Бойко: Какъв КОЙ? На улицата останаха 100 протестиращи, като дръпнахме ГЕРБ

Много некоректно изказване, коментира Радан Кънев

Нели Чолашка 11 март 2015 в 16:29 19379 23

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Бойко Борисов в парламента.

Премиерът Бойко Борисов нападна остро коалиционните си партньори от Реформаторския блок и омаловажи ролята на протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски с думите, че хилядите хора на улицата всъщност били ГЕРБ-ери и когато „си дръпнал хората от ГЕРБ, на улицата останали 100 души.

Това стана по време на днешните разгорещени 4-часови дебати в парламента преди гласуването на оставката на вътрешния министър Веселин Вучков и на номинацията на наследничката му Румяна Бъчварова.

В 25-минутната си реч Борисов заяви:

"Ама това моделът КОЙ, ама какъв КОЙ, бе, какви пет лева има общо ГЕРБ с него? Нима от тая трибуна не ни сочеха с пръст? Къде бяха тогава Реформаторите и протестърите, да скочат да ме защитят. На улицата. На улицата бяха 100 души, като дръпнахме ГЕРБ от улицата след първите митинги. Останаха 100 души ей тука, отзад. Много ви уважавам, много ви обичам, много хубави неща прави правителството. Повярвайте, много са и ще станат добре.“

Лидерът на ДСБ Радан Кънев реагира срещу изказването на Борисов чрез социалната мрежа Туитър с коментара:

"Много некоректно изказване. Защото тогава ни натискаха "да ги оставим да се разправят с ГЕРБ", а ние играхме честно".

В речта си Борисов засегна много теми и проблеми – оставката на Вучков и назначаването на Бъчварова за вътрешен министър, краха на КТБ, етническия мир, протестите.

Ето цитати от изказването на министър-председателя:

"За да внеса малко по-ведра обстановка - днес разбрах, че г-жа Бъчварова е жена. Толкова години работим заедно, никога не съм делил хората на мъже и жени, когато работя с тях. Но днес, като ми каза: "Нали в автобиографичната справка намя да споменеш кога съм родена", със сигурност разбрах, че е жена".

(По повод избора на вицепремиера Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи и реч на Волен Сидеров, която започна и свърши с факта, че Бъчварова е жена).

"Хиляди проверки са ми направени за мое участие във Възродителния процес, всички установиха, че тогава съм бил пожарникар, че ни пратиха да пазим реколтата (...) Правейки политика върху това, да знаете, че си играете с огъня. Докато си говорите, че това е блъф, че те тук играят с нас, вдигат си електората, че никога няма да тръгнат в тази посока. Преди малко, когато излязоха ДПС и остана празно тук, аз си зададох един въпрос: "Не е ли по-добре те да стоят тук или да са на някое друго място и оттам да ни говорят." 

(След като предупреди Лютви Местан, че няма да е премиер, ако хиляди мюсюлмани излязат на протест).

"На г-н Вучков съм му казвал: "Колега, ти си министър, под тебе си назначил трима зам.-министри, имаш главен секретар, под него си си назначил твой главен секретар. Назначаваш шефовете на служби. Какво ще направи главният секретар срещу реформите". (...)

Ти предварително обяви, че ще предложиш нов главен секретар. Редно ли е да ми предложиш нов главен секретар, без да го съгласуваш с мен или това е феодално министерство и каквото решиш това ще правиш. При положение, че тази партия, която аз съм създал, и съм я направила първа парламентарна сила, очакваш да ти гласува. Кога не съм ти вдигал в друго време телефона... Какво ти казах за Писанчев, говорил съм с него, ще си даде оставката, но ще я даде, когато се осаже, че той няма вина за "Червей".

(Скара се на бившия вече вътрешен министър Веселин Вучков, че се заинати за смяната на главния секретар Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!