БСП: За 7 години у нас са закрити 1470 училища

OFFNews 26 октомври 2018 в 10:55 1802 2

От 2000 до 2017 година са закрити 1470 училища в България. Само от този факт можем да съдим какво се е случило със страната ни. След 5 години, 47% от учители ще се пенсионират. Няма образователна система в света, която да може да навакса това. Ще са нужни 40 000 учители.

Това каза народният представител от „БСП за България“ Ирена Анастасова на среща с граждани от столичния район „Лозенец“, на която бяха със заместник-председателя на парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков.

“От това може да се направят изводи за демографската криза и за качеството на образованието на децата. Убедена съм, че ако не се обърнем към проблемите на образованието, като функционалната неграмотност на децата ни, в бъдеще неграмотни ще ни лекуват, неграмотни ще учат децата, неграмотни ще ни управляват“, категорична бе Анастасова.

Хората от „Лозенец“ мислят, че е нужна коренна промяна във функциите на държавата. Трябва да се развие философия на промяната. Нужна е нова ценностна система.

Според Крум Зарков „Визия за България“ е инструмент за постигане на цели, в политическия аспект на думата. „Ясно е, че положението е тежко, диагнозата на обществото е поставена многократно, представени са анализите и за демографската политика, и за икономическия сектор. Сриват се чуждестранните инвестиции, изтичат капиталите, изтичат и хора. Като отговорна политическа сила, не можем да вдигаме рамене и да казваме, че това е положението. Трябва да предложим решения“, убеден е той.

„Във „Визия за България“ има идейна нишка, която минава от началото до края – качествено новата роля на държавата, какво и как да прави държавата. Според нас, от БСП, държавата трябва да се завърне в живота на хората. Пазарът, оставен да се развива от само себе си, не може да регулира дълбоките процеси, които раздират нашето общество, дори ги изкривява. Затова предлагаме държавата да участва много по-активно в живота на страната, особено в икономическия“, обясни Зарков. „Регулацията при пазарна икономика изисква държавата да има своите лостове вътре в самия пазар – да има своите предприятия в ключови сектори, да бъде участник в тях, да вкарва в самия пазар елементите, които счита за необходими. В противен случай става това, което виждаме сега – рано или късно пазарът попада в едни ръце, получават се монополни организации. Затова държавата трябва да я има в ключови сектори – например енергетика“, счита той. 

„Има конституционно установени норми и право на достъп до здравеопазване. Затова общинското, държавното, университетското здравеопазване трябва да бъде поставено с предимство, по отношение на публичния ресурс. По отношение на частния сектор, всеки е свободен да избере това лечебно заведение, което иска. Но публичният ресурс трябва да отива в общинските и държавни лечебни заведения“, каза Крум Зарков.„Ключовото във „Визия за България“ е качествено новата роля на държавата, на общественото начало. Това важи и за доходите на населението, за начина, по който държавата може да се намесва и смекчава тежки социални феномени, като например раздиращото ни неравенство“, обобщи Зарков. „В Конституцията е записано, че държавата трябва да бъде социална, демократична и правова. Този конституционен постулат, за 30 години, малко по малко е изпразван от съдържание. Социална значи солидарна, държава, в която цялото е по-важно от индивидуалностите. Демократична означава свободна. Правова означава справедлива. За съжаление, държавата ни не е такава“, констатира Крум Зарков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6005

2

bkbelchev

26.10 2018 в 11:32

Закъсняли сте 25 години с констатациите . Над 3 милиона са вече в чужбина.

10571

1

Hissarion

26.10 2018 в 11:17

Еле пък ако бяха тия шушумиги на власт, нямаше да ги закрият сигурно.