Нов главен секретар на МВР и шеф на ДАНС до седмица, обеща Борисов

Днес разбрах, че г-жа Румяна Бъчварова е жена, пошегува се премиерът

Нели Чолашка 11 март 2015 в 12:59 3181 0

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Бойко Борисов

До края на тази седмица ще бъде избран нов главен секретар, а до края на другата седмица - нов шеф на ДАНС.

Това обеща премиерът Бойко Борисов в реч от трибуната на Народното събрание, след като парламентът гласува оставката на Веселин Вучков и назначи за вътрешен министър вицепремиера Румяна Бъчварова.

Вучков хвърли оставката си с заради неразбирателство с премиера, който първоначално отказваше да смени главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, и шефовете на ДАНС и ДАТО Владимир Писанчев и Цветан Китов.

След оставката на Вучков Борисов призова Писанчев и Лазаров да подадат оставки и те го направиха. Сега Министерския съвет трябва да предложи кандидати, които после да бъдат одобрени от президента Росен Плевнелиев.

Премиерът пак се скара на Вучков, че е подал оставка точно на 4 март (сряда) и обясни, че не е говорил с него, защото е влязъл в болница предния петък, а после са следвали почивни дни до сряда. "Кога в друго време не съм ти вдигал", обърна се премиерът към Вучков.

По думите на Борисов Румяна Бъчварова лично е избрала новия главен секретар на МВР. Кандидатурата ще бъде обсъдена на днешното заседание на Министерския съвет, което беше отложено за следобед заради гласуването на персоналните промени в кабинета от Народното събрание.

Той ще бъде назначен до края на седмицата, защото процедурата изисква и одобрението на президента, напомни Борисов. Той уточни, че превителството няма да му се бърка на Плевнелиев.

Ва началото на речта си премиерът обяви: "Благодаря, че гласувахте промените. Днес разбрах, че г-жа Румяна Бъчварова е жена. Толкова години работя , не съм делил хората на мъже и жени".

Той се пошегува по повод изказване на лидера на "Атака" Волен Сидеров, което започна и завърши с констатацията, че Румяна Бъчварова е жена.

"Започвам да ставам много тревожен като виждам какво става в Народното събрание. Дано не съм лош пророк, но с приближаването на местните избори имам чувството, че няма да минем без етнически конфликт, продължи речта си Борисов от парламентарната трибуна. Когато ДПС напуснаха залата тази сутрин започнах да си мисля дали не е по-добре те да стоят отвън и да ни говорят от едно друго място", каза още Борисов.

Играете си с огъня, обърна се Бойко Борисов към лидера на ДПС Лютви Местан. "Аз не се страхувам и затова в нашата партия има много български мюсюлмани. Знам колко е удобно да ми се пришие ДПС. Първо не е честно към тях, нямаме никакво отношение. Не знам кой какви гласове гони за тези местни избори, но молбата ми е, не минавайте границата", предупреди министър-председателя.

Той призова Реформаторския блок, обръщайки се към Гроздан Караджов, който имаше днес изказване срещу политиката на ДПС, да не ги провокират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!