Из делниците на един луд (25 – 29 май)

Тони Филипов, д-р 01 юни 2015 в 12:18 7968 16

Понеделник, 25 май

Никога вече няма да правя тази грешка да предупреждавам отпред симпатизантите на ГЕРБ да не четат, щото няма да им хареса. Като че ли им казах, че ексклузивно за тях съм писал. Скочиха като вдовец на хоро… Не можело, разправят, семейство да изкара зимата с едно прасе. И ми го обясняват, гаче съм раждан на жълтите павета, не в пазарджишките села… Ей, хайвани с хайвани! На мен „Селянин” ми е малкото име, бе, алоу! Както на някои им е Господин, така на мен Селянин… Докторът може да ви олюди едно прасе от пърленето до луканките и кървавиците бе, маскари! За агне да не говорим – да го одерем, да обърнем червата, да го напълним, да го опечем в лично опалената домашна фурна… Дядо имаше фурна, дето събира 7 тави агнета. Ай да се не знаете и професорите! Докторът е пил топло мляко от кофата, току-що издоено. Затова е станал умен и голям. Някои казват малко наднормено, но това е клевета!

Странен народ сме. Като ти потрябва селянин, за да илюстрираш породата, нема, всичките са граждани. А засегнеш ли селската тематика, и куцо и сакато скача да ти обяснява кое как е!

А кажете, като сте толкова големи селяни, как се оказва първа помощ на растенията при градушка? Не знаете, нали?! Водете си бележки тогава. Препоръчвам до 24 часа след градушката растенията да се третират с фунгицид. Още по-добре ще е към фунгицидния разтвор да се прибави листен тор, който съдържа по-голям процент калий и калций. Подходящо е да се използват продукти, които съдържат мед - бордолезов разтвор, шампион, купроцин „Супер М” и др.
И вижте какво, уважаеми селяни! Вместо да дращете глупости по форумите и да продавате на краставичар краставици, вземете и напръскайте ягодите срещу сивото гниене. Сега е моментът, ако искате да ядете ягоди. Препоръчвам следните фунгициди: шавит Ф72ВДГ (200 г/дка) и пролектус 50 ВГ (80-120 г/дка).

Ако се чудите на широката ни обща култура, не се чудете. Същинската социализация на доктора е протекла по времето, когато се създаваха „всестранно развити личности”. Тая концепция после се отрече, но ние останахме…
И докато сме още на темата. Lifestyle.bg пише… Важно е да кажа къде го пише, за да решите сами дали да го вярвате, щото звучи толкова невероятно, че нема накъде повече. Но може само на мен така да ми звучи, а иначе да си е нещо нормално вече, знам ли. Пловдивските богаташи Ветко и Маринела Арабаджиеви изпращат абитуриент. По-точно го посрещат. Синът им Вълчо завършил La Rosey в Швейцария, един от най-престижните колежи в света, където учат деца на видни политици, бизнесмени и членове на кралски семейства. И по този повод родителското тяло го изненадало с еротично парти с шест голи „полицайки”.

Момчето, казват, било скромно, не приличало на роднините си, та го било срам да се снима с голите каки, но брат му Владо, известен плейбой, с кеф се снимал.

От Пловдив ли си, майна, или от провинцията?

Всичко можеш да си купиш с пари, освен вкус. Знаете ли какво е СОС? А ЦОЦ? Еми да знаете…

За честта на майничките сме длъжен да кажем, че тези специално са от провинцията, от Асеновград.

Радан Кънев вика: „Прокуратурата работи избирателно, полага чадъри и за тежките престъпления, свързани с политическа корупция, с нефункциониране на институциите, с тежките изборни престъпления…"
Обаче за промяната на това положение имало известни трудности. Широко известни. „ГЕРБ, вика, имат нужда от сериозно убеждаване по темата за реформа в прокуратурата.”

Изобщо не е въпрос на убеждаване. По-просто е. Толкова просто, че чак ми е неудобно да го споделям. Борисов не е в позиция да се бъзика с прокуратурата. Щото може и прокуратурата да почне да се бъзика с него. И удоволствието от тази забава в никакъв случай няма да е разделено по равно.

Между другото, Михнева разправя, че експрокурор Роман Василев държал на преференциална лихва в КТБ сметка с много търкалета. И съпругата му също. Ще се появят и други магистрати, едва ли е само Роман.

