Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Премиерът: Имуществото на КТБ се разграбва

Бойко Борисов поиска бързо да се назначи служебен синдик на банката

Нели Чолашка 11 март 2015 в 13:21 3972 8

"Днес ще предложим служебен синдик. Докато се бави назначаването на синдик, имуществото на банката се разграбва".

Това заяви премиерът Бойко Борисов в реч от трибуната на парламента. Той беше в народното събрание за гласуването на оставката на Веселин Вучков и назначаването на Румяна Бъчварова за вътрешен министър. 

Премиерът припомни, че с решение на БНБ КТБ беше поставена под специален надзор и са изплатени над 3.5 млрд. лева от Фонда за гарантиране на влоговете след обявяването на банката в несъстоятелност.

"Има два проблема, много сериозни. Нуждаем се от подкрепа, общ фронт", каза Борисов и призова за подкрепа от страна на всички парламентарни групи.

Ние предлагаме закон за изменение и допълнение на закона за банковата дейност, напомни премиерът и помоли тези промени да бъдат приети "бързичко и със стара дата".

"Очакваме поне милиард и половина да можем да върнем от това, което сме дали като държава. Може би някъде да има допълнение, забележки, но казусът е изключително важен, има специфични термини", помоли министър-председателят.

Той обяви още, че ако се докажат злоупотреби в КТБ, откакто е под специален надзор, финансовият министър Владислав Горанов ще сезира прокуратурата веднага.

Надявам се комисията по финанси и финансовия министър да направят днес бързо заседание, но не бива да оставяме да разграбят банката, апелира Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews