Булгаргаз запорира сметките на ТЕЦ-а на Доган, спряха му и доставките на газ

OFFNews 15 декември 2021 в 13:01 1819 0

На 13 декември сутринта доставките на газ за ТЕЦ "Варна", който е собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, са спрени. Това потвърждават от "Булгаргаз".

Причината е натрупване на неплатени фактури за много милиони.

До крайната мярка се е стигнало, след като в началото на октомври отново е имало спиране на газа заради задължения на ТЕЦ "Варна". Тогава дружеството е платило 10 млн. лева, но след това отново се натрупали дългове.

След това, в средата на ноември, "Булгаргаз" внася в съда иск за запор на сметките на ТЕЦ "Варна" заради новите задължения. С решение на съда от понеделник това се случва, като е спряно и подаването на газ към електроцентралата.

Пред "24 часа" Данаил Папазов, който представлява ТЕЦ "Варна" и е бивш министър на транспорта, заяви, че централата е спряна от 1 октомври, тъй като не успявала да изплати сметките си въпреки високите цени на тока на борсата заради пиковите стойности в цените на газа. По думите му газът не е спрян заради дългове, но не отрече, че централата има задължения към "Булгаргаз", които обаче обслужва.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов потвърди спирането на газа, като уточни, че дългът на ТЕЦ "Варна" е към 24-25 млн. лв.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!