За проблема с циганите в Гърмен не знам какво да кажа. Всичко, което ми идва на ум, влиза в противоречие с имиджа ни на толерантен и прогресивен мислител, който с толкова усилия и променлив успех градим. Представяте ли си с тоя имидж да кажем например, както някои си позволяват, че циганите са сляп клон в човешката еволюция? Абсурд! Това ще означава, че яко сме дръпнали назад, че сме се върнали към възгледи, които сме отрекли още през 2007 г. Тогава пишехме, че кражбата е културна референция на циганския етнос. Измамата също. Че единственото усилие, което повечето цигани са склонни да направят, е да се чешат. (Това ни хрумна веднъж, когато един кмет се оплака, че циганите не искали да берат бамя, щото ги сърбяло.) И други такива работи, от които днес се срамуваме.

Чувам много хора покрай мен да оправдават кражбите на циганите, защото били гладни. Ще цитирам какво казва Емануил Роидис в „Папеса Йоана”, без да твърдя, че напълно го споделям: „Съдебните заседатели често пъти оправдават разбойниците, понеже, когато извършили престъплението, не били яли от няколко дни. По същата причина би трябвало може би да оправдават и изнасилванията всякога, когато извършителят докаже, че е имал нужда…”

Не знам. Сложно става. Вчера написах един текст за това, че богатството задължава. Но и бедността задължава. След като живееш на социални помощи, тоест на гърба на обществото, трябва поне да спазваш законите на това общество. Съгласен съм да се дават помощи на бедните цигани, но искам и те да поемат всичките си задължения на български граждани. Другото е храни куче да те хапе, не ли?

Почнали са да крадат и работи, дето изобщо не им трябват. В село Гранит циганин влязъл във вилата на един човек и му задигнал три тома на "Речник на съвременния български книжовен език". И тази кражба на книга, която отдавна чакаме като важен социокултурен репер, никак не ни зарадва. Защото циганинът бил напълно неграмотен.

Вторник, 26 май

Абе, братя, защо Бойко вика на папата Франсис? Вероятно му е запомнил името по мнемоничния принцип. Свързваш нещо с друго нещо, което вече си запомнил. Един вид правиш си някаква изкуствена асоциация. Една колежка в „Монитор” така беше запомнила името на японския режисьор Куросава. Даже понякога се объркваше и му викаше Куростава… И Бойко се опитва да запомни името на папата, като го свърже с нещо познато. Но понеже малко неща са му познати, та няма точен аналог. Допускам, че е възможно да го свързва с Франсис Копола, режисьора на „Кръсника”. Както е известно, Борисов е гледал тоя филм хиляда пъти. И до днес си криви главата като дон Вито. Разбира се, може и да греша. Може да го е запомнил от Франсис Скот Фицджералд. Или от Франсис Бейкън. Франсис Фукояма също беше доста известен по едно време. Докато се разбра, че това с края на историята е пълна шарлатания… Но това е по-малко вероятно. Може би проблемът е в това, че Борисов не чете. Всичко, което учи, е по слух, каквото чуе. Но слухът понякога лъже. Не го ли видиш написано… По тази причина казва форлайтер, вместо форлойфер.

Когато през 2013 г. кардинал Берголио беше избран за папа, той прие името Франциск (Franciscus) в чест на свети Франциск Асизки, основателят на ордена на францисканците. В българския език е прието Franciscus да се транскрибира като Франциск.

Между другото, една от легендите за Франциск от Асизи разказва, че веднъж, когато дяволът го подлага на изкушение, светият мъж, за да го избегне, се хвърля в един трънак, а трънакът разцъфва в магнолия.

Дори „Труд” на Блъсков не подкрепя иновацията на Борисов и продължава да си нарича папата Франциск. „След промените на папа Франциск: Ватиканската банка увеличи печалбата си 24 пъти”, пише вестникът. През 2013 г. банката на дедо поуп спечелила 2.9 млн. евро. А през 2014 г., след като Франциск смени ръководството поради подозрение в корупция, печалбата скочила на 69.3 млн. евро. Как са крали господа кардиналите, не е истина…
Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин казал пред една тамошна телевизия: „Не ни дават визи, въведоха санкции срещу нас. Винаги се шегувам по този повод, че танковете нямат нужда от визи…“

Може и да се шегува, а може и не. Преди години питаха Радио Ереван може ли Русия да влезе в НАТО. И от радиото отговориха: Може, даже до Брюксел може да стигне…

Стигала е вече и затова се знае…

Като стана дума. Жерар Депардийо вика: „Обичам Путин, обичам Русия. Готов съм да умра за Русия.”

