Quantcast

Екоминистърът спря плана за строежи в Странджа

Милен Енчев Последна промяна на 11 февруари 2014 в 15:21 5841 9

Искра Михайлова
Искра Михайлова

Министърът на околната среда Искра Михайлова е издала заповед за принудително спиране на общия устройствен план на община Царево. Това обяви днес Михайлова на пресконференция пред журналисти.

Заповедта й ще действа до изработването на актуализация на сега действащия план, което бе разпоредено в петък от регионалния министър Дeсислава Терзиева.

За такава заповед на екоминистъра настояваха природозащитните организации.

Днес Михайлова коментира, че мотивите й да подпише заповедта са както гражданските протести срещу скандалния устройствен план, така и писмо от Брюксел, с което ЕК е поискала обяснение от България как ще действа с плана, след като съдът го остави в сила.

Общият устройствен план на Царево бе актуализиран през 2008 г. под авторството на арх. Калин Тихолов (несъстоялият се министър "Дюнигейт" в настоящото правителство) и беше атакуван в съда от Асоциацията на парковете в България, тъй като предвижда над 5000 декара строителство по южното Черноморие в границите на природен парк "Странжа" и бе съгласуван от екоминистерството, въпреки пороците в доклада за екооценката му. След повече от 5 години съдебни спорове на 15 януари последна инстанция на Върховния административен съд с председател съдия Анна Димитрова го остави в сила - независимо, че в предно дело бе отменено съгласувателното решение на екоминистерството, което е задължително за устройствения план.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.02 2014 в 23:45

браво, Андрей, страшно смислен коментар!!

11.02 2014 в 23:44

А какво правим със застрояването на Карадере, мамка му??

И всички останали незасрани райони от Черноморието, които подлежат на плътничко застрояване.

11.02 2014 в 20:12

Това нещо на снимката министър ли е? Хм, странно...

11.02 2014 в 19:40

Блажени са верующите. Кой вярва на това? Колкото се "спря" и Шеврон. Спряха го на думи, после тихомълком си регистрираха дъщерни фирми на Шеврон и сега порят земята на България. Не разбирате ли, че ни управлява една мафиотска хунта, която държи не само цялата власт в държавата, но и всички медии и чрез тях напълно замъглява истината или я скрива под масата и в чекмеджето.Говори едно, а върши друго- ХУНТА! Народеееееееееее!

11.02 2014 в 16:42

Спечелихме едно сражение, но битките продължават....Не се радвайте много, преди години, когато за първи път блокирахме Орлов мост парламента прие един абсурден закон в наша полза и само с един въздържал се, но както видяхме, апетитите пак се събудиха - Докато има мафия и олигархия нищо не е спечелено окончателно.

11.02 2014 в 16:40

Спечелихме едно сражение, но битките продължават....Не се радвайте много, преди години, когато за първи път блокирахме Орлов мост парламента прие един абсурден закон в наша полза и само с един въздържал се, но както видяхме, апетитите пак се събудиха - Докато има мафия и олигархия нищо не е спечелено окончателно.

11.02 2014 в 16:35

Ужас, сега съдийката ще трябва да върне парите. На Ментата ли, на някой друг ли. Она си знае. А иначе, добре че Брюксел се е намесил. Ако не беше това щяхме да слушаме мънкане и обяснения как бетонът се отразявал добре на околната среда. Михайлова май имаше опит в тази посока.

11.02 2014 в 16:23

Браво УСПЕХ - имаме подписана заповед от МОСВ за спиране на ОУП Царево - спешното искане е изпълнено за да не плъзне бетона още утре! Но протеста остава! Сега и парламента следва да приеме трайното решение - закон за нищожност на ОУПове без екологична оценка. И да се спрат политическите назначения - ПП Българка, ПП Странджа.

11.02 2014 в 15:44

А дано!...Ама надали...