Продават къща на ужасите, използвана от "Наглите" за мъчения

OFFNews Последна промяна на 19 юли 2016 в 09:18 11889 5

Къщата ужасите в софийското село Кокаляне, в която „Наглите” са измъчвали жертвите си, се продава. Частен съдебен изпълнител е обявил на търг мястото, където неизвестен брой хора са държани в плен, съобщи бТВ. 

Поне 12 отвличания се приписват на тази група.

Мястото е избрано и оборудвано така, че да не привлича вниманието на външния свят.

Разопакованите и неизпити хапчета успокоителни вътре подсказват за събитията, които пазят стените. В хода на разследването са открити няколко къщи, в които похитителите са държали жертвите си, докато получат откупа за свободата им. Групата вече е арестувана, когато през 2012-а ГДБОП започва да проучва какво се е случвало на улица „Ралица” 4 в Кокаляне.

Първият етаж на къщата по нищо издава, че тук са държани хора против волята им и измъчвани. Помещенията приличат на баня и тоалетна на стара и отдавна неподдържана къща. На втория и третия етаж обаче стоят свидетелствата за зверства. 

В стаите на къщата има телбод и по стените, и по тавана, от него висят куки и винтове за закачване на жертвите. 

В столичния квартал „Дружба” живее собственикът на къщата. От него се опитваме да разберем за какво е използвано всяко от приспособленията. Той определи като пълни глупости твърденията, че в къщата са държани и измъчвани хора. Не обясни обаче защо къщата е оборудвана с приспособления. По думите му от две години в тази къща никой не е стъпвал. 

В една от стаите се вижда, че циментът е бил излят допълнително върху пода – явно за да се оформи наклон, необходим за по-лесното измиване на помещенията. В банята на първия етаж е монтирана допълнителна тръба, която отклонява вода за почистването и измиването на помещенията на втория и третия етаж. 

Рязането на пръсти е само пример за мъченията, на които са били подлагани някои от жертвите.

Предполага се, че в тази къща с били държани студентът Румен Гунински и бизнесменът Вене Сотиров. Сотиров и до днес се води в неизвестност. За отвличането на Гунински пък виновни няма. 

Всяко стъкло в къщата, дори и матираното на вътрешна врата, е било допълнително покривано с плътни материи, за да може всякаква възможност за видимост към външния свят да бъде ограничена.

По всичко личи, че първият етаж е бил използван от охранителите на похитените. Дори непредвиден посетител да отвори входната врата, зад нея е щял да види обичайната за всеки дом обстановка. 

Още стоят неизмитите чинии и следи от приготвена храна на пазачите. 

Екипът на bTV откри и зловеща находка - вестник от момента, в който полицията все още е по следите им. Похителите са следели в пресата как е вървяло разследването. Три пъти се проваля предаването на откупа.

От кантората на частния съдебен изпълнител, който продава имота, категорично отказаха коментар.

Психолог: За насилниците мъченията са "просто бизнес"

Някои хора успяват дори да бъдат и по-зрели и по-силни след такива ситуации. За други просто връщането към обичайното им състояние е успех, а за трети има и по-лошо функциониране. Това е огромна травма”, обяснява психологът Росен Йорданов.

В съзнанието на извършителите на мъченията това е просто демонстрация на решимост. Аз показвам агресивно действие не защото мразя този човек или имам нещо лично срещу него, а просто защото моят бизнес е такъв. Голяма част от насилниците може би никога няма да навлязат толкова надълбоко в чувствата си и да кажат: Аз извърших нещо ужасно, нещо антихуманно”, отбеляза психологът. „Травмите са сериозни, опитите човек да изглежда нормално и незасегнат от това, което се е случило, са много силни, но са видими. Сред симптомите са опитите да се възстанови контролът върху емоционалното състояние, тоест да изглеждаш, че можеш отново да си господар на живота си, на волята си”, допълни Йорданов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови