Кой е Делян Пеевски?

OFFNews 14 юни 2013 в 10:45 33066 30

Цветан Василев в компанията на Делян Пеевски (в средата) и Николай Бареков (ляво).
Цветан Василев в компанията на Делян Пеевски (в средата) и Николай Бареков (ляво).

Новоназначеният шеф на ДАНС Делян Пеевски е сред най-коментираните и противоречиви имена в българската политика.

През последните години, освен с високите държавни постове, които е заемал въпреки крехката си възраст (скоро ще навърши 33 г.), името му се свързва и с медийната му империя. В нея влизат вестникарската Нова българска медийна група и каналите около TV7, макар формално Пеевски да не фигурира сред собствениците. Групата е финансирана от Корпоративна търговска банка на Цветан Василев, която държи огромен процент от парите на държавните предприятия.

Делян Славчев Пеевски е роден през 1980 г. в София.

Политическата му кариера започва едва на 21 години, но не с ДПС, откъдето той вече втори мандат е избиран за депутат, а с НДСВ. През 2001 г. Пеевски става член на царската партия и тя му дава летящ старт - първо е назначен за парламентарен секретар на тогавашния министър на транспорта Пламен Петров, а после оглавява борда на директорите на най-голямото ни пристанище - Варна. Широко коментиран тогава бе фактът, че Пеевски дори няма завършено висше образование - по това време е втора година студент по право в Югозападния университет в Благоевград. Пак по същото време майка му - Ирена Кръстева - е шеф на Българския спортен тотализатор.

Няколко години по-късно Делян Пеевски получава диплома за юрист и през 2005 г. е назначен за следовател в стопански отдел на Столичната следствена служба. Пет месеца получава висока държавна служба - зам.- министър на бедствията и авариите в министерството на Емел Етем по времето на тройната коалиция. В ресора му влиза и Държавният резерв.

През 2007 г. името на Пеевски изскочи от скандала "Р.Овч." и временно му коства поста на зам.-министър. Аферата избухна, когато директорът на Националната следствена служба Ангел Александров обяви, че тогавашният енергиен министър Румен Овчаров го заплашва чрез посредници заради разследване на опит за скрита приватизация на "Булгартабак". Александров бе обвинен, че е лобирал за частни интереси в „Булгартабак“, Държавния резерв и хазарта. Премиерът Сергей Станишев уволни двамата замесени в скандала заместник-министри - на икономиката Корнелия Нинова и на бедствията и авариите Делян Пеевски. По-късно Пеевски бе възстановен на поста.

 На парламентарните избори през 2009 г. и през 2013 г. той е избран за депутат от ДПС от Пазарджик.

През 2007 г. започва мощна медийна експанзия - първоначално с откупуването на вестниците на Петьо Блъсков "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Меридиан мач". По-късно към медийната империя са добавени още хартиени и електронни издания, както и телевизиите ВВТ (сега News7) и ТV7. Медиите се превръщат в емблема на служенето на силните на деня и резките обрати в редакционната си политика след смените във властта. След изборите през 2009 г. от остри критици на Бойко Борисов само за една нощ се превръщат в негови първи поддръжници. Същият обрат се случи и след падането на кабинета на ГЕРБ - партията на досегашния премиер моментално се превърна във враг. Самият Пеевски наруши традиционното си мълчание в пленарната зала и скочи срещу Цветан Цветанов с думите: "Имайте срам!" и “Тепърва ще излиза с колко криминални лица сте се виждали. Но аз няма да се занимавам с вас. Правораздавателната система ще се занимае с вас”.

Емблематичен в този контекст стана конфликтът на лицето на TV7 Николай Бареков с ГЕРБ. По време на националните протести срещу кабинета Бареков и управляваната от него телевизия изведнъж рязко се разграничиха от доскорошните властимащи, а TV7 се обяви за телевизията на протестиращите и поведе демонстративна война срещу ГЕРБ.

Широк обществен отзвук по време на предизборната кампания през 2013 г. предизвика разпространено в интернет видео от предизборно събитие на Делян Пеевски в Крън, където от трибуната той произнася крилатата си реплика "Страхуваха ли ви ГЕРБ четири години?"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!