Цачева: Не може да има много секретари в НС, тежат на бюджета

Нели Чолашка 20 ноември 2014 в 12:32 2509 0

Снимка Ивайло Анев

Цецка Цачева

Депутатите се захванаха най-накрая с гласуването на Правилника за работа на Народното събрание, с който ще работи 43-тият парламент.

Преди да бъде приет правилника няма как да се сформират постоянни парламентарни комисии.

От ДПС поискаха двойно повече секретари на групите, които са 8 и в предишния правилник. Секретарите са депутати, които отговарят за организационната работа в групата, за което получават 10% към заплатата си.

При 8 секретари в този парламент с рекорден брой парламентарни групи на всяка ще се пада по 1 секретар.

С тези 10% към заплатата тежат на бюджета, коментира председателката на парламента Цецка Цачева.

"Призовавам да не се робува на съображения за икономии, допълнителните разходи са незначителни. Ако единият се разболее", коментира Четин Казак от ДПС.

ДПС не получи подкрепа за повече секретари.

С новия правилник се връща забраната от времето на управлението на ГЕРБ за политическото номадство - депутати, които напуснат една група няма да могат да се присъединят към друга.

Още предишния парламент пък промени Закона за партиите, с което номадите бяха лишени от субсидия. Субсидията остава в партията, която са напуснали.

Постоянните комисии ще останат почти същите. Остава комисията за взаимодействие с гражданите, която беше създадена в предишния парламент по настояване на Мая Манолова.

Комисиите ще са 22, ГЕРБ са предложили всяка група да има един председател на комисия, предложени са постове и на ДПС, БСП и "Атака".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови