БСП и ГЕРБ се скараха заради писмото от ЕК за спрените пари

ОFFNews 15 юни 2016 в 11:12 3999 8

Ожесточен спор възникна днес между ГЕРБ и БСП в Народното събрание, а причина за това стана писмото на ЕК, което уведомява, че разходите, направени по ПРСР за 2015 г., не могат да бъдат признати за финансиране от фондовете на ЕС.

Около 45 минути опозиция и управляващи си разменяха обвинения на висок тон от парламентарната трибуна. Напрежението възникна след декларация на социалистите по повод писмото от ЕК. В пленарната зала Драгомир Стойнев показа писмото, което е било изпратено и прочете част от него. Социалистите отново настояха за предсрочни избори. 

От ГЕРБ заявиха, че няма спрени 1,1 млрд. лева, а точно обратното - парите са преведени. Малко след спора в парламента пристигна и земеделският министър Десислава Танева, за да даде обяснения за писмото.

"Ето го писмото, ето го писмото от Брюксел, което го нямало, което не било истина, което разбуни толкова много духовете. И както винаги ГЕРБ, които управляваха за последните 7 години 5 години и половина, се опитват отново да прехвърлят вината върху някой друг. Нека бъдем реалисти и видим какво точно пише в това писмо", каза Стойнев.

Той прочете частта от него, в което се казва, че ЕК не вярва на сертифициращия орган и не признава проверките, извършени от него и затова не се признават разплатените през 2015 година средства, като така тези пари остават за сметка на държавния бюджет.

"Защо се крие това писмо, защо един зам.-министър плаши български медии със съдебни дела, ако пишат по тази тема. Или вече е забранено да се отразява и мнението на опозицията? Защо правителството се страхува от свободата на словото. Писмото от Европа буквално ви казва, че ЕК не може да получи достатъчно увереност, че разходите са направени по правилата на ЕС", каза още Стойнев.

Той каза още, че с това писмо е рухнал "най-успешния рекламен трик" на управляващите - че ЕК подкрепя ГЕРБ в усвояването на евросредства. 

Думите на Стойнев предизвикаха ГЕРБ да отговорят на обвиненията. Цвета Караянчева излезе от трибуната и отговори с декларация от името на партията на Борисов. 

"Кампанията за президент започна преди месец, когато госпожа Нинова стана председател на БСП. От трибуната на парламента и не само - от медиите се сипят лъжи, откровени лъжи от една провалила се партия, която за да бъде на власт търпя година и половина протести -затворен парламент. Всички ние си спомняме как минавахме през загражденията", заяви Караянчева.

По думите ѝ всичко, което говорят от БСП, е смешно. Тя заяви, че писмото го има на сайта на Министерство на земеделието, но "само хора, които го разбират, могат да го говорят". 

След казаното от Караянчева Стойнев отново излезе на трибуната с обяснението, че се е разпознал в думите ѝ. "Жалкото е, че след нас вие ходехте по кабинетите и клеветяхте България в Брюксел", каза той. Социалистът защити политиките на БСП в сектор "Земеделие" по време на управлението на Орешарски.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също се намеси в спора, като повтори казаното пред бТВ - "Прехвърляте вината на Орешарски, Станишев, Жан Виденов и така до хан Аспарух". Тя припомни, че и Борисов е подавал оставка заради протести. "Това е единственият кабинет и единственият министър-председател, заради когото 20 българи се самозапалиха. Това е единственият кабинет, който проля кръв през последните години - ето тук отпред", каза социалистката. 

Нинова каза още, че в момента проблема на България се казва правителството на Бойко Борисов. "Колкото и да връщате назад бъдещето е черно, докато вие сте начело на държавата", добави тя.

В отговор на трибуната излезе Делян Добрев от ГЕРБ, защото бил посочен с пръст от социалистите. "По ваше време беше спрян Южен поток, по ваше време направихте процедура, която обявихте на Коледа и приключихте на Нова година. Благодарение на вашите действия България няма Южен поток, защото вие се опитвате да заобиколите европейските правила", каза той. 

Добрев се обърна и към Нинова като заяви, че разбира това, че се опитва да е активна като нов лидер на БСП. "В началото чухме, че ще се създадат едни "Хвърковати чети", които да обикалят страната. Предполагам, че към тях ще се създаде и един комитет по пропагандата", каза той.

"Това, което правите тези дни, е да лъжете. И много се излагате", каза Добрев на БСП. 

След тези взаимни нападки между социалистите и ГЕРБ, председателят на парламента Цецка Цачева призова пленарната зала да започне законодателната си дейност. Молбата ѝ обаче не беше уважена. 

В пленарната зала се изказа и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и заяви, че българските избиратели са казали кой трябва да управлява и това е премиера Бойко Борисов, "защото заради вашата политика местната власт беше пред невъзможност да завърши стария програмен период". Той заяви, че правителството на Орешарски е било некомпетентно и каза, че в момента управляващите се опитват да има видими резултати за България.

Димитър Байрактаров от ПФ се намеси в спора между управляващи и опозиция и ги призова "да излязат и да се обясняват в кулоарите. 50 минути харчим пари на българския данъкоплатец за мерене на политическо его". 

"Ако искате да си ги мерите - излезте и си ги мерете там в кулоарите. Защото очаквам някой да излезе на трибуната и да започне да вика "Българи, юнаци!", за да стане още по-интересно", каза той.

Нинова обаче не откликна на призива на Байрактаров и отново излезе на трибуната и заяви, че управляващите отричат правото на една парламентарна група да излезе с декларация "по въпрос, който не е нищо, а е много нещо - спрени пари и 16 млрд. заеми".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8359

8

ОФчар

15.06 2016 в 16:16

Нормално е да не разбираш... не се тормози!

77927

7

El Commandante

15.06 2016 в 15:50

Добре бе, колко начина има да се преведе едно такова писмо?

а)Спират ги
б) Не, не ги спират

Кое е чак толко сложното не разбирам...

17439

6

мнение от IP

15.06 2016 в 15:01

Офф..Защо тези хора в парламента си въобразяват, че трупат точки от тази простотия? Да не си въобразяват, че някой ги слуша? Четеш си писмото-правиш си изводи. За какво ще ми обясняват кой колко лъже?

12129

4

ig

15.06 2016 в 13:02

Умен, кой съд ще решава, нали герб си назначиха цацаров. Пълни циркаджии. Дразня се, че Цветанов и Борисов продължават да използват като оправдание това, че народа бил гласувал за тях.."българските избиратели са казали кой трябва да управлява и това е премиера Бойко Борисов". Той е гласувал, ама съжалява премного. Просто като някакви идиотчета, всеки си е назубрил репликите, излиза, изрецитира ги и си сяда пак на мястото.

11751

3

Big Smile

15.06 2016 в 13:00

Тази тактика на прехвърляне на вината, докато парите изчезват в нечии дълбоки джобове - и при едните и при другите - се нарича ластик.... Много ефективна за използване във всички парламенти и други подобни организации... Не знам, кой все още и се връзва!
 
X

Да помогнем на украинските деца!