Не, няма да има зала на името на доц. Кристиан Таков. Преподаватели в СУ не го искат

Александра Маркарян 01 ноември 2017 в 15:10 19031 6

"Скъпи приятели, отсреща имаме хора, които наричат честността "наивност", ...които не разбират, че нещо може да се прави не за пари, а за идеал." Думите са отправени към протестиращи студенти от доц. Кристиан Таков - един от стожерите на дългите, внушителни протести от 2013 г., отприщени от Пламен Орешарски, който номинира Делян Пеевски за председател на ДАНС, след което отказа да подаде оставка.

Името на отишлия си този юли само на 51 г. преподавател по право, който застана открито срещу модела КОЙ, който в разгара на бунта събираше студентите и ги съветваше: не клеймете, не правете списъци с врагове, бъдете будители, но не будете никого силом, не размахвайте юмрук, а протегнете ръка, иначе ще заприличате на тях и те ще победят завинаги, може би ще бъде оставено да потъне в забвение от собствения му университет - Софийския.

Искането за именуването на зала на доц. Таков, отправено ден след смъртта му и подписано от близо 4000 души, най-вероятно ще бъде отхвърлено. Преподавателите от факултета му - Юридическия, са против. Новината дойде в навечерието на Деня на народните будители от журналистката и инициатор на подписката Татяна Ваксберг.

"В тази папка са вашите 3 759 подписа, с които се присъединявате към искането да се наименува аудитория в Софийския университет на името на доцент Кристиан Таков - пише тя във Фейсбук. - Това значи, че дължа 3 759 обяснения за съдбата на тази петиция.

Подписката беше инициирана веднага след смъртта на Кристиан Таков на 11.07.2017 г. Тя беше популяризирана едновременно с предупреждението, че Софийският университет и друг път е бил изправян пред подобни искания, но в почти всички случаи ги е отхвърлял – предимно с аргумента, че броят на заслужилите юристи е по-голям от броя на аудиториите.

На 3 октомври имах среща с ректора, професор Анастас Герджиков, и му връчих папката, която виждате на снимката. Водихме разговор на един и същи език: той самият беше наясно, че искането е отправено не (само) заради големите заслуги на Кристиан Таков към правото, а заради дефицитното в България съчетание на почтеност, академичност и гражданска активност, което Софийският университет е добре да насърчи. Каза, че подкрепя идеята, но напомни, че крайното решение принадлежи на Юридическия факултет. Ангажира се да предаде папката на декана и да му каже мнението си. По-късно разбрах, че е направил това още в същия ден.

Днес, 31 октомври, имах среща с декана на ЮФ (Юридическия факултет - бел. ред.), професор Сашо Пенов. Говореше предимно той и ползваше език, обърнат към вътрешния му глас. Каза, че е против, без да използва думата “против”. Каза, че има традиция за не-наименуване на аудитории, за която сигурно не знам, че има десетки заслужили юристи в последните 125 години, за които със сигурност не знам, че са приятели с Кристиан, за което, разбира се, не знам, че всеки човек носи Кристиан в сърцето си, за което също не знам, и че тази подписка той я знае още от лятото, така че е наясно отдавна, да не си мисля аз. Уверих го, че не съм при него с враждебни намерения, а той мен – че не трябва да му преиначавам думите.

Продължава на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

6

мнение от IP

02.11 2017 в 11:29

Самият Кристиан Таков едва ли би искал да има аудитория на негово име. ..Но той наистина не трябва да бъде забравен, не заради него, а заради нас, заради младите хора, които са бъдещето на нещастната ни, пълна с глупост, простащина, некомпетентност и най-вече липса на морал държава.
Обаче.. Софийският университет не беше ли този, в който се злоупотребява с пари?

23293

5

Стефан

02.11 2017 в 08:00

Прощавай, но "изключително интелигентен", и "подкрепящ протеста", за мене са антагонистични понятия.
Вече е очевидно, че историята от оная година беше фашистки преврат. И там, и тук. Това, че е подкрепен от лице с еврейска фамилия - за мене по никой начин не извинява работата. Опозорява чифутката - пишман журналистка - инициаторка - това да. А морал не добавя. Изключва го.

12062

4

Pongo76

02.11 2017 в 01:18

Кристиян беше изключително интелигентен и наистина обичаше правото. За него то беше като изкуство и призвание, за което винаги съм му се възхищавал. Преждевременната му смърт наистина е трагична и лекцията му срещу олигархията е впечатляваща, може би неговата лебедова песен. От друга страна наистина в нашия факултет няма поименни аудитории, а все пак има много по-отявлени юристи от Кристиян като Венелин Ганев, Живко Сталев, Петко Венедиков, Витали Таджер и пр. Никога не е добра идея емоцията да иззема мотивацията от разума и да се действа прибързано, затова Сашо Пенов е прав. Бог да прости Кристиян, няма да бъде забравен и без да има аудитории с неговото име.

23293

3

Стефан

01.11 2017 в 22:59

Душата, вложена в статията, е достойна за уважение. Хубаво написано.
А поводът - уви - не.

23293

2

Стефан

01.11 2017 в 18:07

Не съм сигурен, че юрист - треньор на майданстващи студенти, е чак толкова голям юрист, че името му да стои дълго в Ректората.

10571

1

Hissarion

01.11 2017 в 15:33

Джийзъса не е ли достатъчен, че трябва още труженици на жълтопаветното дело да се канонизират?