Дончева: След 10 г. кабинет "Борисов" е време да разберем, че ни трябват умни хора

OFFNews 14 юни 2018 в 16:52 12338 1

На крива ракета Космосът ѝ пречи. Така лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева описа българската политика и констатира, че тази "системна грешка" е факт не в една и две, а във всички сфери, а заключението ѝ след управлението на "мутромилицията", на трите кабинета "Борисов" е, че то е довело до институционално разрушаване на държавата ни.

Тя даде пример със Закона за обществените поръчки, от който вицепремиера Красимир Каракачанов се оплака - позволявал продавачи на бельо да му обжалват поръчки за ремонт на хеликоптери.

Последният закон е приет на 16 февруари 2016 г. от това мнозинство, отбеляза Дончева и припомни, че до последната му поправка, през април, има други 10 и всеки път се прилага една и съща технология: всяко министерство казва какво му е нужно в становище. Очевидно това не е направено, заключи Дончева и коментира, че явно в правителството "си представят, че законът е една обувка по мярка, която събуваш и обуваш и за всеки нов министър".

"Имайте предвид, че това е само последната редакция. Вие знаете ли, че през две години се приема нов закон за обществени поръчки. Откакто Томислав Дончев наблюдава тази сфера е така и за тези 10 години те имат почти 3-4 големи закона за обществени поръчки и всеки път е по европейски съобразен."

Тя коментира, че твърдението за производство на дронове, което дойде по време на визитата на премиера Борисов в Израел, с думите, че "нещата са смешни" на фона на признанието на военния министър Каракачанов, че по-малко от половината пилоти във Военновъздушните сили летят.

"Аз, като не си карам колата 5 дена усещам, че ми трябва 1 час да се сработя, а тези хора са летели само 20 часа?"

За Дончева цялата ни политика е "смехотворна".

"Това, от което се нуждаем като нация е разбирането, че на нас ни трябват умни и смели хора, а не послущковци и муньовци, които само могат да гледат един вожд и да мигат с очи.

Знам, че голямата част от нацията презира умни хора, но трябва да разберат, че няма друг избор. Без такива хора не е възможно работата да се вкара в някакъв ред и да се подреди и кара по разумен начин. Това се отнася за всички - и за майките с увреждания, и за ремонтните на самолетите, и за образователната програма и т.н. Иначе ще продължим да се движим като оная крива ракета, на която Космоса ѝ пречи.

Бисер Петков е човек, който вероятно е добър експерт и е един от добрите в експертно отношение министри. Но един нормален министър в една нормална държава никога не би си позволил така да бъде подмятан и подритван като парцал. Ще му каже премиерът „Махайте се!“ вечерта, а сутринта, понеже майките щели да протестират, а него много го е страх от протести, ще му каже: „Стой тука и се оправяй някак, аз не знам как, но...“. Такова отношение в една нормална държава министър не би търпял.

По същия начин един правителствен ръководител не би седнал да иска оставки, без да знае защо и не би наритал министър, който му каже: „Уважаеми господин премиер, за тази работа ми трябват еди какви си пари. Не можете да ми давате 1/4 от тях и да ме овиквате защо аз не мога да я свърша. Аз ви казвам, тази работа струва 300 милиона.“.

Лидерът на Д21 коментира и случая "Пелов".

Няма обезглавяване на полицията. В МВР има следната системна грешка: приемат се и се развиват охранител, няма хора, които могат да планират стратегически.

"Назначавате охранители, натикали сте агентуристите някъде, нямате специалисти по разкриване на убийства - това се видя при убийството в Нови Искър, при Петър Христов, това се видя и миналата година при всички шумни случаи, при всички разбивания на банкомати, на каси и на други, избягването на затворници."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5800

1

Тито

17.06 2018 в 11:06

Госпожо Дончева , скрийте се някъде в дън земя защото Вие в личен план и вашите съмишленици успяхте да обесмислите СМЯНАТА НА СОЦИАЛНАТА КОНЮКТУРА а сега се гаврите с обществото с вашите прозрения.