Календерска предлага Студентски град 2 около "Кремиковци"

OFFNews 01 юни 2015 в 19:36 5415 13

Жената до бившия журналист и настоящ евродепутат Николай Бареков Мария Календерска, която се кандидатира за кмет на София, иска да превърне района около "Кремиковци" в ново студентско селище.

„В Американския университет в Благоевград учат студенти от цял свят. Това спокойно може да стане в София, ако стане приоритет - да се направи един нов квартал, още един Студентски град, в който да се въведе видеонаблюдение и по-рестриктивен режим на допускане на жители в този квартал, така че хората да имат спокойствие да изпратят децата си там“, обясни идеята си Календерска пред БНР.

Според нея най-подходящото място за новото студентско селище е именно около "Кремиковци", което спокойно можело да привлича "хора от целия Балкански полуостров да учат и да повишават своята квалификация".

Календерска смята, че ако това се реализира, София нямало да е "град на бежанците". Тя призна, че смята да въведе по-строга позиция за бежанците - щели сме да действаме като Франция, която казала: „Ние можем да приемем 5 хиляди бежанци и няма да приемем повече“.

"Искам София да бъде разделена на можещи, образовани и кадърни хора от всички останали", обясни жената до Бареков. 

Тя заяви, че това лято ще разкаже поне за 10 радикални идеи, които щели да "променят изцяло живота на софиянци, ако станат приоритет".

Според нея това щяло да покаже на гражданите на столицата, че трябва да гласуват за нея, защото "това е тяхната програма, която ще може да реши проблемите им".

"Те ще гласуват за мен, не просто, за да им разбъркам сметките и да направя общината по-прозрачна, а за да може наистина да се внесе нещо иновативно и София да излезе от този кръговрат на сервилност, от това, че нищо не може да стане и няма пари“, подчерта кандидат-кметът.

Календерска обясни още, че според нея имала шансове срещу настоящата кметица на София Йорданка Фандъкова и се обяви за единствената алтернатива.

„Виждате ли друга алтернатива на Фандъкова? Свикнала съм да вярвам в това, което можем, а не на това, което говорят социолозите. Когато ББЦ се яви на първите избори – за Европейски парламент, никой не ни даваше такива резултати, каквито постигнахме“, заяви Календерска.

Тя обяви, че смята да направи много "смислена и различна кампанията", в която "няма да бъдат вложени много пари".

„Няма да купя и един глас, няма да давам напразни обещания на ромската общност“, посочи Мария Календерска.

Относно твърденията на Бареков, които предизвикаха недоволство сред обществото, че Календерска е била част от „Протестна мрежа“, тя посочи, че "от няколко дни от „Протестна мрежа“ я атакува със съобщения и молби да се отрече от тях".

„Казах го и на тях – аз уважавам различното мнение. Връзката ми с Николай и моята любов към него ми костваше много приятелства, някои по-отдавнашни - едни прекъснах аз, други прекъснаха заради омразата, която беше настанена между хората, които подкрепят техни каузи и ББЦ“, коментира тя.

Според Календерска от "враждата между ББЦ и ПМ са спечелили само Реформаторският блок и ГЕРБ", които подмениха вота на хората, които излязоха да протестират в София през февруари и миналото лято.

„Това, че един човек не работи протестиращ и не е част от тяхната малка затворена група, не значи, че не споделя техните идеи и възгледи“, посочи тя.

Тя обясни, че хората могат да я приемат като кандидатът на "България без цензура" за кмет на столицата. По думите й желанието на партията е било да бъде независима, подкрепена от ББЦ, защото има хора, извън партията, които искат да подкрепят нейната кандидатура.

„Изобщо не съм от хората, които загърбват това, което са правили, обръщат се срещу хората, с които са вървели. Няма да ме чуете да кажа дума срещу Николай Бареков или срещу партията, на която съм основател и на която съм изградила една част от идеологията, заедно с колегите ми“, подчерта Календерска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews