Борисов за инцидента на летището: Като на риалити шоу, три часа държавата в истерия

OFFNews 02 декември 2015 в 18:03 4072 2

Снимка Булфото

Информация трябва да се подава тогава, когато е сто процента потвърдена, окончателна, и тогава се създава необходимата организация за обезвреждане. А не като на риалити шоу – три часа държавата в истерия. Така премиерът Бойко Борисов коментира инцидента със съмнения за бомба на Летище София във вторник, става ясно от стенограмата от заседанието на Министерския съвет. 

Службите вчера действаха добре. На летището тази служителка, разбрах, че вече сте я уволнили, но повече такива неща да не се получават. Грешката на службите ще я посоча и пред вас и публично – когато има такъв инцидент, има начин на действие с така наречените или паравани, или се поставят четири пожарни около обекта, или автобуси и т. н. А не да се наредят на сто метра медиите – при една експлозия ще ги изтрепе всичките, заяви Борисов.

И се подава информация тогава, когато е сто процента потвърдена, окончателна, и тогава се създава необходимата организация за обезвреждане. А не като на реалити шоу – три часа държавата в истерия! Разхождат напред-назад СОБТ там и всичко се снима и се предава директно. Какво пречеше да сложите четири автобуса от четирите страни?! Да не говорим – хората, които идват и питат: „С каквото сте дошли – с това ще си отидете“. Какво пречеше на аерогарата да се пратят два автобуса и да извозват, да им обясняват. Всичко това създава негативи. Веднъж ги е страх, втори път – никакво внимание. Ходи с куфара човекът километри наред и разни чиновници там излизат да говорят глупости, казва още той. 

Да извлечем поуките от този инцидент и да си направим, както се казва, учебна тревога. И си направете изводите още днес – аерогарите и това, което сме се разбрали сутринта на оперативката, заедно с министър Московски и службите по летищата, да се отработи, за да няма такива неща. Вие видяхте как беше в Париж – стоят, няколко преки, прави се кордон и оттам, който иска да предава. Сутринта тази позиция съм я изразил пред колегите и се надявам повече това да не се случва, допълва премиерът.

Бойко Борисов коментира и събраните в повече приходи от предотвратяване на контрабанда.

За миналия месец само от цигари сме събрали 61 милиона повече. За миналия месец бяха 60. И то не случайно излизат тези резултати. По принцип, винаги се дава по-голям толеранс нагоре. Аз мога да се обзаложа, че реалната цифра е 9-9,5 в момента, мога да се обзаложа. Имайте предвид, че в Германия е 13,7. За да видите действително колко ефективно сме действали. И сутринта това, което отчитат митниците и данъчните – към края на годината само от данъчните ще имаме 1 милиард и 600 повече събрани пари, само от данъчните. Общо с двете агенции, и ще минем 2 милиарда, обяви премиерът. 

По отношение на цигарите. Знаете, има независим орган на големите компании, които си правят изследванията по най-елементарния, но точен начин. Събират от кофите за боклук кутиите от изразходваните цигари и по тях статистически виждат каква е реалната контрабанда. И с бандероли, които са влезли. Това им е начинът за оценка на тази информация. Не ползват нито правителствени, нито на производители данни. Отиват, избират сто кофи за боклук, от тях, ако се окаже, че от сто кутии цигари, девет са контрабандни, значи това е 9% реалната контрабанда. Такъв е анализът на потреблението, но изключително точен. Всъщност – най-точен. Така че продължаваме в тази посока. Разбира се не сме изчерпали всичките си капацитети и възможности, все по-добро става звеното, все повече планирани операции стават и по ДДС и по отделните сектори и това се усеща много от производителите, особено на месата, на селскостопанската продукция, на тези, които имаха нездравата конкуренция от контрабандната стока, казва още Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!