БСП-Пловдив бламира Нинова, не подреди листа за вота

Социалисти и в други градове си правят отвод, пленумът в неделя под въпрос

OFFNews 28 май 2021 в 16:41 5069 0

Градската партийна конференция на БСП – Пловдив не подреди листа и не утвърди номинации на кандидати за народни представители. С 89 гласа „за“ от 107 регистрирани делегати форумът прие предложението на Димитрина Вакрилова от дневния ред на процедурата по гласуване на кандидати за народни представители и подреждането им в листа на 16 МИР – Пловдив-град. 

"Делегатите трудно могат да преглътнат преподреждането, което бе направено за предишните избори, коментира заместник-председателят на БСП-Пловдив Атанас Петков по Радио Пловдив.  

От общо 63-ма номинирани членове на партията съгласие да участват в листата са дали 17. Със 74 гласа „за“, 20 – „против“ и 4 „въздържал се“, Конференцията направи отвод на Светлана Шаренкова. Предложението беше на доц. Ангел Иванов с аргумента, че походът на СДС в БСП трябва да бъде спрян, съобщи БНР. 

На форума пловдивската организация е осъдила „курса Нинова“, който според делегатите „поставя под риск съществуването на партията“. 

Водачът на пловдивската листа за изборите на 11 юли, проф. Иво Христов, поиска вот на доверие от делегатите с думите „Не съм свикнал да влизам в битки, които ще загубя, в битки, в които ще ме стрелят в гърба, в битки, в които зад мен няма отбор, когато зад мен има хора, които не знаят как да воюват“. Делегатите са го подкрепили с ръкопляскания, но го оставили сам в листата. 

Това е добре дирижиран панаир, каза Иван Петков, който беше депутат в 45-то НС. Това се прави с цел да се дискредитира националното ръководство, на БСП, БСП да получи по-малко гласове на предстоящите избори“, заяви Иван Петков.

Окончателният вариант на листата на БСП за Пловдив за предсрочните парламентарни избори на 11 юли е отговорност на председателя и ръководството на БСП и ще бъде утвърден на 30 май. 

В неделя трябва да се състои последният от трите пленума на БСП през май, свързани с изборите. Вторият, планиран за 22 май, бе отложен с няколко дни, заради преговорите с Татяна Дончева за присъединяването на Движение 21 към лявата коалиция по инициатива на лидера Корнелия Нинова. 

Според сайта Червен ефир се очаква и Националният съвет на 30 май да бъде отложен "след последвалата вълна от възмущение от предложените водачи на листи от Корнелия Нинова". 

Нинова привиква в централата на Позитано 20 представители на областните съвети от цялата страна, за да преговаря с тях и да смекчи позициите им. „Не зная защо Нинова си мисли, че ще постигне нещо различно от предния път, при положение, че отново не е чула организациите и разбираме от медиите кой ни е водач и какво се случва. Няма как да очаква от нас да продължим безропотно да изпълняваме очевидни политически грешки“, коментираха част от председателите, които са били викани на "Позитано".

Много организации отказаха да редят листи, а на места няма дори и наполовина запълнени листи, пише Червен ефир. 

Социалисти по места си правят масови отводи и не искат да участват в листите за предсрочните парламентарни избори на 11 юли. В Пловдив, Видин, Враца, Габрово, Добрич и други градове, където в момента се провеждат конференции по издигането на кандидати и утвърждаването на листите, заседанията не могат да излъчат хора от редиците си, твърди в. Сега. 

БСП-София успя да подреди листите в 23, 24 и 25 МИР.  Още преди да стартират номинациите обаче от включването в листите са се отказали Антон Кутев (говорител на служебния кабинет), бившите депутати Николай Цонков, Анна Славова, както и проф. Ваня Добрева, Емил Райнов, Костадин Паскалев и др. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови