Мъжът от гонката в Стара Загора получил конвулсии и починал, твърди полицията

OFFNews 03 януари 2024 в 13:30 5235 2

Брифингът

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Не е използвана сила от полицаите

Полицейските служители не са проявили каквато и да било агресия спрямо мъжа, който почина след гонка с полицията в Стара Загора. Непосредствено при извеждането на шофьора от автомобила, за да му се поставят белезници, той е получил конвулсии и при оказаната спешна медицинска помощ е констатирано, че е починал.

Това обяви директорът на Областната дирекция на МВР в Стара Загора Лазар Христов, който даде пресконференция, след като на 30 декември при гонка с полицията и арест почина 58-годишният бивш републикански шампион по борба Пламен Пенев.

Първоначално от полицията съобщиха, че при гонката Пенев се е ударил в патрулка и е починал вследствие на нараняванията си. На 2 януари обаче от Окръжната прокуратура в града заявиха, че се проверяват всички версии за смъртта на Пенев, като е установено, че смъртта е настъпила след принудителното му изваждане от автомобила от полицейските служители. 

"Предстои представяне на заключение от експертите за изясняване причините за смъртта на 58-годишния мъж, като сред възможните е и механична асфиксия (задушаване)", съобщиха още от прокуратурата.

Сега от полицията обясняват, че полицаите извадили Пенев от автомобила, опитали да му сложат белезници, но той получил конвулсии и починал. 

По думите на шефа на ОДМВР-Стара Загора, служителите на МВР са действали по сигнал за въоръжено лице, което се е държало неадекватно при разговорите със служителите на реда, които няколко пъти са направили опит да спрат движението на автомобила, предаде в. "Дневник".

"Разполагаме със запис по този сигнал. Това лице в продължение на 20 минути реализира няколко пътнотранспортни произшествия, не изпълнява разпорежданията на полицаите и се движи в зони в централна градска част, които в този времеви период са населени и има много цивилни граждани", допълни старши комисар Лазар Христов.

Той заяви, че полицаите не знаели, че Пенев е с психически проблеми. Не са били уведомени и дали е имал някакви криминални регистрации, каквито по-късно при проверка не са били установени.

Христов описа подробно хронологията на събитията от преследването, маршрута, по който е минал Пламен Пенев с автомобила си, както и всички опити на полицията да го спре. Спирал е няколко пъти - на бензиностанция, както и на светофар, сменял посока на движението, имало блъскане на патрулки, както и шофиране в насрещното движение.

"Лицето е установено след сигнала. Колегите започват действия при проверка, като сигналът е, че той е въоръжен, но не се подчинява на разпорежданията и при тръгването с автомобила опитва да прегази наш колега", обясни Христов. Пенев спира на светофар, а когато полицаите са спрели на същия светофар, мъжът включил на задна скорост и е блъснал цивилен автомобил зад него.

После направил обратен завой, влязъл е в бензиностанция, а патрулните автомобили са спрели отново зад него. Униформените слезли и са направили опит да преустановят движението, но Пенев започнал да блъска спрелите пред него автомобили, за да излезе от бензиностанцията, като удря и патрулката.

Служителите на реда са направили опити да счупят предните стъкла и да го извадят от автомобила, но не са успели и преследването е продължило.

"Той прави обратен завой, като през цялото време патрулките са с включени светлинна и звукова сигнализация. Изравняват се с преследвания автомобил и правят жестове да спре. Той блъска странично служебния автомобил", разказа директорът на ОДМВР Стара Загора.

Междувременно се присъединява друг екип на полицията.

"Лицето отново влиза в бензиностанция, там се препречва изходът, а екипът, който го преследва, спира зад него. През цялото време има неизпълнение на полицейските разпореждания, влиза в насрещното, след това се включва в кръгово и отново се насочва към парк и пешеходна централна зона на града", каза още той. 

Изпратен е и трети автомобил, а автомобилът на Пенев прави пореден обратен завой в посока парка, където е пресрещнат от патрулен автомобил.

Мъжът се блъска в патрулката. Именно тогава е направен опит да бъде изваден от автомобила. 

"Пристига и Пътна полиция. Непосредствено след поставяне на белезници получава конвулсии и при спешна помощ се установява, че е починал Служители на МВР също са прегледани. Единият полицай е с травми на главата и с фрактура на едната ръка", допълни шефът на полицията.

Лазар Христов подчерта, че полицаите са действали по сигнал за въоръжено лице, подаден на тел. 112. По думите му, това не е била планирана акция, при която да е имало предварителна информация за мъжа и план за действие.

Шефът на ОДМВР-Стара Загора обясни, че не знае откъде идва информацията за асфикция, тъй като не е бил уведомяван за хода на проверката.

Попитан дали в автомобила на Пенев е бил намерен нож или някакво друго оръжие, Христов заяви, че МВР не е участвало в огледа и няма информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

04.01 2024 в 09:39

Райчо, 50/50

особено с тия камери дето ги носят напоследък полицаите в сащ, застреляните са голяма рядкост

и освен това нямаше да го счупят от бой при задържането

2000

1

Райчо

03.01 2024 в 18:38

В Щатите още по средата на случката са щели да го застрелят!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки