Борисов: Искат да съборят правителството заради намаляването на външния дълг

OFFNews 09 ноември 2017 в 18:15 8237 2

Искат да съборят правителството заради намаляването на външния дълг. Това казва премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет на 7 ноември, става ясно от публикуваната стенограма. 

"Ето затова толкова искат да съборят правителството, затова, защото всичките тези дългове, това намаляване означава по-малко лихви към банките в света, които ни обслужват, носи и други предимства", посочва Борисов, след като зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев обяснява, че през следващата година дългът на държавата ще се намали с 600 млн. лева.

С това "ще отидем на 22,3% от брутния вътрешен продукт, което е едно много добро постижение. А в края на тригодишния период ще отидем на 20% от брутния вътрешен продукт, което ще ни нареди между второ и трето място, възможно е и второ място, сред страните членки на Европейския съюз", уточнява Ананиев, който излага данни за изпълнението на бюджета.

Той изтъква, че от януари до септември държавата има с 1,750 млрд. лева повече приходи спрямо същия период на миналата година, което се равнява на 8,7% ръст.

Към 30 септември излишъкът е 2,42 млрд. лева, а фискалният резерв - 11,9 млрд. лева. "Това е един стабилен, сериозен фискален резерв, който поддържаме вече един дълъг период от време", допълва Ананиев. 

Данните коментира и Борисов, който подчертава ролята си за постигането на резултата. 

Все пак да напомня, че и два месеца приходите бяха с близо 200 милиона по време на служебното правителство по-ниски. Финансов министър беше Ананиев, но премиер беше друг, така че виждате, има разлика и в това. Едни и същи могат и така, и така да работят.

Все пак аз съм заложил на 4,6% ръст и се надявам да го стигнем догодина. Още повече че тази година, за радост, нямахме такива наследства да плащаме като КТБ, като задълженията по американските централи, плащанията по „АЕЦ Белене“, така че затова си позволихме и повече пари за пенсии и заплати, за армията и полицията. Убеден съм, че догодина лятото с показателите, които ще имаме, можем дори да мислим за допълнителни неща.

Но виждате, ние все пак като държава, която иска да влезе в чакалнята на Еврозоната, се съобразяваме и показателите ни, особено бюджетният дефицит, следим да са балансирани, казва Борисов.

Премиерът моли Ананиев да повтори отново цифрата за фискалния резерв.

КИРИЛ АНАНИЕВ: 11 милиарда и 900 милиона лева е фискалният резерв на правителството и на българската държава.

БОЙКО БОРИСОВ: Сиреч това, което говориха – дълг, откраднали, изхарчили…

КИРИЛ АНАНИЕВ: Гледали са друга държава и други цифри, сигурно.

БОЙКО БОРИСОВ: Благодаря. Просто колегите да знаят, защото фалшивите новини са си фалшиви.

По време на заседанието се обсъжда и напредъкът за намаляването на бюрокрацията, като данните за свършеното и за това, което предстои, изнася вицепремиерът Томислав Дончев. 

Изпълнени са 170 мерки, тоест 28% от всичките 605, 221 мерки, 35% от цялото, са в процес на изпълнение... Ако правим кратък анализ, отличници като брой на изпълнените мерки са Министерството на земеделието, храните и горите – 38, Министерството на икономиката – 35, МТСП и МВР с по 33 мерки. Отличници като процент на изпълнението – МОН докладва за 100% изпълнение на заявените мерки, МТСП – 69% почти, Министерството на финансите – 67, както и Министерството на земеделието, храните и горите с малко над 51 процента, обобщава той.

От заседанието става ясно, че до 15 януари министрите трябва да представят окончателен доклад за свършената работа, като се очаква, ако има неизпълнени мерки, да има предложения по тях за промяна на законодателството.

В общи линии се движим по-бързо дори отколкото очаквахме, но по-бавно, отколкото хората очакват това да го свършим. Огромен по обем работа е свършена, но това е като да тръгнеш за някъде – ако не извървиш пътя до край, все едно не си го вървял. Така че, 15 януари е краен срок. Там, където инерцията е намаляла, да се ускори, но това е срокът, е коментарът на Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7551

2

reKontra

09.11 2017 в 22:01

Бил намалил външният дълг!!!!!!!!!!
Кой тегли милиарди в предното му правиелство с обяснението,че "лихвата била изгодна"!
БайХу,време е да се преселиш в Барселона!