Борисов откри завод, инспектира път и мисли за нов модел на санирането

OFFNews 20 май 2019 в 20:12 4216 2

Бойко Борисов, Пазарджик

Премиерът Бойко Борисов днес бе в Пазарджик, където присъства на откриването на нови производствени мощности на завод за авточасти, инспектира ремонта на околовръстния път на града и изграждането на отсечката Пловдив – Асеновград. Той съобщи, че програмата за санирането вероятно ще бъде открита отново през следващата година, но се търси модел за възстановяването й.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов му връчи подписка от 7 000 души с искане за възобновяване на програмата за санирането. „И виждате разликата между санираните и несанираните блокове, тогава всички си мълчахте , нали. А сега реагирате. Значи трябва да се спре нещо, за да видите колко е било добре“, отбеляза Борисов. Той каза, че отсега правителството мисли какво да прави през следващата година по въпроса.

Запитан от кмета как ще продължи санирането на панелните блокове, вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че националната програма за санирането е спряла, защото не било справедливо с данъците на всички да се ремонтират жилищата на малцина. Той каза, че стартът й като промо-вариант е бил добро начало, а така хората се убедили колко хубаво нещо е енергийната ефективност. Но не можело повече да продължава по този начин. „Всичките разходи, които са необходими, са 15-16 милиарда. Може да тръгне по друг начин, базиран на т.нар. договори с гарантиран резултат, където инвестицията се изплаща от икономиите на сметките за ток. Имаме подобни планове да продължим, но не по същия начин“, заяви Дончев.

При откриването на новия заводски корпус Борисов се върна към спомените си, когато на това място „това бяха едни полянки тука с пасящи животни, овце, крави, магарета и на тяхно место, само в рамките на 2 години, благодарение на работата на хората и добрата организация, виждате какво се получава“. „На това аз му казвам индустриализация, но е факт“, обобщи премиерът. С разширението на производството до края на годината в завода за автомобилни компоненти ще бъдат назначени 1000 нови служители, а през 2020 г. се очаква наетите на работа в компанията да достигнат общо 4000 души.

„Дълги години се говореше за ниска квалификация, за липса на обучение. Факт е, че не само заводите не си отиват, факт е, че все нови и нови откриваме. 100 милионни инвестиции се правят. Паралелно с това, което се развива и виждате като заводи, ние трябва да им подготвяме инфраструктурата, за да не се задъхат след това и да колабират транспортния план на тези градове“, коментира Борисов.

Той инспектира ремонта на околовръстния път на Пазарджик и обеща финансиране и за т.нар. Голямо западно околовръстно шосе. Проектът е за 14 млн. лева и до края на лятото ще бъде внесен в АПИ. Пари ще има и за локалните платна на пътя Пловдив - Асеновград, както и за околовръстното на Пловдив, обеща премиерът.
Борисов не пожела да коментира прогнозата си, че в близките дни преди вота се очаква нова афера „Костинброд“. „Аз съм си предупредил моята партия вчера - 15-16 хиляди души, каквото съм имал, съм им казал“, посочи той. Запитан откъде точно очаква удар, той отвърна лаконично: „Те са едни и същи“.

В Пазарджик премиерът каза още, че тол-системата вероятно ще започне да работи през лятото, в момента се уточнявало за кои пътища ще се прилага тя и какви ще са таксите за преминаване. При огледа на ремонта на пътя Пловдив – Асеновград той уточни, че целта е тя да стартира през август, но било възможно забавяне от 1-2 месеца, за да се фиксират платените пътища.

Тепърва щели да се изчисляват таксите за МПС-та над 3,5 тона, в това число и автобусите, които ще плащат по-малко от тировете, за да не скочи цената на пътническите билети. Премиерът увери, че за да има хубави пътища, трябвало да се плаща. „Няма как за 10 евро да минават през България с тир, няма друга такава цена. Нашите българи по празници като отидат в Гърция по 200 000-300 000 души, на границите всички дават по 5 евро в едната посока и 5 евро в другата. Искате ли да пробваме ние да сложим 20 лева някъде такса да видите какви протести и какво чудо ще бъде“, каза Борисов. Той изрази недоумение от това, че при пътуванията си в Гърция, Македония, Сърбия българите си плащат таксите и считат това за нормално, но искат в България да си остане без пари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови