Борисов: Не разбирам тая омраза и желанието да ни спрат еврофондовете

OFFNews Последна промяна на 15 юни 2016 в 16:00 5324 5

Снимка БГНЕС

Темата за спрените европари по ПРСР е била обсъдена на днешното заседание на Министерския съвет, става ясно от частта от стенограмата, публикувана от правителствената пресслужба. 

Аз не мога да разбера как могат да ни спрат нещо, което приключи в края на миналата година. Старата Програма за развитие на селските райони приключи в края на 2015 година. Как могат да ни я спрат като тя свърши? Най-любопитното е как могат да не ни възстановят пари, които вече са платени – да почнем оттам. Иначе кореспонденция с Европейската комисия има всякаква и да прави истерия някой на база едно писмо от Комисията означава, че изобщо не е в течение какво съдържа кореспонденцията с Комисията, казва вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев.

Всеки, който има ангажименти към управляващ орган, знае, че кореспонденцията с Комисията е със същата стилистика. Много рядко се получава писмо от Комисията, което да съдържа само репликата „Много сте хубави, чудесно се справяте“. Това обикновено се случва изключително рядко. Това ѝ е работата на Комисията, тя има контролни функции, свързани с управлението на парите. Винаги има съображения – дали по някоя приоритетна ос, дали по отношение на това как функционира контролната система – винаги има въпроси. Въпрос на съответния управляващ орган или контролно звено е да предоставя информация, разяснения, допълнителни документи, когато това е необходимо. И се прави. И е част от процеса, посочва той, като допълва, че трябва да си даваме сметка "какво отражение има по отношение на всички бенефициенти, кандидати и т. н., когато непрекъснато им говориш нещо, което не е истина, и мотивацията им, отношението им към програмата се променя".

Това е нова опорна точка. Лошото е, че когато човек вземе да разсъждава само на ниво опорни точки, в един момента мозъкът му се превръща в една малка точка. Това е големият проблем с мисленето – само в режим на опорни точки, подчертава Дончев.

Като опорна точка той определя и коментарите относно доклада на ОЛАФ за нарушенията с европроекти. 

Първо бяхме най-корумпираната държава, после се оказа, че не е баш така, накрая се оказа, че е точно обратното. Имам предвид изслушването на господин Кеслер в Европейския парламент. Там се оказа не само че не сме най-корумпираните, а че регистрираните нередности в България са нищожен процент от разполагаемия бюджет. България стои повече от добре в сравнителен план, както съм твърдял от самото начало, казва той.

Няколко пъти ви казвам да не хабите нерви, защото тези хора не са управлявали такива фондове, винаги са им били спирани, не ги разбират тези работи, коментира премиерът Бойко Борисов.

В същото време пък, ако не им се обърне внимание, понеже те много методично, ползвайки теорията на Гьобелс, че една лъжа, повторена сто пъти, става истина, обикалят студията, така че, трябва и да им се отговаря. Но дори и това не е най-важното. Аз не мога да разбера какво е това желание, омраза – да ни се спрат фондовете. Аз никога не съм пожелавал на когото и да било да се спират фондове, защото това са пари за хората, за държавата, за България. Това е просто безотговорно. Сигурно, ако на тях им дадат право в Брюксел, първи те ще спрат фондовете за България, само да е зле кабинетът в момента, без да мислят, че това удря държавата. Ето това не мога да го разбера! И се връщам на казана в ада, където само на българския няма охрана – сами се теглим надолу. Защото, за съжаление, всичките тези приказки се чуват в Европа и хората не могат да ни разберат – искаме да ни спрат фондовете ли, искаме да ни спрат програмите ли, какво искаме, това ли ни е желанието? А всъщност тези пари не отиват нито в ГЕРБ, нито в БСП, нито в която и да е партия – те отиват в бизнеса, в общините, отиват при хората реално. Това не мога да разбера – това желание. Не мога да разбера тая омраза, която те кара да градиш политика на базата на лъжата и омразата и да я тиражираш всеки ден, допълва той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16696

5

Новак

15.06 2016 в 22:35

Типичния терикат - сега се прави на учуден, невинен и леко засегнат, но великодушен. А иначе много добре знае за какво става въпрос - както за активността на опозицията, така и за далаверите на неговите хора. Той лично ходеше да клепе тогавашното правителство. Но много е вероятно да е забравил защото не е възможно да се запомнят всички глупости които плямпа, а и наличието на връзка между думи и мисли при него не винаги е на лице.

25215

4

Лопе де Вега

15.06 2016 в 17:11

Боко, боко, не искаме да ни спират европарите, но твоите некадърници правят само къщи за тъщи и стадиони за 15 пенсионери. Колкото до омразата, ако я има, само твоя заслуга е!

Поздрав!

7719

3

Краси

15.06 2016 в 17:09

А, стига бе - не разбирал. А когато той ходеше да клепа Станишев и Орешарски в Брюксел, за да им спрат еврофондовете, тогава май много добре разбираше.
Та да обясним на господин премиера - опозицията ходи да го клепа в Брюксел, за да го свали от власт, точно както правеше той, когато беше в опозиция. Затова да не се чуди - това сие е типично българска черта, присъща с пълна сила и на него и неговата партия. Заради тази национална черта пред българския казан няма пазач.
Каква е поуката от всичко това - никога не прави на другиго това, което не искаш да ти направят на тебе.