30 хил. програмисти ще се борят с демографската криза

Юлиан Христов Последна промяна на 26 ноември 2015 в 12:28 3465 8

30 хил. програмисти ще се борят с демографската криза

В рамките на 12 до 15 години държавата ще трябва да обучи 30 хиляди компютърни специалисти заради хроничния им недостиг на пазара на труда. Това предвижда правителствена концепция за насърчаване на обучението на софтуерни специалисти. 

Авторите на концепцията очакват реализирането ѝ да доведе до няколко положителни ефекта - повишаване на средната работна заплата за страната, намаляване на младежката безработица, намаляване на „изтичането на мозъци“ и оттам  - частично справяне с демографската криза. Други очаквани ефекти са повишаване на брутния вътрешен продукт и износа, както и повишаване на дела на високотехнологичните икономически сектори с висока добавена стойност.

Анализите показват, че IT-секторът в България се развива бързо, в него безработицата практически е нулева, а недостигът на висококвалифицирани кадри е осезаем. През следващите 12 месеца се предвижда да бъдат разкрити над 5 600 нови работни места за специалисти и техници в областта на информационните и комуникационни технологии, но поради ограничения им брой, голяма част от компаниите в сектора не успяват да реализират развитието си. Към 2015 г. дефицитът от софтуерни разработчици надхвърля 20 000, а нуждата от специалисти от свързаните професии с функции в мениджмънта, маркетинга и продажбите е около 5 000 души.

За да компенсира това, правителството предвижда най-рейтинговите висши учебни заведения, които предлагат подобни специалности, да бъдат подпомагани от държавата. В същото време се предвиждат и мерки за кариерно ориентиране, повишаване на качеството на преподаване на математика и преподаване в гимназиите на предмети изучавани в начален курс на висшето образование, под формата на извънкласна дейност. Освен чрез висшето образование, обучение на кадри ще се търси и чрез подпомагане на развитието на професионални гимназии и центрове за професионална квалификация за ученици.

Концепцията отчита, че през 2012 г. е започнал процес на обновяване на компютрите в училищата в страната, но се е стигнало до оборудването едва на 500 училища от общо 2300 в страната. Отчита се също, че не са положени усилия за създаване на
модерна облачна инфраструктура, на чиято база да се изградят условия за създаване и достъп до модерно образователно съдържание и създаване на учебна среда, ориентирана към ученика.

Към момента професионалното направление “Компютърна и комуникационна техника” се предлага в 13 университета, от които 2 частни и 11 държавни, а “Информатика и компютърни науки” в 12 - 5 частни и 7 държавни. За 2014 г. са заети бройките само в Софийски университет „ Св. Климент Охридски“, Технически университет - София и Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, показват данни на образователното министерство. Така за миналата година от общо около 4500 места по двете направления за кандидат-студенти около 850 остават незапълнени.

Държавата предлага решение, като се повиши бройката на приеманите студенти. Концепцията превдижда увеличаване на план-приема в рамките на 3 до 5 години да се увеличи с 3000 кандидат-студенти, а за 10 години - 30 хил. Предвижда се и съкращаването на времето за добиване на бакалавърска степен по двете професионални направления, което би дало възможност на по-инициативните и подготвени студенти да започнат работа максимално бързо.  

Също така ще се търсят и начини за стимулиране на средното образование в тази посока, като например провеждането на извънкласни дейности, финансирани по оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020”. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.11 2015 в 14:37

Аз пък си помислих, че ще им заменят виртуалното порно с истински разплодни какички ...

26.11 2015 в 14:28

Не е работа на държавата да образова кадри за даден бизнес, това е грижа на бизнеса.

Държавата има работа да даде на хората базова, балансирана грамотност така, че хората да могат да се борят с живота и да са полезни и и след 10, и след 20, и след 30 години, когато програмите отдавна вече ще ги пишат не хора, а други програми.

А "демографскта криза" не е липса на програмисти.

26.11 2015 в 13:53

"Правителствена концепция" - сигурен начин да убият нещо, което се справя и без държавни концепции и стратегии.

26.11 2015 в 13:38

@debnadaviebna
Само трябва да се добави, че текущите IT-та от джебелските стъкларии, изживявайки се като велика трансмисия на крадени програми, трябва да попълнят празните места в затворите, тогава може и да се промени нещо.

26.11 2015 в 13:32

Засилване на обучението в затворите. 10 астрономически часа от денонощието един затворник трябва да прекарва в учене, придобиване на образование, квалификация, след достигане на ниво средно образование и зрелостни изпити всяка допълнителна придобита квалификация да води до намаляване на присъдата, компютърно обучение, IT, програмни езици, други квалификации в недостиг на икономиката да бъдат силно застъпени в затворите. Когато ще лежиш затворен някъде 5-10 години най-доброто нещо, което можеш да правиш със себе си е да се развиваш

26.11 2015 в 13:11

То който става за програмист ще си стане такъв и без намесата на държавата. Това тепърва ще го разберат, но парите ще прилапат. Да изгоним всички гниди.

26.11 2015 в 13:03

Програмистите, обаче трябва да са главно от джебелско и президента да им е професионален еталон, за да не се обърка плана на демографията, която трябва да приведе България в турска провинция с тук-там цигански гета. Всъщност мангалите ще ги ислямизират и ще ги пратят да правят халифат в Париж, така че България да остане просто турска провинция. И парите задължително трябва да минат през Доган, той най-добре разбира онтологичните ареали на хидроинженерството, пардон на ГМО политиката, подходяща за заличаване на България.

26.11 2015 в 12:44

Я първо да се разберем, как ще се борят ? Виртуално или реално ? Ако е първото, разбирам защо се търсят програмисти. Ако е второто, дано да са правилно подбрани /млади, здрави и красиви/ и мотивирани. Но не разбирам, защо и други да не се включат. Правенето на деца не е трудна работа, трудна е отглеждане и възпитаване. В първото и аз искам да се включа, нищо, че съм икономист. А за второто, минимума за просто възпроизводство съм изпълнил - 2 броя.