Ресторант ''Синият лъв'' в центъра на София става детска ясла

OFFNews 01 юни 2020 в 20:24 8100 4

Ресторант "Синият лъв" в центъра на София ще стане детска градина. 

Сградата на ул. "Иван Вазов" 6 - близо до Народния театър и Министерството на финансите, е подходяща за филиал на ясла с две групи, смята кметът на район "Средец" Трайчо Трайков от ДБ. 

В централна София няма достатъчно места в детските градини и (особено) ясли. Няма и общински парцели за строеж на нови. Повечето общински имоти в район Средец са административни сгради, партийни клубове и централи, заведения. Такъв е случаят с ресторант Синият лъв, обясни Трайков във фейсбук. 

Планът е, докато трае процедурата за промяна на предназначението на сградата за детска ясла, да бъде служебно възложен и след това изпълнен проект за създаване на общински детски център "Синият лъв". Ако не се появят усложнения, той може да заработи в първото тримесечие на 2021 г., уверява кметът.

Той благодари на главния архитект на София Здравко Здравков за подкрепата и обещаното съдействие да се реализира предложението ресторантът да стане детско заведение. В социалната мрежа районният кмет споделя, че ще разчита на консенсусна подкрепа и от страна на общинските съветници в СОС. 

Демократична България подкрепя ваучерите за неприети деца

Миналата седмица апелирахме към Столична община за това протестиращите родители да бъдат изслушани в Постоянната комисия по образование към СОС. Отговор така и не получихме. Представители на протеста са имали среща днес с ресорния зам.-кмет Чобанов. На нея са чули от зам.-кмета, че общината не е против ваучери за “алтернативни” детски заведения, но е необходимо този тип заведения да бъдат законово уредени. 

По думите на родителите, присъствали на срещата, Чобанов изрично е заявил, че общината е “ЗА” ваучери за необщински заведения. В изявление пред медиите обаче зам.-кметът казва, че "Компенсация под формата на парични ваучери за неприетите деца не е възможна" и "Общината не разполага с такива средства и няма как да ги предостави, а нашите средства, които са значително ограничени, се инвестират в изграждането на нови обекти". 

Въпреки нашия апел, протестиращите не са били поканени да присъстват на утрешното заседание на Комисията по образование, където да бъдат изслушани от представители на всички политически групи в СОС.

Адекватното решение?

Краткосрочно - да бъде въведена ваучерната система, която предложихме още в предизборната си кампания, а после внесохме и като допълнение към Бюджет 2020 за София. Така, докато си осигурява ресурс и строи нови детски заведения, СО ще може да компенсира децата и родителите с постоянен адрес на територията на общината, които са заявили, но не са получили достъп до ранна детска грижа, предучилищно и училищно образование в общинска институция.

Ако управляващите Столична община не знаят откъде да намерят нeобходимите средства за децата на София, ние от Демократична България сме насреща, за да подготвим нужните финансови разчети.

Дългосрочно - на базата на информацията за новородените деца Столична община трябва да планира с хоризонт 3 години напред каква необходимост ще има от места за прием в детските ясли и градини. Да има сигурни места за всички деца следва да бъде ключов приоритет, подплатен с необходимото финансиране и с бързо осигуряване на терени и подготвяне на проектите за нови сгради. При недостиг на средства в общинския бюджет, трябва на първо място да се търси целево финансиране от държавния бюджет и от оперативните програми на Европейския съюз, а ако и те не са достатъчни, то това е инвестиция, за която е напълно оправдано и поемането на дългосрочен общински дълг.

Също така там, където има нужните условия, е възможно повече деца от първа и втора предучилищни групи да бъдат насочвани към училищата, като по този начин се освободят повече места за по-малките в детските заведения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

02.06 2020 в 03:16

Трогателно. И кво ще дишат там тия деца, освен каквото излиза от ауспусите?
Поредния дебилизъм, и ура-мамчета.

12362

3

Хуан

02.06 2020 в 00:38

Винаги ми е странно, когато Столична община казва, че няма средства. По времето на (меко казано) противоречивия Софиянски бюджетът беше около 450 млн. лева, София си беше що годе ок и се реализираха доста инфраструктурни проекти (I-ви лъч метро, Тодор Александров, хали и т.н). Сега бюджетът е над 1,2 млрд., всичкото инфраструктура е с кеш от ЕС, обаче пари няма за ваучери няма.

3943

2

OtSofia

01.06 2020 в 23:05

Извинете - неволна грешка. Да се чете Трайков.

3943

1

OtSofia

01.06 2020 в 23:02

Браво на Трайчо Трайчев. Здрав разум и добри решения. Само нека да не прави екстремни спортове в Магарешкия рай, дето несофиянци са го кръстили Баба Яга, в терена на бившата Зоологическа градина към Гурко. Районът се нуждае от обезопасяване и охрана, защото там се търкалят съмнителни лица и вещи. И трябва да се освободи от Паметника на САрмия. После - ограда и режим на работно време.