Избори: Напрежение в Буковлък, Сливница с кмет от първия тур, Дянково на дъното по активност

OFFNews 03 октомври 2021 в 21:36 5195 0

Снимка БТА/Мехмед Азиз

Жена гласува в разградското село Дянково в една от трите секции в местното читалище и в основното училище "Отец Паисий".

Кресненското село Сливница избра нов кмет на първи тур, разградското Дянково отбеляза най-ниската избирателна активност от известните към момента резултати от 14-те населени места, в които днес се провеждаха местни избори. В Буковлък пък имаше напрежение и полицейски проверки.

Известното до момента:

Буковлък и Аспарухово

В плевенското село Буковлък имаше напрежение заради полицейски проверки, предава БНР. В обедните часове пред Първо РПУ протестираха жители на Буковлък заради привикване на хора от селото за проверки, свързани с нарушаване на Изборния кодекс. В полицията са били доведени хора от Буковлък и Аспарухово, съобщи говорителят на полицията Марияна Цветкова.

До момента няма образувани досъдебни производства.

В ОИК-Плевен е внесена една жалба. Тя е отхвърлена като неоснователна.

Към този час изборният ден и в двете плевенски села с избори днес - Буковлък и Аспарухово - е приключил, съобщиха от общинските избирателни комисии в Плевен и град Левски пред БТА. Избирателната активност в Аспарухово е била около 49%. За село Буковлък до този момент няма данни в ОИК.

Стражица

В община Стражица ще има втори тур на частичните местни избори, стана ясно сутринта на 4 октомври. От четиримата кандидати за кмет остават независимите Йордан Цонев и Георги Бянов (подкрепен от ГЕРБ-СДС), съобщава БТА. Първият тур приключи с 41,81% избирателна активност. Право на глас имаха 10 800 души. Другите двама кандидати бяха Светлозар Димитров от "Има такъв народ" и Илиян Маринов от "БСП за България".

Арчар

Изборният ден в селото в община Димово приключи при 45,19% избирателна активност. Правото си на глас са упражнили 966 от 2133-ма избиратели, съобщи Момчил Станков, председател на Общинската избирателна комисия, пред БТА. Няма жалби и сигнали. В три секции са гласували машинно, една е подвижна.

От четиримата кандидати двама отиват на балотаж идната неделя. Той ще е между Веселина Данаилова, издигната от местната коалиция "Новото време", и Георги Стоянов от "Движение България на гражданите". На първия тур Данаилова е получила 400 действителни гласа. Стоянов - 301.

До частични избори се стигна, след като избраният кмет - Боряна Николаева Георгиева-Русинова, подаде оставка по лични причини.

Сигнал за контролиран вот в Камен: И на пазара, и на изборите - навсякъде има търговия

Сливница

Кресненското избра нов кмет на първи тур. Това е Кирилка Илиева, кандидат на "БСП за България".

Изборният ден е протекъл без жалби и сигнали за нарушения, казва председателят на Общинската избирателна комисия в Кресна Любка Ковачева пред БТА.

Гласували са 244 от 466 имащи право на глас. 192 са избрали Илиева. 52-ма - Иван Янев от ГЕРБ-СДС.

Дянково

С едва 28,93% е избирателна активност приключи частичният местен вот в разградското село. От 2 257 избиратели своя вот са упражнили 653 души, съобщи за БТА председателят на Общинската избирателна комисия Ралица Костова. По думите й изборният ден е протекъл спокойно, няма подадени сигнали или жалби за нарушения.

За вота на избирателите в най-голямото село в община Разград се надпреварваха двама кандидати. До нови избори в Дянково се стигна, след като предишният кмет - Хюсеин Хаккъ, почина през май тази година.

Церовище

Изборният ден в омуртагското село приключи. Известната към момента активност е към 17,30 ч. - гласували са 261 от 611 имащи право на глас. Не са регистрирани сигнали и жалби, каза за БТА председателят на Общинската избирателна комисия в Омуртаг Мина Илиева.

Кандидатите за поста бяха двама. До извънредните избори се стигна поради смъртта на досегашния кмет Муса Дурльов.

Церово

В благоевградското не успяха да изберат кмет на първия тур. От четиримата кандидати на балотаж отиват независимата Искра Христова и Иван Саков от ГЕРБ при разлика между двамата от едва шест гласа, съобщава БНР.

Гласували са 420 души - над 70% от избирателите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови