Местни избори в 14 населени места днес

OFFNews 03 октомври 2021 в 06:40 1421 0

Снимка БТА, архив

14 населени места провеждат местни избори днес, 3 октомври. 

В общините Калояново и Стражица ще си избират кметове, както в селата Аспарухово, Церово, Охлювец, Буковлък, Дянково, Студен Кладенец, Дебелт, Арчар, Сливница, Церовище, Копринка, Вакарел.

В някои села предсрочните избори се налагат поради кончината на избраният през 2019 г. кмет. Такъв е случаят в Буковлък, край Плевен, където Росен Русанов почина на 4 май от COVID-19. Благоевградското Церово остана без управник след смъртта на Лефтер Едипов през март. В с. Дянково да избират кмет, след като на 26 май след продължително заболяване почина дългогодишният кмет Хюсеин Хаккъ от ДПС.

В Дебелт, Арчар и Аспарухово старите кметове подадоха оставка.

Ангел Ников (Дебелт) подаде оставка на 11 май с довода, че е с „вързани ръце“ и не е получил подкрепа от община Средец. Той твърди дори, че е е купувал крушките в кметството и консумативите за принтера за своя сметка, заради пестене на средства, което намира за недопустимо.

Във село Арчар Боряна Георгиева-Русинова подаде оставка на 18 август по лични причини. Тя е спечелила конкурс за старша сестра в болница "Св. Петка“ във Видин. Вече работи в отделението по уши нос и гърло. На нейно място временно е назначена Веселина Данаилова.

Варненското с. Аспарухово отива на частични избори след оставката на Велислав Христов през май, поради избирането му за председател в Частен земеделски производител „Съгласие“.

Предсрочни избори има и заради присъди. В благоевградското село Сливница кметски избори се налагат, защото досегашният кмет Йордан Дончев е с двугодишна условна присъда и е лишен от правото да упражнява професията си за 5 години. Той е осъден за документни престъпления. С нотариални правомощия за Сливница той заверява декларации на 38 души за прехвърляне на партидите им по допълнителното задължително осигуряване от един пенсионен фонд към друг. Йордан Дончев бе издигнат от ГЕРБ през 2019 г.

Община Калояново ще избира нов кмет след като през 2019-а бившият Георги Георгиев бе заловен да шофира дрогиран. Въпреки че Общинската избирателна комисия отказа да го отстрани, Административния съд прекрати правомощията му. Георгиев призна вината си и сключи споразумение в прокуратурата, като се договори на 8 месеца условна присъда. Временно мястото заема Веселин Бонов.

Село Копринка избира нов кмет, след като ВАС взе решение да отнеме кметските правомощия на Кенан Саид от ДПС. Към датата на полагане на кметската си клетва той е имал регистрирана фирма като едноличен търговец. Подал е заявление-декларация пред Търговския регистър за заличаване, но едва в началото на януари 2020 г., след законовия едномесечен срок от полагането на клетвата. Кенан Саид не е уведомил писмено за това председателя на Общинския съвет и Общинската избирателна комисия.

Причината за кметски избори в община Стражица е, че кметът на града Румен Павлов (БСП) стана депутат в 46-ото Народно събрание. Временен кмет е Георги Бянов. Той е издигнат като независим кандидат за вота днес.

В две от селата има само един кандидат за кмет. В кърджалийското Охлювец това е Ерай Юнуз от ДПС. За вота се регистрираха и ГЕРБ, и БСП, но не излъчиха кандидати. Осман Фаик Ахмед от ДПС е единственият кандидат за кмет в крумовградското село Студен кладенец. ГЕРБ и БСП също имат регистрации, но не и кандидат за кмет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови