Борисов сезира прокуратурата и ДАНС за рекета в "Химко"

OFFNews 25 януари 2016 в 14:55 8446 13

Правителството за случая

Министър-председателят Бойко Борисов сезира прокуратурата и Държавната агенция „Национална сигурност“ по твърденията, изложени в писмо до него, от президента на ANJ Group Corp Ян Аронов, съобщи правителствената информационна служба.

Премиерът настоява за ефективно разследване, което да доведе до разкриване на цялата истина по случая.

Държавата няма собственост в активите на „Химко” и това е причината премиерът да не може да се намеси в казуса с изнудваните инвеститори, защото така би нарушил разделението на изпълнителната и съдебната власт. 

Това става ясно от прессъобщение на правителствената пресслужба. То беше пратено в отговор на запитвания във връзка с писмо от президента на ANJ Group Corp. Ян Аронов, който твърди, че е бил изнудван от съветник на премиера заради намеренията на компанията да да купи предприятието. Миналата седмица пък стана ясно, че заводът е купен от депутата от ДПС Делян Пеевски.

В прессъобщението се посочва, че премиерът никога не е имал съветник с името, което се посочва в писмото. До момента е обявено официално името на човека, с когото представителите на американската компания твърдят, че са се срещали. 

Ето и отговора на правителството:

Писмо от г-н Ян Аронов, президент на ANJ Group Corp., е постъпило в деловодството на администрацията на Министерския съвет на 15 януари 2016 г. Видно от писмото, копия са изпратени до главния прокурор г-н Сотир Цацаров и до шарже д`афер г-жа Мартина Стронг. В писмото се твърдят корупционни действия в процедурата по продажба на „Химко” АД (в несъстоятелност), непрозрачни действия на синдика, нарушение на българското законодателство и на съдебна заповед. Министър-председателят е призован да се намеси, за да спре дейността на „тази група”.

„Химко” АД (н) е търговско дружество, в чийто капитал няма държавно участие. То е обявено в несъстоятелност, с постановено осребряване на имуществото, включено в масата на несъстоятелността и разпределение на осребреното имущество за удовлетворяване на кредиторите. Осребряването се извършва от назначения от Съда по несъстоятелност синдик – Росица Томова от гр. София, която представлява и управлява дружеството. Продажбата на активите на длъжника „Химко” АД (н) се извършва по строго определен в Търговския закон ред, който синдикът следва да спазва.

В допълнение информираме, че нито към 8 септември 2015 г. – дата, посочена в писмото на г-н Аронов, нито към днешна дата министър-председателят има съветник с името, посочено в писмото – „г-н Богданов”.

Тъй като държавата няма собственост в активите на „Химко” АД (н) и поради характера на повдигнатите в писмото въпроси, намеса на министър-председателя по случая би нарушила провъзгласеното в Конституцията на Република България разделение на изпълнителната и съдебната власти. Въпросите, които г-н Аронов поставя, следва да бъдат адресирани към правораздавателните органи, синдика и компетентния съд по несъстоятелността.

Бихме искали отново да припомним, че министър-председателят нееднократно е защитавал необходимостта от реформа, която да предостави ефективно и справедливо правосъдие, и това залегна като приоритет в програмата на правителството. Той беше сред най-активните застъпници за промени в Конституцията на Република България, които да дадат началото на същинската съдебна реформа, и работи активно за промяна на законодателството, за да може този процес да бъде продължен и да завърши в интерес на българското общество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!