Инвеститори към властта: Губим желание да работим в България

OFFNews Последна промяна на 25 януари 2016 в 12:56 18124 13

Инвеститори към правителството: Засилва се впечатлението за недостиг на върховенство на закона

Желанието на чуждестранните инвеститори да работят в България се понижава заради засилващото се впечатление за недостиг на върховенство на закона. 

Това се казва в отворено писмо на десет смесени търговски камари в България до правителството и президента. В него се изразява съпричастност към усилията за промени в съдебната система и очаквания за независимост на магистратите.  "Нашето мнение е, че натрупаните и нерешени проблеми в правосъдието са системни и изискват също такъв подход за тяхното елиминиране, подход, който да е основан на принципа на справедливостта и върховенството на закона и на стратегията за реформи, одобрена от Народното Събрание", се казва в писмото.

В него представителите на търговските камари изразяват загриженост от "последните развития" около съдебната реформа, които създават впечатлението за дефицити по отношение върховенството на закона.

Освен до президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов, писмото е адресирано и до вътрешния министър Румяна Бъчварова, вицепремиерите Меглена Кунева, Томислав Дончев и Ивайло Калфин, както и до министъра на правосъдието Екатерина Захариева и председателя на Народното събрание Цецка Цачева. 

Пълен текст на писмото:

Долуподписаните камари изразяват загриженост от последните развития, свързани с осъществяването на дългоочакваната реформа на съдебната система и засилващото се впечатление, както в страната, така и сред международните инвеститорски среди, че в България има недостиг на върховенство на закона. Нашето мнение е, че натрупаните и нерешени проблеми в правосъдието са системни и изискват също такъв подход за тяхното елиминиране, подход, който да е основан на принципа на справедливостта и върховенството на закона и на стратегията за реформи, одобрена от Народното Събрание.

Създаденото усещане, че реформата не се случва, води до неувереност от страна на инвеститорите и действащите в страната икономически субекти. Понижава се желанието за инвестиции в България в полза на други държави. Има ли инвестиции, ще има динамична и развиваща се икономика. Това е ключът към развитието на България и успешното осъществяване на нужните реформи в останалите сектори, като здравеопазване, образование, околна среда, инфраструктура и т.н. Без икономика и без добавена стойност, постигната чрез законни средства и инвестиции, положително и устойчиво развитие в страната не може да се очаква. А от това страда и ще продължи да страда цялото общество. В крайна сметка, изчерпва се един от най-ценните негови ресурси — доверието.

Търговските камари вярват, че в правосъдната система има качествени професионалисти, отличаващи се с безупречен морал и почтеност, хора, познаващи проблемите и имащи воля за промяна, експерти, които работят за ефективно и справедливо правораздаване и защитават правото и доброто име и репутация на българската съдебна система. Търговските камари изразяват своята съпричастност с усилията за реални промени отвътре в правосъдната система, които осигуряват необходимата независимост на съдиите и магистратите. Камарите вярват, че тези хора знаят как и могат да осъществят така нужните реформи.
В заключение долуподписаните камари биха искали да подчертаят, че нито една реформа на правосъдната система не би била възможна без политическа воля за прилагане на закона. Реформа не означава само законодателстване, но и изпълнение и прилагане на законовите норми – това ще повиши доверието на българското общество и бизнеса в правосъдната система.

С уважение,

Американска търговска камара, Красимира Чемишанска, Президент на УС
Бизнес клуб Белгия-България-Люксембург, Франк Янсен, Президент
Британско-българска бизнес асоциация, Дейвид Хампсън, Председател на УС
Българо-швейцарска търговска камара, Бони Бонев, Председател на УС
Германо-българска индустриалнo-търговска камара, Митко Василев, Главен Управител
Италианска търговска камара в България, Марко Монтеки, Президент на УС
Камара на испанската промишленост и търговия в България, Алберт Марко Гомез, Председател
Конфиндустрия България, Роберто Маскали, Директор
Френско-българска търговска и индустриална камара, Стефан Дюлае, Председател на УС
Холандска търговска камара в България, Кос Схаутен, Председател 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.01 2016 в 21:35

Да се махат мръсните западни роби на сорос. Не ни трябват тяхните долари и марки. Истинските българи искаме бизнеса да е в рацете на гн Доган и гн Волен и гн Делян. Те ще докарат истинска валута - рублата

25.01 2016 в 17:19

Дайте да видим оригинала на писмото... Да не излезе писано от Ян Аронов

25.01 2016 в 14:42

№ 10, определено, как не се сетих, поради ниските данъци, липсата на корупция и престъпност, и най-вече поради стабилността, тия държави са се уплашили, че няма да остане бизнес при тях и всичко ще дойде тук. За това правят този съботаж.
Същата работа, като Швейцария, която за да не загуби туризма си, плаща на еколозите да съботират Банско и Цеко.

25.01 2016 в 14:25

Аз мисля, че нищо не сте разбрали. Всъщност поради ниските нива на корупция в България, овладяни до такива нива от Бойко Борисов, похвален и от американските служби, камарите и представителите на тия държави от статията са имали наглостта да предложат подкупи на българските си представители. Заради отказа на последните, тези от запад се оплакват за да упражнят натиск върху президента и правителството - преписана статия от вестник Работническо дело!

25.01 2016 в 14:13

"Икономиката се развива - събрахме повече данъци."

ДПС купи държавата. Монопол на всяко ниво. Условията на тоталитаръзъм стимулират кой

Хах! ББ до ДП

25.01 2016 в 14:09

Бизнесът се оплаква, но на протеста след оставката на Христо Иванов имаше 500 души.

25.01 2016 в 14:08

Това е шамар по-голям от очаквания доклад на ЕС! Срам и позор за държавата !

25.01 2016 в 14:07

Това не е баш истинският вот на недоверие. Чуждите инвеститори вече губили желание да работят тук. Че ние, вътрешните инвеститори желанието сме го загубили отдавна, но вече губим и търпение.

Истинският вот на недоверие ще е когато излезем масово по улиците, но не за да се ходи пак на избори и да се въртят едни и същи олигофрени. Трябва смяна на модела. Ей ги франсетата, колко пъти излизаха по улиците през последните векове и после се търкаляха зелки по площадите, докато управляващите се понаучат, че в тая работа има и залог. Тук докато не увиснат разни хора по стълбовете, така ще е.

25.01 2016 в 13:59

Това вече е истински вот на недоверие.
Другия е за забавление на електората.

25.01 2016 в 13:32

Не знам, дали БСП и ДПС ще поискат вот на недоверие, но няма и значение, както мислят тия смешници. Това тук си е вот на недоверие от където и да го гледам. Май е време цялата тази сган дето управлява да си отиде.