Герджиков остави на Борисов да води преговорите за нови изтребители

Юлиан Христов 26 април 2017 в 13:26 5679 1

Правителството на Огнян Герджиков остави преговорите за купуването на нови изтребители да се водят от следващото правителство. 

Междуведомствената работна група към Министерството на отбраната е обобщила постъпилите оферти и е изготвила протокол, според който на първо място с най-изгодно предложение е класирана шведската компания СААБ с изтребителите „Грипен“. На второ място е поставено предложението португалските изтребители втора ръка  F-16 MLU с логистична поддръжка от САЩ, а трети са употребявани Eurofighter Typhoon от Италия.

На оперативно заседание служебният кабинет е приел протокола на междуведомствената група, като се очаква новосформирана работна група, излъчена от новото правителство, да води преговорите. В случая обаче не било задължително преговорите да се водят задължително с класирания на първо място. Това означава, че фаворитът в сделката може и да не бъде класираният на първо място.   

Както OFFNews писа, шведската компания е предоставила най-изгодна оферта за купуване на 8 изтребители за 1.5 млрд. лева. 

С решението си в сряда на практика служебният кабинет даде зелена светлина за купуване на нови бойни самолети. Крайното решение за това какви да бъдат новите изтребители обаче има Народното събрание, което трябва да ратифицира сделката. 

До този момент неофициално фаворити в състезанието бяха американските изтребители втора ръка от Португалия. При двете предходни правителства с премиер Бойко Борисов неофициално се коментираше, че офертата на шведите не е сред желаните, въпреки "гъвкавите финансови решения", които те предлагат. Недостатък при офертата им е, че трябва да бъдат заделени допълнителни средства за въоръжение - аргумент, който бившият министър на отбраната Аню Ангелов изложи в полза на старите F-16. В същото време обаче американските изтребители, след като бъдат купени, трябва да минат процес на модернизация, което също ще оскъпи допълнително сделката. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови