Шефът на ГДНП за смъртта на Пламен Пенев: До един момент полицаите реагират правилно, после адреналинът взема превес

OFFNews 13 януари 2024 в 10:33 3991 2

Атанас Илков

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Атанас Илков

Не мога да кажа, че колегите в Стара Загора са реагирали правилно при задържането на Пламен Пенев. До един момент изпълняваха задълженията си в правилната посока, после сякаш адреналинът взе превес и се стигна до този нежелателен край. 

Това заяви директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Атанас Илков пред Нова ТВ за смъртта на бившия републикански шампион по борба Пламен Пенев, който почина след полицейска гонка в Стара Загора на 30 декември миналата година. Според становище на съдебни лекари, цитирано от м "Сега", БНТ и бТВ, 58-годишният мъж е починал от задушаване.

Съдебните лекари смятат, че Пенев е свален от колата, а петима полицаи в опит да го арестуват са го затиснали и под тежестта на телата им той е останал без въздух, а белият му дроб е отказал, тъй като е бил притиснат за дълго.

Макар първо от полицията в Стара Загора да заявиха, че при гонката Пенев се е ударил в патрулка и е починал вследствие на нараняванията си, дни по-късно шефът на Областната дирекция на МВР в града съобщи, че непосредствено при извеждането на шофьора от автомобила, за да му се поставят белезници, той е получил конвулсии и при оказаната спешна медицинска помощ е констатирано, че е почина

Това стана, след като на 2 януари -дни след втория брифинг на полицията, Окръжната прокуратура съобщи, че се проверяват всички версии за смъртта на Пенев, като е установено, че той е починал след принудителното му изваждане от автомобила от полицейските служители и се проверяват всички версии - включително задушаване

Илков каза, че полицаите е могло да приложат различен подход, ако са знаели, че мъжът е с психично заболяване.

Убийството в Търговище 

От думите на шефа на ГДНП стана ясно, че изчезналият мъж от Търговище, чието тяло бе открито до Разград, е убит, но неволно. 

"Убитият мъж в Търговище и извършителят на престъплението са били криминално проявени. Убитият е имал обвинения за разпространение на наркотици и телесни повреди, а извършителят - за извършване на кражби, има криминални регистрация", заяви Атанас Илков.

Първо е открит автомобила на изчезналия мъж, а до него - и самото тяло. 

"В хода на разследването е установено, че той е имал близки отношения с негов приятел. Имали са общи теми и най-вече ги е свързвала тяхната симпатия към оръжията. Първоначалната ни версия беше, че може да имат неуредени финансови отношения между тях. В последствие се оказа, че там, където намерихме тялото, в същия ден двамата са стреляли с незаконните си оръжия. При боравенето с едно от тях извършителя е произвел неволен изстрел, прострелял е убития и той е починал на място", добави шефът на ГДНП.

Извършителят е задържан. Илков допълни, че наскоро арестуваният си купил незаконна пушка. Установена е пушката и друго оръжие, което също е незаконно. То е старо и негодно за употреба. Именно с него е произведен фаталният изстрел.  

По случая с жестоко тормозеното дете в Пловдив Илков посочи, че все още информацията е оскъдна.

Вчера стана ясно, че липсват около 14-15 кв. см от кожата на детето заедно с косата. "Това не е охлузване, а дълбоко нараняване. Гледаката, която видях, не е за всеки. Момчето е малтретирано. Данните са от началото на декември. Става дума за системен тормоз. Просто е било страшно”, каза адвокатът на детето Васил Попов. 

Майката и партньорът ѝ, които бяха задържани, твърдят, че това се е случило при опит за къпане, като детето се е изгорило с гореща вода. 

Задържаният 35-годишен Петър Чернев, който е осъждан два пъти - за наркотици и за възпрепятстване на полицейски органи да изпълнят задълженията си, е заснемал с мобилния си телефон сцените с издевателствата над момченцето, твърди прокуратурата.

Шефът на "Национална полиция" коментира и казуса, при който мъж твърди, че е дал над 140 000 лв. на врачка в София

От думите му стана ясно, че е направена проверка, като е установено, че "сагата" е започнала в края на 2022 г. и е приключила в средата на 2023 г. Извършени са две проверки, които са докладвани на прокуратурата. 

За видеото, на което се вижда как инфлуенсърката Катрин Йорданова кара 256 км/ч по магистрала "Тракия", Илков заяви, че младата жена категорично отрича това да е тя. 

"Направена е проверка, при която е установено, че малко след като е качила клипа, Йорданова е напуснала страната с друг автомобил. Изчакахме да се върне в България и ѝ снехме обяснения. Разпитан е и нейният баща", каза още той.

"Мис Силикон 2022" обяснила, че автомобилът от видеото не е нейн, а самата тя изтрила клипа. "Лошото в случая е, че скоростта не е установена от техническо средство, но ще продължим да работим по случая", категоричен е Илков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

13.01 2024 в 10:42

йаха, за Мис Силикон мн ме кефи как е отрекла всичко, дрислата

15914

1

поп Дръвчо

13.01 2024 в 10:38

Днешната милиция не бие.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика