Мюфтийството: Спекулация е, че в "Люлин" се проповядва радикален ислям

OFFNews Последна промяна на 10 март 2016 в 13:20 3847 3

Мюфтийството: Спекулация е, че в

Снимка БГНЕС, архив

В молитвения дом в столичния ж. к. "Люлин" не се проповядват нерегламентирани идеи свързани с радикални течения. Това се казва в съобщение на Главното мюфтийство във връзка с публикация на OFFNews от 8 март. Източник, участвал в в провежданите там молитви и пожелал анонимност, коментира пред OFFNews, че в дома се проповядва уахабизъм. Опитите на редакцията на OFFNews за контакт с представител на мюфтийството преди публикуването на статията останаха безуспешни. 

В четвъртък в отговор на статията от мюфтийството са категорични, че става въпрос за "слухове, витаещи в общественото пространство под формата на неаргументирани съмнения". В позицията се казва още, че в столицата има нужда от нови джамии и молитвени домове (месджиди). Въпросният дом в "Люлин-6" на ул. "Индира Ганди" № 6 е разкрит по искане на "местната мюсюлманска общност", с цел да бъде задоволено конституционното право на гражданите за свободно изповядване на ислямската религия и отслужване на молитвите. В съобщението обаче не се посочва кое от всички вътрешни разделения в исляма е в основата на проповедите в дома в "Люлин". 

Ето и пълния текст на опровержението:

С оглед на ежедневно нарастващия брой на гражданите изповядващи исляма в столицата нараства и нуждата от джамии и молитвени домове (месджиди), където вярващите да могат да изпълняват своите религиозни обязаности. Небезизвестна е необходимостта от повече от една джамия и невъзможността тя да бъде построена поради административно бездействие на общинските власти. Нуждата от храмове в столицата под регулацията на Мюсюлманско изповедание е тема, която ръководството поставя от години на най-високо държавно ниво.

Главно мюфтийство опровергава изнесената некоректна информация в медиите свързана с молитвения дом в столичния квартал „Люлин”. Месджидът е разкрит въз основа на изразената нужда от местната мюсюлманска общност. Мюсюлманско изповедание е наела имот находящ се на адрес: София, жк. „Люлин-6” ул. „Индира Ганди” №6 с цел да бъде задоволено конституционното право на гражданите за свободно изповядване на ислямската религия и отслужване на молитвите.

Местното мюсюлманско настоятелство с председател Хюсеин Абу-Калбайн също е учредено по инициатива на гражданите, които сами избират и предлагат за назначение ръководството на настоятелството. Въпросното Мюсюлманско настоятелство, съобразно Устава на Мюсюлманско изповедание, не е назначаемо, а избираемо от общността. Лицето, избрано за председател, е български гражданин. Настоятелството е регистрирано в Столична община по регламент на Закона за вероизповеданията.

За да функционира месджида съобразно регулацията на Изповеданието е назначен свещенослужител-имам на трудов договор, който да води молитвите и проповедите и се отчита пред районния мюфтия на София. Имамът се казва Ахмед Карафейзов, български гражданин със средно духовно образование от Средно общообразователно духовно училище Момчилград и диплома за степен Бакалавър по теология от йордански университет, легализирана от Министерство на външните работи на Република България.

Спекулативни и некоректни са обвиненията за това, че във въпросния месджид се проповядват нерегламентирани идеи свързани с радикални течения. Изповеданието опровергава всички слухове, витаещи в общественото пространство под формата на неаргументирани съмнения. От години подобни спекулативни твърдения, без каквото и да било легитимно доказателство, се използват за да се дезинформира общественото мнение по отношение на мюсюлманската общност в страната и нейното духовно ръководство. Главно мюфтийство призовава средствата за масова информация да проверяват истинността на публикуваната информация и източниците ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.03 2016 в 19:26

пълен лаик съм по проблема, ама имам един горещ въпрос:
защо местните казват "мюсюлманска", а т.нар. native speakers - всякакви араби и подобни, казват "мусулманска"...? да не би деноминацията да им куца???

10.03 2016 в 17:56

Какво да потвърдят бе зомбиран хухавел?

10.03 2016 в 13:57

Аз очаквах да потвърдят.