Депутатите ремонтираха на първо четене бюджета на Орешарски

Нели Чолашка 18 ноември 2014 в 17:53 3059 0

Снимка Ивайло Анев

Депутатите приеха на първо четене проектозакона за промени в Бюджет 2014 г. Това е вариантът, предложен от новия кабинет на Бойко Борисов.

Актуализацията беше подкрепена от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, а против беше предишната тройна коалиция – БСП, ДПС и „Атака“ плюс БДЦ, като БДЦ и повечето от ДПС бяха въздържали се. Независимата Анна Баракова подкрепи актуализацията.

Тя предвижда дефицитът в хазната да нарасне до 3,7 на сто, което води до риск страната да бъде вкарана в процедура по свръхдефицит.

Новопоетият дълг до края на годината ще бъде още 4,5 млрд. лева. Допустимият максимален размер на държавния дълг към края на годината се увеличава до 22,5 млрд. лв. (28,4% от прогнозния БВП).

Временната бюджетна комисия в Народното събрание даде днес предварително мандат на правителството да започне преговори с чуждестранни банки, от които да вземе заем до 3 млрд. лв.

Останалите 1.5 млрд. лв. ще бъдат изтеглени чрез пласиране на ценни книжа на вътрешния пазар.

С актуализацията е предвидено да се осигурят допълнителни 125.7 млн. лв. за МВР, 50 млн. лв. за социалното министерство, по 16.4 млн. лв. за регионалното и земеделското министерства.

5 млн. лв. допълнително ще има за правосъдието и 10 млн. лв. за Висшия съдебен съвет (ВСС), както и 3 млн. за Външното министерство.

Предвидени са и средства за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) – 100 млн. лв. Депутатите вече одобриха подобна актуализация на бюджета на НЗОК на първо четене днес.

Чрез проектозакона за изменение на държавния бюджет за 2014 г. се въвеждат и "поправките КТБ".

С тях се разрешава на Министерския съвет да предостави заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките до 2 милиарда лева, обезпечени с активи на фонда, включително с бъдещите вземания на фонда към банките за годишни премийни вноски.

Чрез закона се "спасяват" и влоговете на бюджетните организации в банки, обявени в несъстоятелност, като те се трансформират във вземане на Министерство на финансите и и им се възстановяват в левове за сметка на средства от централния бюджет в БНБ.

Предвижда се възможност за възстановяване на средствата на бюджетните организации в банка под специален надзор или отнет лиценз (каквато е КТБ) съгласно акт, издаден от Министерския съвет. В него ще бъде разписано, че средствата се възстановяват най-късно до 1 февруари 2015 г.

Чрез преходните и заключителни разпоредби се променя и Законът за гарантиране на влоговете в банките и се записва изрично, че хората с привилигеровани лихви към датата на поставяне на банката под специален надзор (КТБ беше поставена под специален надзор на 20 юни, а ТБ "Виктория" - на 22 юни) нямат право на възстановяване на суми до 196 000 лева (100 000 евро). Гарантираните депозити в посочения размер са само тези със стандартните за банката лихвени условия към момента на сключване на договора.

Разрешава се изплащането на гарантираните средства от Фонда да става чрез повече от една търговска банка. Очаква се гарантираните влоговете в КТБ да бъдат изплатени на гражданите чрез 10 банки.
Законът ще влезе в сила в деня на обнародването му, което ще стане след приемането му на второ четене в Народното събрание.

Очаква се на второ четене актуализацията да бъде приета следващата седмица, а в началото на декември парламентът да започне да обсъжда Бюджет 2015.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!