29 години от атентата на гара Буново

OFFNews 09 март 2014 в 10:50 4129 0

Днес се навършват 29 години от атентата на гара Буново.

На 9 март 1985г. във вагон за майки и деца на влака Бургас-София избухва бомба с часовников механизъм. Тя е заложена от трима членове на турското национално-освободително движение. Загиват 4 жени и три деца, а 9 души са тежко ранени. Мотивът за атентата е Възродителният процес.

Заради маневра на гара Златица влакът закъснява с две минути и взривът избухва в 21:31 ч. на гарата, а не в тунела. На място пристигат тогава действащите министри на вътрешните работи и транспорта Димитър Стоянов и Васил Цанов. Жертвите се извозват в околните градове, а оцелелите пътници са подложени на строги проверки.

В същия ден избухва бомба и в сладкарница-кафе "Сливен" в град Сливен.

На 25 април 1988 са осъдени на смърт трима души – Елин Манджаров (Емин Мехмедали), Алцек Чакъров (Абдула Чакър) и Сава Георгиев (Саафет Реджеб). Няколко месеца по-късно присъдата е потвърдена от Държавния съвет на НРБ, а осидените са екзекутирани и кремирани.

Маджаров и Чакъров са агенти на окръжното управление на Държавна сигурност в Бургас през 70-те и 80-те години. За помощничетво са осъдени Севдалин Алипиев Маджаров (Сабри Мехмедали), брат на Елин Маджаров, Никола Николов, Севда Латинова и Милко Вълканов. Те са разменени след сделка с Турция. По-късно Сабри Мехмедали става областен координатор на ДПС в Бургас.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!