Захариева за СМС-а: Който го е направил, да каже

OFFNews 22 януари 2016 в 11:06 3056 1

Захариева за СМС-а: Който го е направил, да каже

Този от ВСС, който е пратил СМС до премиера Бойко Борисов, да си признае. За това призова министърът на правосъдието Екатерина Захариева в интервю за Нова тв. 

Във връзка с това дали трябва да се направи проверка, която да установи кой е изпратил СМС-а до премиера, тя каза: „Аз лично бих призовала този, който го е направил, да каже. Тук не е толкова важно дали някой е информирал министър-председателя, по-важно е, че напрежението води до конспирации”.

Според нея препратеното съобщение от премиера до председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов не е било заплашително. „По-скоро това беше, аз лично така го тълкувам, тъй като на мен няколко пъти ми се е случвало министър-председателят да ми препрати СМС, т.е.: „Виж как те топят”. Това според мен не беше нито опит за намеса, нито опит за сплашване, но това е моето тълкуване на нещата”, обясни Захариева.

По думите ѝ заседанията на ВСС са достъпни за медиите и въпросът с информирането на премиера се преекспонира. Във ВСС има страхотно напрежение, което не помага за повишаването на доверието в съдебната система, нито за повишаването на имиджа и репутацията на т. нар. правителството на съдебната власт, коментира тя.

По думите ѝ постоянно има скандали в правосъдната система и "някой не иска да започнем да се занимаваме със същината на съдебната реформа".

„Занимаваме се поне от 4 месеца със скандали в съдебната власт. Нонстоп се създават скандали, когато един се потуши, се създава нов. Аз си мисля, че просто някой не иска и правителството, и аз, и самият ВСС да започнем да се занимаваме със същината на съдебната реформа. От скандали и разправии вътре в съвета не можем да обсъждаме много по-важните неща – имаме 3-месечен срок за изменение на Конституцията, месец и нещо от него изтече”, заяви министърът. Тя допълни, че заради постоянните скандали не може да се работи и върху реформите в съда и прокуратурата, премените, с вързани с кариерното израстване на магистратите, проверките за почтеност и др.

Относно смяната на представляващия ВСС министърът коментира, че каквото и да се случи, всичко се приписва на премиера и правителството, но голяма част от реформите, които трябва да се случат в съдебната власт, трябва да се извърши от ВСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови