Евгений Дайнов: Загробваме Странджа заради рахатлъка на един човек

Евгений Дайнов Последна промяна на 08 февруари 2014 в 12:20 48419 20

Евгений Дайнов
Евгений Дайнов

„Спряхме произвола, личните договорки и възстановихме институциите”, рече преди време Станишев от парламентарната трибуна. Ако беше така, поети оди щяха да пишат. Но – не е. Положението си е все същото – всеки отделно взет индивид, стига да е добре подплатен откъм клиентела, е по-силен от всички държавни институции, барабар с гражданското общество, взети заедно.

...Крачих на подновения зелен протест за опазването на Странджа и си мислих: Студ. Мрак. Гнусен режещ ветрец. Хиляди зъзнат и викат по улиците на София (и още пет града). И всичко това – заради един човек.

След ден-два – трима министри се обясняват в парламента по темата „Странджа”. Това никога не се е случвало. Дори правилникът на Народното събрание предвижда процедура за препитването на един министър; няма процедура за трима и тя се мисли в ход. И всичко това – заради един човек.

Продължава се с медийна буря – декларации и контрадекларации, заплахи и контразаплахи, юридически тълкувания и контратълкувания. Зелената общност се мобилизира и в Европа. Във въздуха увисва заплахата за наказателни процедури за около два милиарда (добавени към вече наложени наказания от Брюксел). Появяват се искания за отмяна на зеленото законодателство, защото било пречка пред бизнеса – т.е. предлага се напускане на ЕС, само и само да може южното крайбрежие да бъде бетонирано. Под прикритието на тази димна завеса в община Царево се изсипват всички мошеници и мутри, за да си вадят строителни разрешителни.
За тях въпросът е решен: човекът свърши работата, какви тук институции?

Човекът се казва Чавдар Георгиев и е (отново) зам.-министър по околната среда и водите. Той е човекът, който единолично на 13 декември 2013-а обърна дългогодишната позиция на МОСВ за недопустимостта на ОУП на Царево (с неговите 76 000 допълнителни легла между Варвара и Резово). Съдът, комуто бе пратен документът, крайно услужливо обяви ОУП за законен.

Пардон, увляках се. Казах „съдът”, все едно казвам „институция”. А истината е, че всеки един от петчленния състав е индивид, който трябва да бъде проверен, няма ли – както повечето висши съдии от други инстанции – теренче по Южното Черноморие, услужливо подарено от другарски настроен кмет. Защото няма институции. Има хора с власт, които я употребяват, за да удовлетворяват лични интереси (свои или на други индивиди).

Чавдар Георгиев обърна политиката на МОСВ надолу с главата, през главата на министъра – на институцията – си. И не беше светкавично уволнен. Което означава, че той е по-силен от МОСВ – че не министърката му издава разпореждания, а той на нея.
И оттук – колко струва „гаранцията” на трима министри, че Странджа няма да бъде бетонирана? Те не говорят от името на институции, защото не оглавяват такива. Във всеки момент някой техен подчинен може да се окаже по-силен от тях и да саботира всички обявени начинания. Да не говорим за това, колко вяра можем да имаме на министъра на „инвестиционното планиране” (продължавам да немам думи!), който е източвал социалната ситема на Франция. До оня ден източвал французите, какво му пречи утре да източва Странджа?
Местните хищници от царевски тип очевидно разбират, че нямат насреща си държавни институции, а някакви си министърчета без всякаква власт. Затова, докато министрите обещават нищо да не се строи, местните кметове дават триумфални интервюта: „Планът мина! Почваме строителство веднага!”.

И почнаха. Под моста на Велека преди Синеморец вече няма да има лодки. Защото ще има хотел, дегизиран като ресторант. Това решение вече е минало – и никой от тримата загрижени министри не е казал и „гък” по въпроса. Призрачният бетонен град с размерите на Слънчев бряг, който по едно време се пръкна до Царево, но спря на плочи и голи стени, сега ще изправи снага.

Задава се следната картинка. Заради един човек, известен на всички власти и институции, крайбрежието на парк Странджа ще бъде унищожено – от бетонни комплекси, от пътищата, които ще трябва да водят към тях, от язовирите, които ще трябва да бъдат построени, за да има вода, от отходните води на нови 76 000 души, които ще бъдат изсипвани в морето. Срещу това, че сме си загробили последното природно кътче, ще плащаме два милиарда глоби. И накрая ще трябва да разрушим всичко това и възстановим пейзажа – което ще струва още стотици милиони.

И всичкото това – заради рахатлкъка на един човек. Чавдар Георгиев. Няма власт, която да се справи с него, защото няма институции. Има овластени люде – чиновници, съдии, инспектори, министри, – които с удоволствие ще заробят с дългове собствените си деца, ще обрекат на мизерия собствените си родители, за да грабнат някой лесен лев днес. И те с всички сили ще помагат – и на Георгиев, и на Пеевски, и на Василев, и на останалите герои на нашето време – да прегазват закона и унищожават самата идея за институция.
За да ни натикат там, откъдето украинците се опитват да избягат с риск за живота си.

