Йордан Цонев: Пеевски получи вот на доверие от българските граждани. Остава на първия ред

Парламентът не може да налага мораториум върху решения на независим регулатор, защото Европа ще ни изпляска през ръцете, а КС ще го отмени - казва депутатът от ДПС

OFFNews 16 декември 2021 в 09:37 4055 0

Снимка БТА, архив

Делян Пеевски получи вот на доверие от българските граждани. Остава на първия ред в Народното събрание.

Това заяви Йордан Цонев (ДПС) пред Нова тв, попитан санкционирания от САЩ по закона "Магнитски" депутат ли ще пази ДПС, или ще предпочете да излезе от международна изолация.

"Сериозно ме учудвате. Каква международна изолация? В ЕС ние сме партията, която има най-много признание и постове. (...) Нямаме изолация.

Не, казусът "Пеевски" не е тежест за партията, защото не се коментира доверието, което получи от избирателите господин Пеевски. Той беше в два района и получи рекорден брой гласове. Спомняте си инициативата на Христо Иванов "Нито глас за Пеевски". Пеевски го отнесе като бръмбар - сламка", каза депутатът Цонев.

Никога ли не е коментирано в ДПС, че ако Пеевски не е на първия ред, ДПС може би ще бъде по-приемлив партньор - попита водещата, на което гостът отговори: "По-важен принцип от това да бъдем във властта е да спазваме законите и да си защитаваме кадрите, особено когато смятаме, че не са виновни. А в този случай ние така смятаме, първо. Второ, господин Пеевски получи доверието на хората. На всички хора в кампанията казвахме, че той е наказан по "Магнитски". Хората знаете ли какво казват? "Това изобщо не ни интересува. Господин Пеевски е човек, на когото вярваме, който ни е помагал, който ще ни помага" Това е отговорът. Българските избиратели се оказаха по-мъдри от българските институции, които забравиха, че законът "Магнитски" действа на територията на Щатите и няма правни действия на територията на ЕС и на територията на България. Съставяха черни списъци и така... Получи господин Пеевски вот на доверие от избирателите. Господин Пеевски си е завел съответните процедури в Америка по обжалване и си остава на първия ред".

Цонев отказа да коментира информацията за спрени от "Булгаргаз" доставки на газ за ТЕЦ "Варна", който е собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, заради неплатени фактури за много милиони.

"Не знам нищо. Не мога..., не мога да се упражнявам, нямам информация" - бе отговорът на Цонев на въпросите за ТЕЦ-а на Доган.

По повод гласувания вчера мораториум върху цените на тока той заяви, че "ДПС е за това категорично да не разрешаваме токът да не поскъпва, но по законен начин. Като решим един проблем, да не отваряме други два".

Според него приетият вчера мораториум не е наложен по такъв начин: "Парламентът не може да налага мораториум върху конституционно закрепени правомощия на изпълнителната власт, нито върху решения на независими регулатори. Цената на тока трябва да бъде спряна, но по законен начин. (...) Дългосрочното решение е след анализ, краткосрочното трябва да стане сега, но не с мораториум на парламента върху решение на независим регулатор, защото Европа ще ни изпляска през ръцете, първо. Второ, ако Конституционният съд бъде сезиран, а той ще бъде, ще отмени това решение. Трето, това ще доведе до финансови санкции срещу България, които пак ще плати данъкоплатецът. Затова нека да се учим от грешките си", каза той.

Решението било взето, защото така било лесно: "Хоп! Мораториум и "Решихме ви проблема!".

Цонев декларира условна подкрепа от Движението за права и свободи за кабинета:

"За много неща сме "за", ние сме позитивно настроени към този състав на кабинета. Има нужда да се спре политическата криза и да се решават другите кризи. Това са млади, високообразовани хора, които трябва да бъдат подкрепени", каза Цонев, който вижда в тях "искрен ентусиазъм да се включат в решаването на подкрепата" и увери: "Ще получават нашите решения за добрите решения и ще бъдем много внимателни там, където би могло да се сбърка".

По повод главния прокурор и шефа на Антикорупционната комисия Йордан Цонев заяви: "Нямаме отношение към Гешев, нямаме отношение към Цацаров". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!