Черноморието в парк „Странджа“ вече отредено за строежи от община Царево

OFFNews Последна промяна на 13 февруари 2014 в 17:39 5595 8

Протестът за Странджа в понеделник събра над 1000 души в София

С двете заповеди за спиране на Общия устройствен план на Царево „няма да се разрешат противоречията между държавата, местните хора, гражданското общество и бизнеса, заложени в действащия ОУП на община Царево, защото за по-голямата част от атрактивните терени в близост до морския бряг има вече одобрени ПУП!“. Това се казва в декларация на общинския съвет на Царево, подписана днес единодушно от всички съветници, с искане да се отменят двете заповеди – на регионалния министър Десислава Терзиева за задание за промяна на спорния устройствен план и на екоминистъра Искра Михайлова за спиране на действието му.

OFFNews дни наред търси кмета на Царево Георги Лапчев (ГЕРБ), за да разбере подписвани ли са подробни устройствени планове по спорния Общ устройствен план, но Лапчев категорично отказа да вдигне телефона си.

Спирането на скандалния план, оставен в сила след 5-годишни спорове от Върховния административен съд през януари, бе предприето миналата седмица от двамата министри, след писмо от Брюксел, в което Еврокомисията иска обяснение за казуса.

В днешната си декларация общинските съветници от Царево заявиха категоричното си неодобрение за двете заповеди.

Ето декларацията на общинския съвет на Царево:

Ние, общинските съветници от община Царево, ръководени от интересите на жителите на общината, от желанието ни да съхраним нейната уникална природа и история,стремежа ни да съдействаме за по-бързото й социално-икономическо развитие и обезпокоени от:

-от обнародваните заповед № РД-02-15-17 от 07.02.2014 год. на Министъра на регионалното развитие на РБ и заповед № РД-113 от 11.02.2014 год. на Министъра на околната среда и водите, с които се предприема процедура за ново изменение на ОУП на община Царево, засягащо цялата нейна територия и се спира действието на досегашния ОУП на общината

- от липсата на какъвто и да е диалог от страна на държавните органи и неправителствения сектор с органите на местното самоуправление и местната общност на Община Царево по въпросите, отнасящи се до ОУП на общината,  приехме настоящата декларация.

С нея заявяваме: 

Изразяваме категоричното си неодобрение на заповед № РД-02-15-17 от 07.02.2014 год. на Министъра на регионалното развитие на РБ и заповед № РД-113 от 11.02.2014 год. на Министъра на околната среда и водите, с които се предприема процедура за ново изменение на ОУП на община Царево, засягащо цялата нейна територия, защото:

1.1. Същите заповеди са преждевременно издадени, преди да е налице одобрен план за управление на ПП „Странджа” и без да е проведен предлагания от кмета на община Царево диалог между заинтересованите страни – държава, местна общност, неправителствен сектор и инвеститори по онези части от действащия ОУП, които са дискусионни и по които  би могло да се постигне някакъв предварителен консенсус. Вместо това с посочената заповед МРР е одобрил задание за проектиране на изменението на ОУП, което не е предварително обсъдено с останалите заинтересовани страни и е предпоставка за бъдещи остри дискусии.

1.2. Разрешеното с тези заповеди изменение на ОУП на община Царево необосновано се разпростира върху цялата територия на община, а не върху онези нейни територии, които са проблемни от гледна точка на природозащитното законодателство.  По този начин се спира всякаква инвестиционна инициатива и за онази част от територията на общината, /гр. Царево и на север от него/, която не попада в границите на природен парк „Странджа” или в други защитени зони и в която е налице остра нужда от процедирането на ПУП за обекти на публичната инфраструктура /разширение и откриване на нови гробищни паркове, водопроводи, електропроводи, общински пътища и др./

1.3. Няма да се разрешат противоречията между държавата, местните хора, гражданското общество и бизнеса, заложени в действащия ОУП на община Царево, защото за по-голямата част от атрактивните терени в близост до морския бряг има вече одобрени ПУП!

1.4. С инициирането на нова процедура по изменението на ОУП на община Царево, държавата в лицето на МРР и МОСВ абдикира под натиска на гражданските протести от отговорностите си по урегулирането на наболелия проблем с действащия ОУП на община Царево, тотално блокирайки по този начин за неопределено време нейното развитие“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.02 2014 в 13:59

Само 0.4% ли? Не разбираш ли, че оттам се започва. Не искаш ли и следващото поколение да има тази природа, а не да чете по книгите за нея?

14.02 2014 в 11:55


Смешно, но и безумно каква огромна спекулация е това със Странджа. Самият Белев каза, че ще се застроява едва 0.4% от парка. Което реално е нищо. Абсолютно нищо. Не искам да споменавам и, че България е една от страните, в която близо 2/3 от територията са в Натура 2000, докато в останалите страни в Европа става въпрос за 3-5%. Вече не е въпрос на екология, вече е въпрос на интереси. А сега явно, че от т.нар. „зелени“ имат интерес всяка вечер да ги дават по телевизията, защото избори идват, предизборна кампания трябва да се прави. Добре поне, че на тези измислени протести идват има, няма 200 човека.

14.02 2014 в 09:55

Значи, добре че миналото лято бях в Синеморец, та да го видя още хубаво :(

14.02 2014 в 09:52

Напълно подкрепям колегата преди мен - говедата затриха най-хубавия къмпинг по Южното черноморие,на тяхната съвест лежи и смъртта на управителя му,вечна му памет на Радул,а сега с типичната си алчност искат да затрият и всичко останоло!

13.02 2014 в 20:25

Предлагам да се премахне община Царево барабар със съветниците.

За сметка на това - да се увеличи територията на природните паркове.

13.02 2014 в 19:10

Ако вярвате на общинарите от Царево отидете и вижте на какво прилича някогашния красив къмпинг Нестинарка.Така ще разберете на какво ще заприлича и южното ни черноморие.

13.02 2014 в 18:33

"Ние, общинските съветници от община
Царево, ръководени от личните си интереси
си подаваме оставката"

Да, ама не.

13.02 2014 в 18:28

Е няма такава държава...