Иван Таков: БСП - София настоява за незабавно свикване на Конгрес

OFFNews 07 октомври 2022 в 13:17 1993 2

Иван Таков

Снимка БСП-София

"Ръководството на БСП каза, че резултатите от изборите "не били чак толкова лоши". Чак толкова - не. Много са лоши, заяви Иван Таков

БСП - София настоява за незабавно свикване на заседание на 50-тия конгрес на партията.

Това заяви лидерът на столичните социалисти Иван Таков след редовното заседание на Градския съвет в четвъртък. На него той направи анализ на състоянието на БСП след предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, както и на част от причините, довели до слабия резултат. Членовете на ръководния орган на БСП - София гласуваха официална позиция, в която предлагат на Националния съвет на БСП да свика заседание на 50-тия конгрес на партията, на което да бъде направен анализ на устойчивата тенденция за спад на политическото влияние на БСП сред българското общество, на катастрофалните изборни резултати, да набележи съответните кадрови решения и мерки за идейно и организационно укрепване на партийните структури, да утвърди основните политически послания към българското общество и да набележи програма за успешно участие в местните избори през 2023 година. 

"Ръководството на БСП каза, че резултатите от изборите "не били чак толкова лоши". Чак толкова - не. Много са лоши, заяви Иван Таков пред членовете на Градския съвет. - Лоши са, защото хиляди членове и симпатизанти не гласуваха или гласуваха за друга партия. Лоши са, защото пренебрежително малък брой млади хора гласуваха за нас. Защо да изберат БСП? Младите днес не са онези от преди 70 години, не са и тези от преди 30 години. Това са нови, други хора. Ако не намери път към тях, БСП е обречена".

Иван Таков посочи и кой носи отговорността за лошите резултати. "Отговорност за резултата носим всички ние. Разбира се, че най-голямата отговорност носи председателят на партията! Като изключим около 40 години от над 130-годишната ни история, ръководенето на Левицата в България е било повече колективно дело, отколкото еднолично. Днес нещата не са съвсем така", каза той.

Лидерът на БСП - София отбеляза, че лошото представяне на социалистическата партия на отминалите избори се дължи и на липсата на нови идеи и нови управленски политики. "Консерватизмът заменя социализма. Показателно е, че БСП е наричана "социална партия", а не - социалистическа. Президентът Румен Радев е обявен за неприятел, докато мнозинството от партията вижда в него свой", поясни Иван Таков.

"Тъй като председателят и БСП следват различни логики, Партията беше докарана до състояние на организационна криза, заяви Иван Таков. - Бяха прекъснати диалогът и всички възможности за влияние върху решенията на ръководството. Вътрешнопартийните дискусии бяха подменени от постоянно търсене на врагове и налагане на еднолични решения".

Иван Таков добави, че независимо от всичко, БСП е все още жизнена партия. "За да оцелее, ние трябва да я върнем на нейните членове. Даваме си сметка, че пораженията, нанесени върху партията, са тежки и едва ли смяната на председателя ще реши всичко. Но без кардинални промени, няма как да продължим напред, категоричен беше той пред Градския съвет на БСП - София. - Все още не е късно да се събудим от този лош сън. Защото сме убедени, че мнозинството от хората и в София, и в страната имат нужда от друг тип политика - политика, която не само на приказки воюва срещу социалните и икономически неравенствата, политика която дава възможност за достоен живот на всеки българин. И ако председателят и нейният екип не могат да предложат такава политика, то БСП може. За да спрем срива са необходими умни решения. Затова смятам, че върховният орган на Партията трябва да бъде свикан възможно най-скоро, за да се занимае със "здравния" статус на БСП. Да определи верния път. С кого и как. Партията и нейните структури се нуждаят от нова програма за идейно и организационно израстване. Тогава БСП ще разшири и укрепи влиянието си в местната власт на изборите през есента на 2023 година.

Този най-важен политически въпрос иска от всички нас решителност и отговорност. Градската организация в София има тези качества. Време е". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

615

2

Уисъл блоър

09.02 2023 в 17:36

20.12.2019 Владимир Алексеев България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Сега младите хора няма да повярват как сме живели по времето на социализма, какви са били мечтите ни (дори битовите) и кои са били идолите ни.
– знаехме имената на Пеко Таков, Мако Даков, Тано Цолов;
– разказвахме тайно вицове за Тодор Живков и Брежнев;
– помним в. „Работническо дело“ и заглавия като: „Долу ръцете от Никарагуа“, „Два конгреса – една цел“ и „Нов етап в изграждането на развито социалистическо общество“;
– намирахме за напълно нормално за лека кола да се „чака ред“;
– понятията „пуснали са“ и „дефицит“ все още ни звучат мило;
–„Паралели“ беше суперсписание, а „Антени“ – направо дисидентски вестник;
– бяхме убедени, че знаем руски език по рождение;
– „Некерман“ и „Квеле“ бяха нашите модни библии;
– Чичко Филипов беше част от семейството ни, а Гарелов предизвикваше възторг у баща ми;
– баба на село редовно ни снабдяваше със зеленчуци, свинско, ракия и вино...

10298

1

AntiZ

07.10 2022 в 13:49

Ванка , Ванката, свършиха времената на дедо ти пеко таков, мако даков, тано цолов и вся комунистическая измет! кУрнела е велика, че ви стопи терористичната организация под санитарния минимум. Дерзай, внуче комунистическо! Дано доживея освен смъртта на путкин, да видя как окончателно ще оттечете в Перловската!