Калфин: Това може да е най-лошият бюджет за последните 10 години

OFFNews 20 ноември 2014 в 20:32 3620 0

Ивайло Калфин

Това сигурно е най-лошият бюджет за последните 10 години. В изработването му има една разлика от 1 млрд. лв. Някои обясняват, че е от конюнктура. Не е от нея. Просто е направен зле. 

Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в ефира на БНТ.

Калфин обаче подчерта, че няма какво да се очаква от бюджет, върху който са се "упражнявали" три правителства в рамките на 2 месеца. Той подчерта, че голяма част от средствата в него ще отидат за покриване на текущи нужди.

По повод решението на правителството коледни добавки да има само за възрастните хора с пенсии до 286 лв. той посочи, че според него това е по-добрият вариант, отколкото всички пенсионери да получат надбавки, но с по-малки суми, защото допълнителни пари в бюджета няма.

"Ако тези 50 млн. бяха разпределени на всички пенсионери сигурно някой, който взима 700 лв., щеше да вземе 5 или 10 лв. добавки. Тези с ниските пенсии пък щяха да вземат най-много 20 лв.", обясни Калфин.

Министърът посочи, че през последните години "ножицата между високите и ниските пенсии много се е разтворила". Той обаче подчерта, че това е проблем не само в България.

"Повечето хора нямат лостовете да се преборят с кризата. Социалната система, данъчната система, плоският данък (тук са различията с колегите от ГЕРБ и ДПС, че той е правилното решение) са инструменти, които разтварят ножицата", коментира Калфин.

Вицепремиерът обясни, че държавата ще съсредоточи усилия и за предприемането на мерки за борба с демографския срив, който води до застаряване на населението и все по-малко млади хора на пазара на труда.

Калфин смята, че проблемът може да бъде преодолян чрез серия от икономически мерки, които да доведат до разкриване на добре платени работни места.

"Много е важно да помогнем на хората, които искат да бъдат родители. Нека заговорим и за семействата с 1-2 деца. Много хора казват, че искат 3 деца, но нямат сигурност и финанси. Трябва да помислим да им помогнем да се почувстват сигурни, за да създадат семейство", каза социалният министър.

Калфин обаче посочи, че социалната система се натоварва с прекалено много очаквания: "Ние можем само да бъдем лост, но няма как да го направим сами", каза той.

Социалният министър коментира и днешното изказване на премиерът, че всички цесии в КТБ ще бъдат отменени, защото това е една "вторична далавера".

Калфин посочи, че винаги е бил противник на цесиите, но не вижда как ще бъдат отменени сега със задна дата и подчерта, че няма престава какво е искал да каже Борисов.

"На мен ми се струва много трудно, но начинът, по който се управляваше целия процес в КТБ, включително и възможността за цесии и прихващане между депозити и кредити, е изключително неправилен. Точно това не се прави в ЕС. От тази цесия някой, който има депозит, доброволно се съгласява да загуби голяма част от него, като тази печалба отива в някой, който е длъжник на банката, който пък си намалява кредита. В крайна сметка банката остава една куха черупка", каза Калфин.

Калфин обясни, че е редно правителството да подкрепи Ирина Бокова в кандидатурата й за генерален секретар на ООН:

"Бях външен министър, когато тя за пръв път кандидатстваше да поста генерален директор на ЮНЕСКО. Тогава кампанията беше успешна. Бокова запази поста си по време на три правителства. Затова е важно сега да получи максимална подкрепа", обясни социалният министър.

Калфин допълни, че има много предпоставки Бокова наистина да стане генерален секретар на ООН, като една от тях е, че никога досега човек от Източна Европа не е заемал този пост.

Според него Бокова е способна и има много по-големи шансове да заеме тази отговорна позиция, отколкото останалите кандидати, но все пак няма да е лесно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови