Герджиков оставя 1.6 млрд. излишък и открити обществени поръчки

Юлиан Христов 02 май 2017 в 12:03 5629 0

Герджиков оставя 1.6 млрд. излишък и открити обществени поръчки

Снимка БГНЕС

Служебното правителство оставя повече от 1.6 млрд. лв. излишък в държавната хазна, но и важни обществени поръчки, свързани с българското председателство на Съвета на ЕС и сделката за купуване на нов многоцелеви изтребител за Въоръжените сили.  

Премиерът Огнян Герджиков отчете работата на правителството, като постави основен акцент върху организацията на изборите и подготовката за българското председателство. Той отчете висока събираемост от приходната агенция и митниците, в сравнение със същия тримесечен период на 2016 г. От НАП отчитат близо 240 млн. повече събрани данъци, а в митниците цифрата е 375.5 млн. лв. В областта на енергетиката има събрани повече от предвидените средства от лихви и концесионни такси - близо 1.2 млн. лв.

По отношение на предстоящото председателство са стартирани две обществени поръчки - едната е за доставка на мебели за 2.8 млн. лв. и за изграждането на акредитационна система за 1.4 млн. лв. Отделно от това следващото правителство ще трябва да обезпечи финансово дейностите по реконструкцията на НДК, където вече били одобрени всички изисквания по отношение на сигурността, пожарната безопасност, инфраструктура и медиен център.  

Герджиков повтори, че най-високата оценка за работата на вицепремиера Деница Златева, в чийто ресор беше подготовката, е дадена от "бившия и бъдещ премиер Бойко Борисов", който я поискал в кабинета си. По думите на премиера само "тесният партиен егоизъм на БСП" е попречил Златева да продължи да работи за България. Самата тя поясни, че със свое решение ръководството на БСП е забранило участието на членове на партията в правителството на ГЕРБ. Тя обаче допълни, че ще продължи да помага и на следващия министър, който и да е той.

"Ако вие не можете, нека историята отсъди успешен ли е бил мандатът на петия служебен кабинет", обърна се към медиите премиерът. Той отчете като лична своя заслуга въвеждането на единен държавен изпит за специалността "Право", както и отпадането на задочното обучение на правистите. Това, по думите му, би спряло произвеждането на "брак".

"Всяка настояща позиция е бъдеща бивша. Мандатът на служебното правителство приключва. Следих коментарите за работата ни. Автори на критиките сте вие, медиите. В това ви е силата", каза на изпроводяк премиерът.

Много често чувах, че служебното правителство има една-единствена задача – подготовката на изборите и къде сме тръгнали да правим други неща. Няма принципна разлика между редовно и служебно правителство, каза още служебният премиер, като се позова на решение на Конституционния съд, според което служебното правителство има правомощията на редовен кабинет.

Вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев, който беше пряко ангажиран с подготовката на изборите, направи предложение да отпадне организацията по създаване на пресцентър за изборите. Причината е, че организацията в БТА е глътнала излишни средства, като нито една партия не е пожелала да направи брифинг в изборната нощ там. Той обясни, че това решение ще бъде оставено на следващото управление, но от него ще зависи това дали да бъдат спестени средства.

На въпрос дали на последното си заседание правителството не е предопределило победителя за избор на нови изтребители, той отговори, че това решение не определя кои изтребители ще бъдат предпочетени. По думите му сделката за 1.5 млрд. лв. е в ръцете на следващото правителство, което ще прецени с кой от тримата класирани участници да води преговори.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !