Храм в Люлин проповядва радикален ислям

Юлиан Христов, Николаос Цитиридис Последна промяна на 08 март 2016 в 17:30 19283 10

Мюсюлмански молитвен дом в „Люлин“ крие опасност от ислямски фундаментализъм

В новооткрит мюсюлмански молитвен дом (месчит) в София се проповядват идеите на ислямския фундаментализъм. Това твърди пред OFFNews източник, пожелал анонимност, който е участвал в традиционната петъчна молитва, провеждаща се дома.

Мястото функционира отскоро в столичния ж.к. „Люлин“ и обслужва арабската диаспора в София. Според нашия източник там проповядва уахабизъм - консервативно движение в сунитския ислям, което традиционно се проповядва в Саудитска Арабия и Катар. Уахабизмът се проповядва и от членовете на "Ислямска държава". На редовните петъчни молитви в месчита в "Люлин" редовно присъствали дипломатически представители на двете страни. Към момента Саудитска Арабия няма посолство у нас. Източникът ни твърди, че в момента саудитците търсят парцел, на който да бъде изградено посолство, като е планирано на територията му да функционира джамия.

От главна дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет коментираха пред OFFNews, че в действителност в "Люлин" има регистриран месчит. С арабската дума се означава място за молитва. Разликата между джамията и молитвения дом е като при църквата и параклиса в източноправославното християнство. При месчита липсва минаре, помещения за жени и други, характерни за джамията възможности за молещите се. Единствената информация, с която разполагат от дирекцията за конкретния месчит, е оскъдна. От там обясниха, че единственото нещо, което знаят за дома, е адреса на регистрацията му в столичния район "Люлин".

Домът се помещава в реновирана едноетажна постройка и е първият по рода си в София. Причината арабите да не предпочитат централната джамия в София, е това че там преобладават представители на турската общност. Друга причина е, че те не възприемат начина за молитва на открито, така както правят турските мюсюлмани, обясни пред OFFNews Николай Панков, началник на кабинета на бившия главен мюфтия Недим Генджев. Имамът на дома, който по информация на OFFNews е от Йордания, и джамийското настоятелство са назначени лично от главния мюфтия на България Мустафа Хаджи.

Наскоро разследване на предаването „Господари на ефира“ показа документи, които обвързват пряко Главното мюфтийство и лично главният мюфтия в пряка връзка със съмнителната саудитска фондация „Ал-Уакф ал Ислями“ и нейния управител Муафак Ал Асад. Между двете страни е имало договорни отношения за наем, благодарствени писма, а главният мюфтия дори е взел на два пъти дарение в размер на 4000 щатски долара. Фондацията е свързана с обявената в Египет за терористична организация Мюсюлмански братя.

Според Николай Панков домът не представлява опасност и в него едва ли се проповядва уахабизъм и други крайни идеи. „Няма нищо незаконно в определено помещение да се води молитвата. Домът се обявява в Столична община от Дирекцията по вероизповеданията при Министерски съвет и се води под шапката на мюфтийството. Това може да бъде дори и апартамент, в зависимост от хората, които го посещават“, обясни Пансов. По думите му обаче в страната 450 джамии са затворени, защото мюфтийството не плаща заплати на имамите. По този начин желаещите да се молят няма къде да го направят.

Към момента от мюфтийството не са коментирали случая. Опитите на OFFNews да се свърже с негов представител останаха неуспешни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.03 2016 в 09:45

Да се ЗАКРИЕ и на мястото му детска площадка...
(По-добре ли е ?)

09.03 2016 в 16:29

Не, че нещо ама тоя храм е там от поне 5 години... И със сигурбост всички знаят за него

09.03 2016 в 13:05

Към "Нищо лично" ти каква разлика имаш от тях, като и ти проповядваш насилие. Пред компютъра всички сте силни.

08.03 2016 в 22:27

Там не се проповядва нищо по-различно от всички останали джамии в България, а единствената причина да съществува е че както знаем в джамията няма достатъчно място за всички желаещи да присъстват на молитвите. Мюсюлманите се молят по еднакъв начин навсякъде по света и тук да се търси някакъв конфликт турци-араби е неуместно. От личен опит мога да кажа, че всички са добре дошли както в джамията на центъра, така и в месджида в Люлин. Разбирам че такива статии са лесен начин за вдигане рейтинга на някой журналист или сайт, но все пак е редно в журналистиката да се подхожда по-отговорно. Най-малко можехте да отидете на място да проверите какво се прави в тази сграда. Ако го направите обективно и разкажете на читателите си, доста хора биха се засрамили от своите коментари.

08.03 2016 в 21:04

Да се взриви и на мястото му детска площадка...

08.03 2016 в 20:31

Нещо май сте учили арабски от руския Интернет. :)

Въпросната дума за малък молитвен дом е "масджид", а не "месчет", което вероятно означава, че и източникът ви не е арабин.
Въобще в арабския (от този арабски, който съм чувал) няма "ч". Най-близкото до "ч" звучи като "тш".

08.03 2016 в 19:11

това го има от свет време!Дръжи го един ром.Изглежда е поел некой лев та и храм е направил.Иначе това е паркинг в люлин 7 срещу Кауфланд

08.03 2016 в 18:44

Докато съществуват прости хора, които разпространяват религии, светът няма да е мирно място. Да напишеш "радикален ислям" е като да напишеш радикална простотия или краен екстремизъм, това е тавтология.

08.03 2016 в 18:20

Какво да коментираме? Имаме дюнерджийници, имаме ГДБОП, който може да спре мигрантите към Гърция за един час, значи всичко е наред.

08.03 2016 в 18:03

Евроатлантически меки китки,коментирайте новината ;)!!!
 
X