Но предпочита да живее в Белгия. Това е един от основните белези, по които можете да познаете един автентичен русофил. Те всички са готови да умрат за Русия, но предпочитат, докато дойде време, да живеят на Запад…
Не знам, ама и Западът взе нещо много да се измята. От австралийското Кралско дружество за превенция на насилието над животни обвиняват фермер от Нов Южен Уелс, че обиждал овцете си с много груби думи и това ги наскърбявало. Чобанинът обаче вика, че не знаел, ни една овца не му се била жалвала от лошо отношение. Освен това е малко скептичен, че овцете знаят английски.

Какво искат тия, бе! Да им говори на вие?! Заповядайте, г-жа овца… Бихте ли била така добра… Ще обичате ли да минете от тук, а не от там… Идиоти!

Всъщност, може и да не съм прав. Сещам се за един експеримент на британски невролози. Сложиха на стъргите (тясното, през което овцете минават за доене) снимки на усмихнат и на намръщен човек. И овцете предпочитали да минават през вратата с усмихнатия.

Ало, пенсиите! Усмихнете се, бе! Чета в „Дейли мейл”, че усмивката подмладявала човек поне с две години и го правела по-популярен. А вие, между нас казано, не сте много популярни сред хората. Ако се чудите защо в трамвая никой не ви отстъпва, то е заради това, че гледате като бизони! Усмихнете се широко, така, сякаш всичко ви е наред и тогава всички животни, с които се срещате, също ще ви се усмихнат!

„80-годишна варненка скочи с парашут”, съобщава „Труд”. Веднага се досетихме, че това е баба Пенка Адреналинката, чиято кариера ние отдавна следим. Сега баба Пенка отпразнувала 80-я си рожден ден, като скочила от 3400 м. Скачала е с парашут и от 5000, което е рекорд в категория «Последна възраст».

Баба Пенка Адреналинката

Обаче, пенсиите, не се връзвайте да й подражавате. Тя скача от малка. Мисля, че първият си скок направи през 2006 г., когато беше на 71 г.
Мария Календерска, „жената до Бареков”, вика: „Щастлива съм с Николай, чувствам се подкрепена от него, нищо отвън не може да ни раздели.” Браво! Важното е тя да е доволна. Едни се задоволяват с малко, други с още по-малко. Трети са направо като пасер доместикус, стигат им и трохи разум и интелект…

„Мислим, вика, за второ и трето дете, когато му дойде време.“
Това обаче малко ме притеснява. Сидеров се размножава, Бареков се размножава… Добре поне, че Иван Костов излезе от фертилитет. По-точно кака Елена, но то е същото, щото те са моногамни. Тия работи, дето ги писа Сашо Томов за него и Надка, са художествена измислица.

Сряда, 27 май

В Китай прилагат нова методика за профилактика на корупцията. Организират еднодневни екскурзии за ръководните кадри и техните съпруги до затвора. Там посетителите могат да разговарят със затворниците, за да си изяснят бъдещето, което ги очаква, ако се занимават с корупция. Само през май 70 партийни ръководители и семействата им са посетили затвора в Шъян, провинция Хубей и са имали възможност да обменят опит и идеи с 15 бивши свои колеги. Един от екскурзиантите споделил: „Беше потресаващо да гледам как бившите служители се разкайват дълбоко, докато излежават присъдите си…"

За съжаление това у нас няма да проработи. И да заведем например управляващите, няма какво да им покажем. И, освен това, за да има въздействие едно такова посещение, те трябва да допускат, че това може да им се случи. Но у нас още не се е случвало на нито един висш ръководител.

Учени от Кеймбридж направили откритието, което цял живот чакам. И не само аз, ами поне ¾ от българите.

