Борисов: ДПС се държат най-отговорно

Сидеров и депутатите му ще влязат в пленарна зала само за гласуването на оставката на кабинета

Нели Чолашка 18 юли 2014 в 11:40 4951 14

Парламентът за пореден път остана празен заради липса на кворум.

След поредното провалено заседание на парламента днес заради липса на кворум лидерите на партиите (БСП си няма лидер в националния парламента и затова други) взаимно се обвиняваха кой е виновен за неработещото Народно събрание.

БСП минават рамките на лудостта - да не си подкрепят правителството, твърди Борисов.

"Колко пъти да правим компромиси, здравето ни е най-важно и всички трябва да видят, че след управление на БСП, ДПС и "Атака" плюс независимите депутати това се случва в здравето", така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на въпроса не е ли важно ГЕРБ да влезе в зала и да подкрепи актуализацията на бюджета на Здравната каса.

"За първи път чувам, че опозицията е виновна за краха в здравеопазването. Това, което виждаме от вчера, минава в рамките на лудостта - БСП да не си подкрепя правителството, мандатоносителят да не си подкрепя своето правителство. Една година ги слушахме, че Орешарски и компания са най-добрите експерти (...)

Една година на "Атака" й се даваха всички постове, неслучайно техни представители оглавиха всички комисии срещу мен. Аз няма да ги забравя тези неща - комисии за Авиоотряд 28, за Румен Миланов-Петното, какви не беше още, забравих ги. Да си ги намерят, както една година ги държаха да подкрепя това правителство и ако искат нещо да направят, да си го направят", обяви още Борисов.

Той обеща на 23-ти юли, когато се очаква Орешарски, да депозира оставката, да влязат в пленарната зала. Обяви още, че ГЕРБ ще гласува актуализация на държавния бюджет и на бюджета на здравната каса, ако бъдат внесени. По-рано обаче уточни, че ще подкрепят само актуализацията, за която настоява ГЕРБ - с увеличен дефицит и лимит на дълга и намалена приходна част.

„За съжаление, те (ДПС) се държат в момента най-отговорно, защото това е най-правилното да се направи и ние това искаме – да седнем на масата, да се видят дефицитите и в строителството. И строителите спряха, и здравните работници спряха, еврофондовете спряха, енергетиката – 3 млрд. Ако всичко това се извади и се сложи на масата ще видите, че имаме един чудовищен дефицит", уточни лидерът на ГЕРБ.

Според Местан никой не може да обвини ДПС, че се държи безотговорно. 

"Когато става въпрос за отговорността на ДПС, убеден съм, дори най-пристрастният анализатор, с не дотам позитивна нагласа към ДПС, не може да посочи един пункт, в който ДПС да може да бъде уличено, че не прави необходимото за постигане на постигнатите споразумения", каза лидерът на ДПС Лютви Местан

Той обясни, че от ДПС продължават с призив към останалите да продължат стриктно да се придържат към постигнатото съгласие при държавния глава.

„Отворени сме да обсъдим и в конкретика параметрите на актуализирания бюджет”, уточни Местан.

И той като Борисов призова актуализацията да отразява реалната картина и на дефицита, и на неизпълнението на приходите. 

Спекулациите около оставката на Пламен Орешарски лидерът на ДПС коментира: "Аз съм изумен, че някой има интерес да се нагнети усещане за неяснота относно оставката на кабинета „Орешарски”. Този казус е толкова ясен, че няма накъде. Не мога да си обясня как и защо някой внушава тезата, че този казус е неясен и едва ли не се явява в ролята на този, който ще предизвика края на кабинета „Орешарски”.

Краят на кабинета „Орешарски” е настъпил. Този въпрос беше изяснен по време на консултациите при президента, последва конкретизиране от г-н Орешарски, че оставката ще бъде подадена в периода 21-25 юли. Няма бог знае какво значение дали ще е 22, 23 или 24 – ще бъде през един от тези дни.

Ние ще бъдем в парламента, ще гласуваме тази оставка, за да вървим съгласно постигнатото споразумение – разпускане на парламента на 6 август, едновременно с това назначаване на служебен кабинет”.

Местан каза в заключение, че от ДПС са готови на всякакви консултации, включително за уточняването на дневния ред,

"Готови сме да се компенсира загубеното време през тази седмица чрез извънредни заседания на Народното събрание, по посока на удължаване на пленарния ден, ако е необходимо – и среднощни заседания, ако е необходимо – заседаване и през следващия уикенд", уточни той.

ГЕРБ демонстрира мускули на българските граждани и на пациентите, заяви Мая Манолова 

ГЕРБ за пореден път демонстрират безотговорно отношение и мускули, но не на БСП и на правителството, а на българските граждани и на пациентите, заяви Мая Манолова от БСП.

Надявам се, че до следващата сряда те ще преосмислят поведението си, има ще време някои важни закони да бъдат приети.

Трябва да прекратим с това поведение на играчка-плачка и на инат и на едните, и на другите.Залогът са българските граждани и нормалното функциониране на българската държава.

Който не го разбира, ще получи негативна оценка от хората”, обяви зам.-председателката на парламента.

Мая Манолова потвърди, че правителството ще подаде оставка до края на този месец и не може в поведението „на инат” на опозицията да се търси извинение в оставката.

Оставка или не, това правителство ще работи до началото на август, уточни Манолова.

Нейните съпратийци Корнелия Нинова, Атанас Мерджанов и Захари Георгиев дадоха брифинг, на който обясниха, че заради ГЕРБ няма да бъдат приети важни за хората закони - промени в Закона за управление на отпадъците, които се отнасят за продажбата на метали, промени в Закона за висшето образование за връщане на платеното обучение във вузовете, промени в Кодекса за социално осигуряване, които касаят пенсионирането на категорийните работници.

От пресцентъра на "Атака" съобщиха, че лидерът им Волен Сидеров и депутатите на партията ще влязат само за гласуването на оставката на Пламен Орешарски. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!