Програмисти и продавачи най-търсени през 2015 г.

OFFNews 24 декември 2014 в 10:51 5249 1

Програмисти и продавачи ще са най-търсените на пазара на труда през 2015 г., прогнозират експерти пред "Труд".

Мениджърите ще търсят най-често софтуерни инженери с маркетингови умения, които владеят английски и френски език. Работодателите са наясно, че хора с подобна квалификация се срещат рядко в България и затова се опитват да ги привлекат с високите за българските стандарти заплати от 4000-5000 лв. на месец.

В същото време, се запазва тенденцията най-дефицитните кадри да са компютърните  специалисти, операторите в call центровете и продавачите.

Според Асоциацията на софтуерните компании браншът може да осигури работа на още поне 70 000 души в България.

Очакванията са, че през 2015 г. ще се открият и работни места в и производството, тъй като международни компании, свързани с автомобилния сектор и в други области на електрониката планират да изнесат дейността си в България. 

В следващите години ще се изостри търсенето на лекари, медицински сестри и парамедици. Ще има голям глад и за учители. Половината от педагозите ще се пенсионират в следващите 4-5 години, а сред младите няма голям интерес към тази ниско платената у нас професия на учител.

Ще продължи засиленото търсене на кадри със средно техническо образование в производството и преработващата промишленост.

Сред дефицитните работници са и шофьорите. Освен професионалната квалификация за работодателите стават все по-важни т. нар. меки умения - работа в екип, способност за учене, постоянство, отговорност, адаптивност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!