Каракачанов: Не си представям ЕС по подобие на бившия соцлагер

OFFNews Последна промяна на 31 януари 2021 в 13:58 2124 0

„Не си представям Европейски съюз, подобен на това, което беше бившият соцлагер. Център някъде, като тогава беше в Москва. Партийни секретари, комисари, решават от името на всички без дори да ме попитат дали съм съгласен. Това е грешка. Отслабва националните държави, ерозира националното самосъзнание, включително и чувството за отговорност. Ние живеем в 21 век. Не в средните векове, когато някой тепърва ще приеме християнството или друга религия. Ние сме създали една цивилизация именно на базата на християнските ценности, семейни и дори национални взаимоотношения“.

Това заяви в София вицепремиерът, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов по време на второто събитие от Европейския тур, организиран от Групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в Европeйския парламент. То стана факт, благодарение на българските евродепутати от Групата на ЕКР Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков.

Дискусиите поставят големия въпрос за бъдещето на ЕС и нуждата от рестарт на идеята за Обединена Европа. Турът включва серия от събития на живо и излъчване от 15 столици на страни-членки. Инициативата "Бъдещето на Европа. Нова надежда" беше представена през декември 2020 г. във Варшава.

По думите на Каракачанов, светът се глобализира изкуствено и това е поредната утопия, която се превръща в мода. Вицепремиерът обърна специално внимание на миграционната вълна и подчерта, че усилията трябва да бъдат насочени към недопускане на неконтролирана такава към Европа.

Според него в основата на миграцията е стремежът на част от европейските лидери към евтина работна ръка.

„Има липса на работна ръка поради демографската структура в част от големите европейски държави и икономики. На тях им трябва евтина работна ръка. Но източно-европейският контингент се изчерпа, защото Източна Европа отдавна е член на Европейския съюз и повечето от тези, които искаха да живеят и работят на Запад вече са отишли. Само че се появиха хора, които сега идват искат да получат наготово това, което европейците са градили с труд и усилие поне през последните 75 години след Втората световна война. Тези хора малко или много бяха стимулирани да предприемат тази авантюра. Да тръгнат от другия край на света пеша, да преминават граници, да плащат на трафиканти, които да ги прекарват през тези граници. Да стават част от престъпни схеми. Да, тези хора не са виновни. Виновна е алчността на определени кръгове в самата Европа и в самия свят“, заяви министърът на отбраната.

Евродепутатът Ангел Джамбазки също подчерта, че бъдещето на Европа означава повече сигурност.

„Новата надежда за Европа означава повече сигурни граници, повече суверенитет в националните държави. Защото представителната демокрация е националната демокрация. Никой от Европейската комисия не е избиран пряко от гражданите. Дори видяхте каква подмяна направиха с избора на председател на Европейската комисия. Виждате как тя не се справя с ръководството на пандемията и управлението й изглежда направо гротескно“, допълни евродепутатът.

Джамбазки засегна и темата за Истанбулската конвенция.

„Голяма част от представителите в Европейския парламент не представляват мнението на болшинството европейски граждани, но се опитват да стигматизират Централна и Източна Европа. Прави се опит правителствата в България, Унгария, Полша, Румъния, които отбраняват националните си интереси, да бъдат наказвани, заплашвани и стигматизирани. Голямата битка предстои. Те ще опитват да ни запушват устата по всякакъв начин“, каза заместник-председателят на ВМРО.

В събитието участваха още евродепутатите - проф. Ришард Легутко (Полша), съпредседател на групата на ЕКР, Зджислав Краснодембски (Полша), Никола Прокачини (Италия), Херман Терч (Испания), Чарли Ваймерс (Швеция) и Ружа Томашич (Хърватия).

Проведе се и дискусия с млади консерватори, модерирана от официалния представител на Групата на ЕКР за България Кристиян Шкварек. Множество граждани получиха отговори на своите въпроси, зададени онлайн.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови