Борисов: Атентатът на гара Буново да ни е като обица от историята (снимки и видео)

OFFNews Последна промяна на 09 март 2015 в 16:30 2991 14

Като християни ние сме научени да прощаваме. Факт е обаче, че жени, деца и мъже на това място, преди трийсет години загиват в терористичен акт. Не вярвам да има човек в България и в света, който да не осъжда терора.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който днес посети гара Буново, за да почете 30-годишнината от атентата на гарата и да присъства на заупокойната литургия в памет на жертвите.

„Аз съм бил и на подобни мероприятия и на български мюсюлмани, загубили живот, когато стотици хиляди български мюсюлмани бяха прокудени от домовете им, вследствие на политиката на една върхушка тогава. Далеч съм от мисълта, по какъвто и начин да бива оправдаван акт на насилие, за да докажеш своя политическа правота или несъгласие“, заяви премиерът.

„Дойдохме тук, не за да търсим политически или каквито и да било дивиденти. Има безспорен факт – загинали хора от терористичен акт“, каза още той.

В Париж – християни, мюсюлмани, всички се хванаха за ръце и демонстрираха срещу безсмислената безумна смърт на невинни хора. За това призовавам и ние в България да сме безкомпромисни към тероризма, добави Борисов.

Министър-председателят отбеляза, че в правителството, което ръководи, има и мюсюлмани.

„Това е пътят, това е България - трябва да живеем заедно, добре и да използваме всички сили и ресурси на държавата, за да си я стабилизираме”, каза той.

„Толкова е крехък на Балканите етническият мир, че трябва да се внимава много. Далече съм от мисълта и да се дава предимство на един или друг етнос, само защото трябва да има мир“, заяви премиерът.

В правовата държава законите определят посоката, затова всички български граждани трябва да живеят заедно, да живеят разумно и спазват законите, добави той.

„Всички ние, и християни, и мюсюлмани, в България трябва да намерим начина да живеем по най-добрия за всички нас. Конфронтацията е пагубна и виждате, че до нищо добро не води“, каза министър-председателят.

Премиерът Борисов поздрави председателя на НФСБ Валери Симеонов, който заедно с ВМРО организира отбелязването на годишнината от атентата.

„Това действително е място, където такава обица от историята ни се дава, че никога не трябва да допускаме подобно нещо“, каза министър-председателят.

Борисов е категоричен, че това е терористичен акт, който не се забравя.

„Действително, и изводите, и поуките и това, което всеки от нас трябва да прави, е да не се получава такова нещо. Да се покаже, че не сме го забравили и трябва много да се работи, за да не се случва и за в бъдеще подобно нещо“, заяви той.

Министър-председателят беше категоричен, че е против да се политизира темата:

„Тероризмът се отрича от всички. В този етнически мир, в който живеем в България, трябва да сме много внимателни и в едната, и в другата посока. Нито е било правилно да им сменят имената, да ги прокуждат от България и да дават и те жертви. Нито е правилно по такъв начин да се отговори на тогавашната държавна политика на Възродителен процес. Осъждаме и двете неща и всеки здрав разум и разсъждение би трябвало да е в тази посока“.

„Днес е ден, в който всички трябва да си кажем пред себе си – готови ли сме с общите си поуки от миналото. Тук сме всички, независимо от това дали в ежедневието сме противници, дали имаме непримирими противоречия. Тук сме, за да кажем, че осъждаме терора. Защото терорът е ужас на битово ниво. Терорът няма цвят, няма религия, няма етнос“, заяви министърът на здравеопазването Петър Москов.

„Дали това е държавен терор, който държи в страх хората като потъпква родовата им памет, дали това е реакцията на безумци, които убиват деца в израз на отчаянието си. Оръжието на терора е страха. Срещу този страх единственото противопоставяне е да има силна, единна, европейска държава. Държава, която да бъде гарант на свободата, на надеждата и на достойнството на всичките си граждани, независимо от техния етнос, религия или цвят“, добави министър Москов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.03 2015 в 15:37

Пише се обЕца, бе!

10.03 2015 в 00:35

В конституцията пише изрично, че не може турци да са в парламента....

09.03 2015 в 20:50

ДС-възродителите-атентатори честват 30 години от садисткото си деяние прикрити зад фалшив "патриотизъм"!

09.03 2015 в 20:39

След няколко години ДПС ще организират чествания на гара Буново, така,както ние отбелязваме годишнина от Априлското възстание.

09.03 2015 в 20:23

Защо нямаше представители на ДПС ли? Ами важното е,че мюфтията стоеше зад Прецедента на 3 март, а руският посланник не беше поканен...

09.03 2015 в 20:22

Защо нямаше представители на ДПС ли? Ами важното е,че мюфтията стоеше зад Прецедента на 3 март, а руският посланник не беше поканен...

09.03 2015 в 19:53

Споменаването на жертвите от възродителния процес на гара Буново е светотатство.
Има си други дати, да се почетат и тези хора, но точно днес не беше редно, според мен.

09.03 2015 в 18:32

Така ли? А защо извършителят живее в Бояна, като цар?

09.03 2015 в 18:14

Полковник, едва ли ще видиш нещо от името на сайта - "политически некоректно" е, не е толерантно, а те са на презокеански субсидии. Борисов винаги е бил за мен комична фигура, но чест му прави репликата "Като християни ние сме научени да прощаваме. Факт е обаче, че жени, деца и мъже на това място, преди трийсет години загиват в терористичен акт. Не вярвам да има човек в България и в света, който да не осъжда терора."
Бог да прости загиналите невинни жертви!

09.03 2015 в 18:10

Защо няма представители на "най-толерантната" партия в България, която се бори за единство - ДПС?