Ако ДБ има кандидат за президент, ще го обяви в последния момент

С Продължаваме промяната сме конкуренти на тези избори, интересува ни отношението им към ГЕРБ и ДПС, заяви Христо Иванов

OFFNews 28 септември 2021 в 15:10 6996 3

Снимка Стопкадър Свободна Европа

"Демократична България" ще обяви кой е кандидатът ѝ за президент - ако реши да издигне такъв, в последния разрешен от закона срок. Обсъждаме най-различни варианти, водим оживени дискусии в коалиционните си органи, но още нямаме решение, заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред Свободна Европа.

Той припомни решението на ГЕРБ да постъпят така, макар да смята, че хейт на кандидатите ще има винаги и не това е причина ДБ да отлага своето решение. 

Нямаме прости и еднозначни решения. Ситуацията е безпрецедентно сложна. България излиза от една обстановка на еднолична власт и трябва да възстановим парламентарния модел на управление. От тази гледна точка имаме много ясна задача - силно представителство на "Демократична България" в следващия парламент, подчерта Иванов. По повод заявеното от председателя на ДСБ ген. Атанас Атанасов, че ще имат кандидат-президентска двойка, Христо Иванов обясни: В зависимост от това в кой период на дългите ни колебания ме хванете и аз мога да кажа различни неща. Ние сме човешки същества и залагаме на решения, които да са в интерес на българските граждани. Всяка ситуация минава през спорове и колебания. Имаме различни гледни точки, но няма вътрешни противопоставяния, каза още той.

По думите му характерът е по-важен от харизмата и ДБ няма кадрови проблеми. Проблемът не е, че търсим поредния магьосник от ОЗ, допълни Иванов.  

Няма опция да подкрепим президента Румен Радев, аз не виждам такава, не сме имали и сериозни обсъждания по тази тема, но нямаме и окончателно решение, каза той в отговор на въпрос. 

И обясни позицията си така: Радев е изправен пред изкушението да получи концентрация на власт, която не съм сигурен, че е най-добрият модел. Затова е важно да има силна ДБ в парламента като контрапункт на концентрация на власт. Ние се готвим в кампанията си да поставим тази тема в центъра. Искаме да проведем сериозен разговор с нашите съграждани за това как се управлява България, не просто да им предложим "харесайте си този или онзи". 

Колебанията ни са и заради това дали нашите ресурси - говоря за обществен капитал, трябва да ги насочим основно към парламента. За да постигнем максимален ефект в НС против всякаква концентрация на власт, уточни Христо Иванов. 

Той определи Асен Василев и Кирил Петков като съмишленици, с които ще работят в следващия парламент. Затова и предложихме съвместно явяване, с общи листи, за да не подлагаме гласоподавателите пред конкуретен избор. Готови сме затова, но искахме да го избегнем. Те обаче решиха така и на тези избори ще сме конкуренти с "Продължаваме промяната", подчерта съпредседателят на ДБ. 

Затова и стои въпросът до каква степен трябва да поставим избирателите пред още един избор, освен на парламентарния вот. А и 50% от избирателите на ДБ имат една или друга склонност да гласуват за Румен Радев, каза още Иванов. 

Опитваме се да убедим депутатите в следващото НС, че не трябва просто да съберем 121 гласа, особено ако тези 121 гласа са различни при всяко мнозинство. Ние искаме класическа коалиция, не просто да заменим модела на Борисов с плаващите мнозинства, смята той. 

"Има такъв народ" са труден партньор, не че не очаквам да си партнираме с тях. Но имаме дълъг опит с това да се измисля колелото в политиката. Струва ми се най-лесно да постигнем разбирателство с "Продължаваме промяната", а след това да се добавят други партньори. 

Интересуваше ни разговор за общо явяване, получихме отговор. Сега ни интересува да си изясним отношението на ПП към ГЕРБ и ДПС. Нашата теза е, че независимо от клетви и гласувания по различни неща, те трябва да останат извън властта. Другият въпрос е да видим програмата им. Разговори ще има, но за тази седмица не са насрочени, уточни Христо Иванов.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови