Демократична България настоява за лаборатории за тестване извън болниците

OFFNews 18 март 2020 в 18:55 7378 2

Демократична България апелира "в най-кратък срок да бъде изработен и представен план за действие за посрещане на пика на пандемията в България."

Според обединението на ДСБ, Зелено движение и Да, България "за овладяване на ситуацията би било полезно сформирането на изнесени самостоятелни лаборатории за тестване. Тази мярка решава въпроса с проникването на вирусоносители в болничните заведения и съответното карантиниране при установен случай на зараза. Осигуряването на достатъчно тестове и масовото им прилагане е изключително важно за организацията на работата и пренасочването на болните."

Публикуваме пълния текст на позицията на Демократична България:

"Да преодолеем пика на кризата с възможно най-малко жертви и загубени човешки животи е водещ приоритет и основна цел и задача на всички институции. Готови ли са обаче българските болници да се справят с евентуално свръхнатоварване и какви мерки са предприети за тяхната мобилизация и разширяването на капацитетите им?

От Демократична България апелираме в най-кратък срок да бъде изработен и представен план за действие за посрещане на пика на пандемията в България. В него трябва да се концентрират усилията на правителството, Министерство на здравеопазването и Националния оперативен щаб.

В последните дни всички виждаме как пандемията от COVID-19 поставя на изпитание дори здравните системи на развитите европейски държави. Кривата на епидемията навсякъде следва тренда на стръмно експоненциално нарастване и теоретично се очаква до дни случаите на тежко болни, имащи нужда от интензивно лечение, да нараснат неимоверно и в България. Две са основните направления, по които развитите държави, борещи се с пандемията, предприемат мерки: ограничаване на разпространението на вируса чрез социална изолация и мащабно разширяване на капацитета на интензивната болнична помощ.

Според съвременните изследвания и познания, от решаващо значение по отношение на нивото на смъртност от COVID-19 e именно броят на леглата за интензивно лечение, оборудвани със съвременна техника за обдишване, под надзор на достатъчно компетентни и обучени медицински кадри.

В тази връзка от Демократична България апелираме безусловно да се отдели необходимият финансов ресурс и незабавно да започне оборудване на всички областни и общински болници с животоспасяващи обдишващи апарати. Към момента не става ясно в какъв размер са предприетите мерки и към кои лечебни заведения ще бъдат насочени. Същото важи и за предпазните средства за лекарите, медицинските сестри и санитарите, работещи със заразно болни.

Отправяме апел към правителството да приеме решение за отпускане на финансов пакет за болниците, с който те да посрещнат кризата без несигурност по отношение на плащанията си към персонала и доставчиците. Необходимо е и веднага да се предприемат мерки за обучение на медицинските работници по протокола за лечение на COVID-19 и последващите усложнения. Предлагаме да бъде сформиран национален експертен екип, до който лекарите от цялата страна да имат лесен достъп, за да могат да се обсъждат тежки и неясни казуси.

От ключово значение в борбата с COVID-19 е и капацитетът на болничната мрежа да поеме както тежките, така и по-леките и средно тежки случаи. Редица държави в Европа предприемат мерки за мащабно увеличаване на болничните легла за интензивно лечение, създавайки временни болнични отделения в по-големи зали, конгресни центрове, санаториуми и хотели. България също трябва незабавно да предприеме стъпки в тази посока, за да разшири своевременно капацитета за лечение на заразно болните.

Апелираме към Националния оперативен щаб да обяви планове за действие в епидемиологична обстановка и готовността на армията за разкриване на военно-полеви болници в очаквано най-засегнати части от територията на страната. Разкриването на военно-полеви структури, изолирани от останалата част на медицинското обслужване, ще гарантира по-пълната изолация на засегнатите от епидемията, както и намаляване на съпътстващите щети от ограничаване на плановата дейност на болниците поради затваряне и цялостна изолация на дадена болница.

За овладяване на ситуацията би било полезно сформирането на изнесени самостоятелни лаборатории за тестване. Тази мярка решава въпроса с проникването на вирусоносители в болничните заведения и съответното карантиниране при установен случай на зараза. Осигуряването на достатъчно тестове и масовото им прилагане е изключително важно за организацията на работата и пренасочването на болните.

Предлагаме и своевременно да се разработи електронен инструмент, с помощта на който, в случай на претоварване в определена болница, да се проследи в реално време къде в близост все още има свободни легла.

Не на последно място предлагаме в борбата с пика на пандемията да бъдат създадени стимули за включване на студентите по медицина по целесъобразност и при пълна защита на здравето им.

Смятаме, че в момент на криза, отговорността за живота и здравето на българските граждани е над всичко и сме готови да съдействаме с реална дейност и експертиза."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

2

Jinx

20.03 2020 в 19:56

Доста малоумно предложение на ДБ. Всичко извън болниците е неконтролирана среда

4015

1

No matter what

19.03 2020 в 11:43

Стане ли въпрос за предложения, ДБ винаги са на ниво! Ситуацията в момента обаче не е за предложения, а действия!