред които е тол системата. „София, Пловдив са в състояние, в което жителите трябва да си плащат за винетка за пътуване в общината. И за тази криза Борисов носи персонална отговорност. Това решение е взето от МС".

Според нея последвала "нова криза", а именно "подправени данни за икономически растеж през последните години – растежът се очертава между 0.9 и 1 %, а не 3.4, 3.5 %, както са посочили". "Тази измама хвърля петно върху България, ще има последици в ЕС. Умишлено е извършена тази заблуда на обществото и ЕС. Именно затова поискахме оставка на цялото правителство", каза още лидерът на БСП.

По повод разследването в Испания и твърдението, че българският премиер се проверява за пране на пари, с когото се свързва и къща в Барселона, председателят на левицата изтъкна: „Опитват се да ни внушават, че това е претоплена манджа. По думите ѝ новите факти са, че се води разследване от европейска държава за пране на пари, свързано с България и с името на Борисов. 

„На фона на всички тези кризи, тихомълком се случват изключително важни неща, на които БСП е длъжна да реагира. Тези промени касаят изплащане на болнични, увеличаване на извънреден труд, отнемане на трудови права, удар по малкия и среден бизнес чрез въвеждане на нови финансови и административни изисквания към тях с Наредба №18”, каза още Нинова в края на доклада си пред Националния съвет.

"Правителство не произвежда политики, а кризи. То е гарант за несигурност и нестабилност. Предстоят нови политически турбуленции, а на фона на това, БСП трябва да се готви за избори. В тази връзка искам да изразим мнението си, че ГЕРБ нямат никакво намерение да въведат машинно гласуване. В парламента започнаха противоречия и спорове, за да не се стигне до консенсус какви машини да бъдат купени. Отхвърли се изчистването на списъците. Ето защо смятаме, че нямат намерение да проведат честни избори.

Ние сме и във вътрешнопартийна кампания. Вървят всякакви слухове, включително за договорки между мен и Кирил Добрев. Искам да бъда ясна, че аз не влизам в договорки за прекия избор на председател. Всеки има право да се кандидатира. Мнозина казват, че БСП се занимаваме само със себе си, но от нас зависи това да не е така. Нека тази кампания да бъде генератор на политики. Нека да мобилизираме целия ни потенциал, за да изградим един цялостен и конкретен план за управлението на страната. Нека кампанията да бъде разговор за политики, за посоката след конгреса. Да търсим консолидация и обединение на умни и честни професионалисти. Моля за чисти списъци, висока активност и свободен избор. Сега е моментът да бъдем образцови в това отношение. Нека състезанието да бъде честно”, заключи Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11406

2

Hihi1981

24.02 2020 в 10:23

Колкото пъти стигате до властта,нищо добро не произтича от Вас,нямаме Ви доверие!!! Докажете,че сте се годни и честни и имате шанс,но в момента дори и за опозиция не ставате!

3431

1

zuljin

23.02 2020 в 22:05

Първо вътрешно трябва да се прочистите от МИЛИЦИОНЕРСКИЯ боклук, иначе ще ударите отново дъното, както се случи докато боклука Станишев беше лидер.