Антиевропейските партии с до 35% в ЕП

OFFNews 30 април 2019 в 10:32 2584 0

Антиевропейските партии може да сформират втората по големина коалиция в Европейския парламент с до 35% от местата. 

Най-много гласове се очаква да получат Европейската народна партия и Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Голямата коалиция между Център-дясното (ЕНП) и Социалистите (С&Д) за пръв път ще загуби своето мнозинство, за сметка на 43% от местата за Либералите (АЛДЕ) и/или Зелените. 

Това става ясно от нов доклад „Решаващата роля на мейнстрийма: прогнози за изборите за Европейски парламент“, на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) като част от проекта „Unlock Europe’s Majority”, който изследва възможните партийни коалиции в Европейския парламент (ЕП), както и вероятното разпределение на членовете на ЕП в рамките на парламентарните групи.

Анти-европейските партии могат да формират втората най-голяма коалиция в Европейския парламент, със или без участието на Обединеното кралство. ЕП ще включва три групи: Левия блок с 34%, Десния блок с 32% и анти-ЕС партиите с 35% от местата. Про-европейските партии трябва да помислят отвъд традиционните политически семейства и начина, по който те се борят за места в ЕС.

Според данните, събрани в 14 държави-членки, даващи общо 80% от местата в ЕП, има отчетлива вероятност анти-европейските партии да формират втората най-голяма партийна група, със или без Обединеното кралство.
Докладът показва, че във всеки възможен сценарий Европейският парламент ще бъде балансиран между три големи групи, което означава, че Центристка коалиция би имала потенциална решаваща роля в договорките между групите. 

Докладът защитава тезата, че „всичко ще зависи от коалицията, която мейнстрийм партиите ще формират помежду си, и как те ще си сътрудничат, за да попречат на формирането на анти-европейска коалиция в следващия Европейски парламент“. Това означава, че про-европейците не могат вече да отлагат, а трябва да ускорят опитите си да мислят отвъд традиционните политически семейства, когато се борят за места в ЕП.

Според доклада, ролята на Великобритания ще бъде критична в битката на идеи в кампанията за тези избори, защото участието на Обединеното кралство вероятно ще убеди анти-европейските партии, че ЕС и незаменим: аргументът би бил: „Великобритания искаше да напусне клуба, но не ѝ беше позволено“. Такъв аргумент е потенциално силен в светлината на прогнозите за нова Брекзит партия. Проучването на ЕСВП и YouGov също така показва, че 2/3 от избирателите смятат, че животът на децата им ще е по-лош от техния собствен. 

В заключение, докладът отбелязва, че мейнстрийм париите трябва да се преобразуват в символи на промяната, иначе попадат в среда, в която анти-европейските партии ще ги изобразяват като защитници на статуквото в Европа.
В допълнение, докладът на ЕСВП разглежда възможните позиции на членовете на ЕП в партийните групи. Проучването отбелязва че, след изборите за ЕП през май, членовете на парламента ще бъдат до известна степен по-десни и по-малко позитивно настроени по отношение на ЕС. ЕП ще има малко повече евроскептици след Брекзит, без нито една група, която да бъде повече про-европейска, отколкото в предходния парламент.

Докладът заключава, че про-европейските партии трябва да насочат посланието си към проблемите, които те искат Европа да реши след изборите, а не върху европейските институции.Тези проблеми са различни в различните страни-членки, но много европейски избиратели дават приоритет на достъпните жилища, икономическия ръст, социалната интеграция и кохезионната политика, борбата с корупцията и действията за намаляване на климатичните промени.

Про-европейските партии трябва да разпространят своето послание следващия месец и веднага след изборите за ЕП да започнат да реализират обещанията си, се твърди в доклада ЕСВП. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови