Любо Гребеца от "Наглите" отива на съд за две убийства

OFFNews 18 септември 2015 в 13:49 10844 1

Любо Гребеца от

Любомир Димитров, по-известен като Любо Гребеца от групата на "Наглите", ще бъде изправен пред съда за две убийства. 

Днес Софийска градска прокуратура (СГП) е внесла в съда обвинителния акт срещу Димитров за убийствата на Юлиян Лефтеров и Иван Пайнавелов през 2009 година. 

Според обвинението Гребеца ликвидирал Лефтеров, след като между двамата възникнал скандал. Двамата планирали извършването на мнимо отвличане на Лефтеров, при което близките му трябвало да платят откуп за това. Двамата подготвили и инсценирали „отвличането”. Лефтеров обаче пропуснал да каже на „похитителите” си, че пред дома му има видеокамери.

Затова и възникнал скандал между него и Гребеца възникнал скандал. В резултат Димитров ударил Лефтеров няколко пъти по главата и тялото и не му позволил да си тръгне. Димитров разбрал, че „мнимото” отвличане не върви по плана му, закарал Лефтеров вечерта на 8 януари 2009 г. в местността „Елата” между софийските селата Плана и Железница и го прострелял два пъти в главата.

Тялото на Лефтеров беше изкопано от служители на ГДБОП с багер.

Няколко месеца по-късно - на 12 април 2009 г. на черен път в местността „Косанин дол”, землището на с. Бистрица, Гребеца убил с огнестрелно оръжие Иван Пайнавелов-Сапата. 

Мотив за второто убийство са пари. По време на разпрата между двамата, която касаела лизинг на луксозен автомобил, Димитров се ядосал, че Сапата не иска да му се изплати, и го прострелял в главата.

Гребеца е част от разбитата група за отвличания "Наглите". Първоначално той получи 15 години затвор. Свидетелски показания по делотообаче смекчиха с 5 години присъдата му. Общият сбор на присъдата за всички отвличания на "Наглите" достигна 444 години. На Гребеца бяха присъдени 76 години затвор. Българското законодателство обаче не предвижда кумулирането на присъди и така той трябваше да излежи най-високата от 15 години. 

На сметката на "Наглите" са записани 11 отвличания и един опит за отвличане. Сред жертвите им са синът на екстранспортния министър Вилхелм Краус – Михаил, Ангел Бончев и съпругата му Камелия, бизнесмените Киро Киров и Мехмед Чакър, студентът Илиян Цанев, ученикът Джорджио Марков, Венцислав Величков, Георги Георгиев, Васил Маникатов и Румен Гунински.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови