Борисов питал Европа откъде може да ни нападнат, скара се на дипломатите, че не са спрели войната в Сирия

Балканите може да заместят Великобритания в ЕС, подчерта премиерът

Вероника Шербанова - Брюксел Последна промяна на 08 ноември 2017 в 16:44 14172 5

Снимка БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов попитал Европа откъде може да ни нападнат и ако ще се готвим за война, къде ще са отбранителните линии, за да бъдат засилени. 

Това обяви Борисов след среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел. 

На въпрос на журналисти Борисов уточни, че тъй като всички държави членки искат увеличение на парите за отбрана, значи има заплаха. 

Щом някой ще ни напада, да ни кажат откъде идват заплахите, за да направим тези граници най-силни, а не да харчим пари за танкове, самолети и да не знаем, коментира Борисов.

Той подчерта, че подкрепя идеята да се направи ревизия за наличната бойна техника. 

"Къде трябва да са първите отбранителни линии, ако ще се говори за война или за подготовка за война? След като ще харчим такива милиарди цяла Европа по линия на НАТО, нека да имаме една по-ясна позиция къде и как да бъдат дислоцирани", каза Борисов и допълни, че може да се обсъжда възможността за общо съвместно индустриално сътрудничество и възможностите за производство на техника.

"По тази тема още в понеделник нашият министър на обраната и външният министър ще имат възможност да говорят в Брюксел. Това е много наболяла тема, надявам се чрез дебати да стигнем до по-целесъобразни решения". 

Премиерът се скара на дипломатите в световен мащаб, тъй като не се справят със задачата за спиране на войната в Сирия. 

Не може Европа само да е консуматор на бежанци и ЕС да плаща сметката, подчерта Борисов. 

По време на посещението на българската делегация в Брюксел, при което част от българските министри са се срещнали със съответните еврокомисари по ресори, е обсъден напредъкът на България за предстоящото председателство на съвета на ЕС. 

Мото на председателството ще бъде "Съединението прави силата", което по думите на Борисов ще направи ЕС възможно най-силен. 

Той обяви, че по време на председателството върху масата ще бъде поставена темата за Западните Балкани и за Балканите като цяло, като ще се работи по стъпки, които не представляват риск и няма да са "пари на вятъра" - отмяна на роуминга за страните от Западните Балкани и развитие на инфраструктурата, както и общ енергиен съюз, за което важност има газовият хъб "Балкан". 

По време на председателството ще бъдат най-тежките преговори за Брекзит, това е рядък шанс за Балканския полуостров да замести излизащата от ЕС Великобритания, коментира той.

"Регионът има красива природа, работливи народи, изключително културно-наследство, което би могло да е интересно за цяла Европа. Сега е моментът. Дълги години тази тема не беше слагана на масата. Ако изградим жп линии, пристанища и магистрали между столиците на Балканите, това ще е добре за цяла Европа", подчерта премиерът. 

На въпрос за влизането на България в еврозоната Борисов отговори, че "тихичко и внимателно" се водят такива разговори, за да не се разклатят пазарите, но се надява този процес да бъде завършен. 

За това, че Брюксел дава много добра оценка за подготовката за председателството, съобщи и ресорният министър Лиляна Павлова. 

"Днес завършихме фазата по подготовката и започваме реалната фаза на изпълнението на всички наши политически ангажименти по приоритетите, които заявихме. Беше подкрепено мотото ни „Съединението прави силата“, че то повече от всякога е валидно за Европа", каза Павлова и допълни, че приоритетите са дебатът за бъдещето на Европа и бъдещата многогодишна финансова рамка, европейската перспектива и свързаността на Западните Балкани, сигурността и стабилността в Европа и единния цифров пазар, като специално внимание ще се обърне на темите за сигурността и миграцията.

По думите ѝ подкрепа на високо ниво е получил и газовият хъб "Балкан". 

Тя подчерта още и важността на темата за отмяната на роуминга със страните от Западна Европа, като обяви, че най-късно на 17 май на срещата на върха ще бъде приета пътната карта за поетапното отпадане на роуминга, като дори за някои държави таксата може да отпадне и по-рано. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8052

5

Pongo76

09.11 2017 в 01:09

Въпросът му е резонен, да бъдем честни, чудно обаче дали наистина го е задал. Някак новините, които Геополитикът ни съобщава, все идват от него самия и няма как да бъдат проверени.

27639

3

sottozero

08.11 2017 в 19:20На еврогеевете някой им казва кой ги заплашва :)))))))))))))))))))))

8005

1

Stefan Stefanov

08.11 2017 в 17:45

- Представям си, увисналото чене на Юнкер!