Анкетирали 21 000 служители от различни фирми във Великобритания и установили, че употребата на цигари и алкохол по никакъв начин не влияе на ефективността при изпълнението на служебните задължения. Съвсем други били отрицателните фактори: недоспиване, психически тормоз на работното място, стрес от нереалистични срокове за задачите… 

Нашите учени се занимават с глупости! Това са животрептящите проблеми, които интересуват хората. Въоръжен с такива знания, съвременният човек може правилно да разпределя времето между съня и пиенето, така, че нито едното, нито другото да страдат и да се отразяват на деятелността му.

Четвъртък, 28 май

Учените от Кеймбридж да си го начукат… Извинете за лошия език, но нямат право така да ни подвеждат. Влияе като стой та гледай! Или, в краен случай поне на някои дейности влияе. Днес, ако съм в състояние, ще им пиша, че на писането специално влияе.

Петък, 29 май

Българският съюз по балнеология и спа туризъм скочи срещу доизграждането на старите крепости. А шефът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов вика: „Културните ни паметници постепенно се превръщат в нискобюджетен туристически продукт, в т.нар. junk туризъм.” Нещо като „чалга в туризма”. В началото на месеца същото каза и президентът на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места Густаво Араос. Даже писа до НС, президента и правителството и ни прикани да се въздържаме да „социализираме” културното си наследство с европари, защото така го разрушаваме.

Еми така ще е. Когато това нещо, което имаме като културен министър, казва, че малко бутафория не пречи, дори е желателна, какво да очакваме. "Смятам, че малко бутафория ще допринесе много за туризма. Иначе ще си останем с по три реда камъни долу на земята." Ако министърът е junk, и културата ще е junk. А като турим до Веждито и премиера, се получава синергия. При простотията, да ви кажа, синергичният ефект е с много високо КПД. Двама умни българи рядко създават синергия, но при простите някак от само себе си се получава …

Тази седмица се откри дълго очаквания Български Лувър, който, за да не стават грешки, ще се нарича „Квадрат 500”. Сн. Владимир Дойчинов

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се похвали, че НЕК отчела 25 млн. лева печалба за първото тримесечие. Вика: "Когато цифрите говорят и боговете мълчат.”

Цифрите не говорят, госпожа, числата говорят. А в случая дори крещят, че ако НЕК печели с това темпо, ще му трябват 40 години да си върне четирите милиарда борчове.

Опасно нещо са цифрите!

Сещам се за едно стихотворение на Джани Родари – „Малката нула”. Разказваше се за Нулата, от която всички странели, защото нямала стойност. Но веднъж се събрали с Едно, „което не беше с много стойност и то и също се чувстваше жалко, понеже бе много малко.” И си купили кола. „Нали колата бе малка, само с една седалка, от Единица наред със Нула, Десетица се бе надула”

„И стана тъй, че оттогава, за Нулата потръгна слава, всички цифри я канеха, подир нея се кланяха и я хвалеха гласно и я слагаха вдясно, (защото тайно беше ги страх, да не мръдне случайно на ляво от тях!)”

Герберите, разбирате ли какво искам да ви кажа? Да си извадите заключение, че „и малките нули имат свое значение”, но то зависи от тяхното положение. Че трябва да има Единица, за да стане десетица. Щото две нули водят в клозета… И Единицата трябва да е отпред. И тогава отзад можеш да редиш нули, нули, нули… Но мръдне ли нулата вляво, майката си е… римувало.

В Нова Загора са турили нулата отпред. И съвсем логично четем на сайта на общината: "Във връзка със зачестилите катастрофи със смъртни случаи на територията на общината, кметът Николай Грозев разпореди главните пътища в новозагорско да бъдат поръсени с 50 кг захар... Предприемайки тази инициатива, общинското ръководство се основава на древно предание, според което, ако пътищата се поръсят със захар, това ще прогони злата прокоба."

Кметът в акция.

От Клуб Z питат кмета дали не трябва да се вземат реални мерки, да се оправи настилката, маркировката, да се засили контролът. Той вика: „Катастрофите не са станали от такива причини. На магистралата си има маркировка, има си всичко. Просто някаква такава прокоба, че катастрофират. Както са карали, изведнъж предната кола заобикаля спрял камион или нещо и те се набиват в него. То не е до пътната обстановка. Просто като поверие, да го прогоним.”

Дано го прогонят.

На есен, на изборите…

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!