Онзи, който възстанови институциите – т.е. накара чиновници, съдии и пр. да правят онова, което е разписано в законите и разпоредбите – ще бъде новият Стамболов. Да видим, има ли мераклии. По Странджа ще ги познаете...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.02 2014 в 09:41

Когато трябва да се преценява, дали да се строи още или повече, първо изчислете колко лайна ще се изсерат в района от тия гомнишари, които ще дойдат и къде ще изтекат. Ако местните не осигурите предварително пречиствателни станции - да го духате! Искаме чисто море и крайбрежие, не кенефи! Омръзна ни, когато влезем във водата, по главите ни да кацат фекалии, издрискани от ненаситни плюскачи на кюфтаци, пържоли и наденици от бетоновите и плажните ресторанти. Не щем морето да мирише на конска пикня. Никакви строежи, никакви поклонници на алкохолния туризъм! Искаме спокойни кътчета за отмора зза палатка и бунгало, или зелена поляна! Природа, чисто небе и чиста вода, чист плаж за всички!!!!Всеки да си носи чадъра!

12.02 2014 в 14:41

Хей, тролове, като казвате, че ще се застрои само 0,4% от Странджа, забравяте да пишете, че ще е линейно, от двете страни на пътя от Царево до Резово. Стена, демек

11.02 2014 в 11:26

куршум му е майката.можер и само к*р на публично място...

10.02 2014 в 16:34

Последните 10-на години всяко лято или ранна есен се връщам от чужбина за отида поне една седмица на море. Предимно на Варвара в Странджа. Всеки може да предположи защо не отивам в Сл. Бряг, Созопол или Лозенец. След като цяла година си работил в интензивна градска среда като Лондон, Берлин или Париж например, сравнително дивото все още крайбрежие надолу от Царево е незаменимо място за почивка и разтоварване. С непретенциозните си хотелчета и кръчми. С разходките по безлюдните скали, шнорхелирането в самотните заливчета и най-вече със все още мнозинството туристи, които са там поради същата причина като теб-дивата и непосредствена красота и липсата на идиотите и идиотките с чалга визия, вкусове и интереси.
Ако това чудо със застрояването стане факт, колкото и да искам да се прибирам за летуване в БГ. ще трябва да се ориентирам към Гърция, Турция или Португалия. Там поне в бетонираните и не толкова курорти обслужването и кухнята са много над това което се предлага в подобните им събратя в родината.

10.02 2014 в 16:11

Този болен човек откъде се появи... набеден политолог, червен, син, сега зелен. В Странджа ще се застрои само 0.4% от територията на парка. Само 0.4%.
Поредният популизъм на т.нар. "зелени", които си правят предизборната кампания, а сега целия регион ще бъде замразен за поне 2 години.

10.02 2014 в 13:45

Бенитор-хора като теб,трябва да са във властта,по-добре мисля,че не може да се изкаже мъката ни "българска"!А на
т.н.госп.Миткалото,му препоръчвам да следи ТВ АЛФА,ако е
с бълг.самосъзнание и тогава да плюе по Атака!

10.02 2014 в 11:53

В този клип се вижда и чуват претенциите на турската ДС агентура, към властта в предизборната реч.Тези национални предатели са съюзниците на БСП и на АТАКА! http://www.youtube.com/watch?v=zoWgiMGqooc

09.02 2014 в 08:09

Кметът на Царево е много точен човек, добре че хората там изметоха гнусника Петко, важното е на изборите да се гласува и да се махат! Иначе - непоправими ще са щетите, както окепазиха Созопол...!

09.02 2014 в 02:26

Не знам кой е крив и кой е прав, но докато на всичките ни държавници, които са работили в ущърб на интересите на нацията, не им се конфискува незаконно придобитото имущество и на извършилите тежки престъпления не им хвръкнат главите, те просто няма да се разберат за какво сме ги избрали и да достигнат до фундаменталната истина, че трябва да работят за благото, ала не само за тяхното собствено.

Повръща ми се вече от цялата ни политическа класа и от нейните отчаяни опити да ни се хареса преди избори, както и от отвратителната външна и вътрешна политика, която води, и посредством която експлоатира нас, нашите природни ресурси, та дори нашето културно и историческо наследство.

Не съм нито комунист, нито фашист, нито "син", "червен", "зелен" или някой от другите 16 млн. цвята, които като минат през призма стават еднакви. Не мечтая за държавни постове, слава, възхвала по митинги, трупане на богатство и пр. Искам просто да живея достойно в нормална държава и тя да носи името България; държава, в която да има ред и законност, останалото (вкл. икономическото развитие) само ще си дойде на мястото. Искам като изляза зад граница да казвам без срам, че съм българин с главно "Б" и че в моята родина корупцията не е царица, послушничеството - национален спорт, а апатията - официална доктрина. Искам когато мина покрай портретите на Левски и Ботев да не ми се къса сърцето, знаейки, че идеалите, за които те двамата, както и много други са се борили, са предадени от група нищожества, мислещи се за недосегаеми, непобедими и незаменими.

Това е, което аз искам. Вярвам, че има и много други като мен.